Д-р Манджукова

Терапия на розацея

Терапия на розацея

Розацеята представлява хронично възпаление на кожата на лицето, при което се наблюдава зачервяване и разширени кожни съдове. Причините за розацеята варират от смущения на функциите на стомашно-чревния тракт до промяна в секрецията на жлъчния мехур. Появата на зачервявания по кожата често е свързана с външни влияния, причинени от силно слънце, вятър, често и от мръсния въздух. В определени случаи причина за появяването на лезии по лицето може да се окаже хормонален дисбаланс, генетична предразположеност, нарушена обмяна на вещества, водеща до разширяване на кръвоносните съдове.
От гледна точка на медицината, тези кожни образувания не отшумяват с времето, а напротив – трайни са, упорити и търпят неблагоприятно развитие.

Симптомите на розацеята се проявяват главно по кожата на лицето, като в начален етап се появяват зачервявания по бузите, брадичката, носа, ушните миди, в по-редки случаи деколтето. Счита се, че тази начална форма може да бъде предизвикана от определен вид храни, алкохол, емоционално състояние или влияние на температурата и слънцето. Поради тази причина често не се обръща внимание на първите симптоми на заболяването и не се предприемат адекватни оздравителни мерки.

В следващата фаза се получава зачервяване, което е придружено, в по-леки форми, със сърбеж на кожата и парене. Зачервяването на определени области (около носа и очите) не отшумява, а остава видимо под формата на разширени капиляри.

На следващия етап кожата става по-груба, образуват се корички, а разширените кръвоносни съдове са значително по-видими. В по-късен етап на тази фаза се появяват и гнойни пъпки в засегнатите области.

Усложненията, които застрашават засягането на други органи, настъпват при последната фаза – т. нар. очна розацея, при която се засягат очите, като симптомите са свързани с парене, сълзене, драскане в окото. При невзимане на мерки, дискомфортът може да премине в нарушаване на зрението.

Алтернативите за лечение на розацея са строго индивидуални и съобразени с протичането на болестта, етапа на развитието ѝ, обхвата и засегнатите места. Подходът трябва да е съобразен с изолирането на причината за възникване и отстраняване на влияещите фактори за задълбочаване на заболяването. В медицинската практика са се наложили антибиотични кремове за локално нанасяне, комбинирани в по-напреднала фаза с перорален прием на лекарствени медикаменти (за кожа, кръвоносни съдове).

Като лекар с огромна практика д-р Манджукова притежава дълбоки познания за развитието на розацеята и възможните начини за нейното премахване. Освен комбинираните способи (локално външно и перорално лечение), в дермато-козметичен център Belle Femme се предлага лазерно лечение на лезиите по лицето. При използването на контролирана лазерна светлина с напълно модерния CUTERA лазер се постига максимален видим ефект върху третираните области. Назначаването на брой процедури и интензитетът им зависят от проведен преглед и повлияването на зачервените места след първите едно-две третирания.

Практически доказано е, че след лечение с лазер засегнатите места и розацея в напреднал стадий се повлияват по-дълбоко. Благодарение на опита на д-р Манджукова, полаганите грижи от нейна страна, използването на иновативна техника в център Belle Femme можете да възвърнете характерния и бляскав външен вид на кожата, без използването на лекарствени средства и медикаменти. Като опитен дерматолог с отлична професионална подготовка и сериозен стаж, д-р Манджукова ще помогне за справянето с Вашия дерматологичен проблем.