Д-р Манджукова

Лечение на косопад

Лечение на косопад

Изтъняването на косъма и появата на косопад предизвикват понижаване на самочувствието. Често косопадът е обвързан с наличието на вътрешни заболявания и налага предприемане на мерки, които да го предотвратят. В голяма част от случаите интензивното падане на косми от скалпа е обратим процес, когато се предприемат действия за лечението му.

Необходимо е да се знае, че космите при човека растат в три фази, като нарушаването и изместването на всяка една от тях води до оредяване на коса (мъртвите косми не се заменят от нови) –

  • анаген – трае между 4 и 6 години. Това е активният растеж на косата, при който старите косми избутват новите. Счита се, че между 85 и 90 % от здравите коси са в анагенна фаза.
  • катаген (преходна фаза) – нейната продължителност е между 2 и 3 седмици. Това е фазата, при която растежът спира, коренът на косъма започва да се свива и следва отделяне на космената луковица от дермалнатапапила. При здравите коси обикновено от 1 до 3 % са в катагенен период.
  • телоген (покой на косата) – продължава между 2 и 4 месеца, а до 14 % от космите е редно да се намират в покой. В тази фаза новата коса избутва старата и по този начин плавно се преминава отново към анагенна фаза.

Изхождайки от посочения цикъл на растеж на косата, е прието за естествено на ден да се губят между 100-150 косъма, а при увеличаване на техния брой е препоръчителна консултация със специалист за изследване на първоизточника и възможностите за лечение.

Причините за косопада могат да бъдат скрити не само в генетичната предразположеност и остаряването, но и в стреса във всекидневието, нездравословния начин на живот, третирането на косата с различни химични и козметични продукти, промени в хормоналния баланс, гъбички по скалпа, приемане на медикаменти като антикоагуланти, бета-блокери, литий, антидепресанти.

При всеки един случай е добре да се направи лабораторен анализ, за да се установи причината и да се предприемат адекватни мерки.

В медицината се различават няколко различни вида падане на коса, в зависимост от мястото и обхванатата площ.

  • Алопеция, причинена от нанесени травми върху косата – вплитане, стегнати опашки, преси за коса, силно фиксиращи козметични продукти и др.
  • Алопецияареата се характеризира със силно падане на косата в една или няколко зони на скалпа.
  • Инфекция, причинена от гъбички – наблюдава се падане на косата в определени зони, което става значително, ако не се вземат мерки за отстраняване на заразата.
  • Падане на коса, причинено от стрес – често срещан е при жени, които са родили наскоро, също така и при хормонален дисбаланс.
  • Андрогеннаалопеция – фамилна обремененост, характерна за мъжете и оплешивяване, в следствие на генетична заложеност.
  • Дърпане и усукване на косата, по-характерно е проявлението му в детска възраст, известно още като трихотиломания.

При лечението на косопад се изисква голяма доза търпение, тъй като областите с концентрирана загуба на коса не се повлияват лесно при третиране с медикаменти.

Дермато-козметичен център Belle Femme предлага иновативен и изпитан метод за подхранване на кожата на скалпа, известен като мезотерапия. Чрез въвеждането в дермата на коктейл от активни вещества – витамини, минерали, козметични, лекарствени и растителни продукти се засилва обменът на вещества и регенериране на клетките, което спомага за подсилването на косъма и възстановяване на здравината му.

След консултация и идентифициране на причината за оредяването на косата се назначават определен брой мезотерапевтични процедури, в зависимост от третираната област и нейния обхват. Доверявайки се на изключителния професионализъм на д-р Манджукова, в център Belle Femme Вие си гарантирате възвръщане на естествения блясък на косата и ведрото изражение на лицето. Като опитен дерматолог с отлична професионална подготовка и сериозен стаж, д-р Манджукова ще помогне за справянето с Вашия дерматологичен проблем.