Д-р Манджукова

Премахване на бенки

Премахване на бенки

 • Случвало ли Ви се е да срещнете човек, който да няма бенки?! Не, нали?! Всъщност едва ли има човек на планетата, който да няма поне една бенка. Като цяло те са доброкачествени образувания, които се получават при струпване на пигментни клетки – меланоцити. За това често се различават по размер, цвят (розови, телесен цвят, тъмнокаяви, светлокафяви) и областите на които се появяват (ръце, рамене, лице, полови органи, а дори и под ноктите).
  Бенките обаче не са съвсем безобидни, въпреки че понякога придават известен чар. При определени ситуации бенките могат да предизвикат сериозен здравословен проблем, трансформирайки се в меланом (злокачествено преобразуване на меланоцитите). Какво е необходимо да знаем, преди да се достигне до опасни последици за нашата кожа и тяло?
  Характерно за човешкото тяло е да има средно между 40 и 60 бенки, като при хората с по-светъл пигмент на кожата бройката им може да е завишена. Възможно е да се появят веднага след раждането, в ранна детска възраст, след това през пубертета, като образуването им е присъщо до 40-та година. Бенките или невуси (катко са известни в дерматологията) рядко променят света, формата и големината си. Обикновено не ни дразнят и тъй като са част от тялото ни, бързо свикваме с тях. Все пак същестуват бенки, които създават не само естетични пречки, но се намират в зони, които често засягаме с триене от дрехи и бижута, при обличане, обуване или при бръснене. В такива случаи невусите нерядко създават дискомфорт, възпаляват се или кървят. При всеки един от тези случаи е необходимо да се консултираме със специалист в областта на дерматологията.
  Познати са няколко типа бенки, на които следва да се обръща по-специално внимание, тъй като за тях е присъщо преобразуването в злокачествено образувание:
  • Атипини бенки – съществено при този вид е, че са по-големи на размер от останалите над 5-6 мм и имат асиметрична форма. Смесват в себе си няколко цвята – розово, светло кафяво и тъмно кафяво. Хората с по-голям брой атипични бенки са предразположени към развиване на рак.
  • Вродени бенки – известни още и като „родилни белези“. Размерът им варира от малки петънца, до образувания заемащи голяма част от крайника или тялото. „Притежателите“ им също са изложени на риск от развитието на злокачествен тумор.
  • Обикновени бенки – научно доказано е, че хората, които имат над 60 такива бенки са в потенциална опасност от развиване на меланом. Обикновените бенки са с правилна, овална форма, плоски или леко надигнати и не се изменят с времето. Въпреки това големият им брой е потенциално опасен и се препоръчва консултация с кожен лекар.
 • При всеки един от изброените видове невуси е възможно да се провокира нежелан процес на развитие – заради разраняване, често излагане на слънчеви лъчи, използване на вредни за кожата козметични препарати. В кои ситуации е задължително да се посъветваме с дерматолог:
 • При разраняване и кървене на бенките – в области където се слагат презрамки, сутиени, колани, яки.
 • При промяна на цвета – когато станат с тъмно кафяв или черен цвят
 • Когато една бенката има в себе си различни цветови нюанси – бледорозово, светлокафяво, светлосиньо, червено.
 • При големи бенки, които променят размера си и обхващат по-голяма площ от заеманата до момента
 • При често излагане на слънце на бенки с големина над 5 мм.
 • При нарушаване на целостта на бенката
 • Бенки над 6 мм. с характерно окосмяване върху тях
 • В случаите, когато едната половина на бенката не съответства на другата – асиметрични бенки
  Въпреки безобидния си вид и фактът, че сме свикнали с тях, бенките крият в себе си потенциална опасност. Ето защо е необходимо да се консултираме с опитен лекар, който да ни разясни необходимо ли е премахването им и в случай на положителен отговор, какви са вариантите за отстраняване.
  Вариантите за премахване на кожни образувания от този тип са чрез хирургична интервенция. При съмнения за предразположеността на образуванието към трансформиране в злокачествено, преди манипулацията за отстраняването се прави биопсия, заедно с малко парченце прилежаща кожа и се прави хистологично изследване. Премахването чрез оперативна намеса отстранява не само бенката, но и обграждащата я кожа.
  В последните години се наложи и премахването на бенки с лазерна технология, но той не е подходящ за всички видове и обикновено третира неестетични, предизвикващи дискомфорт доброкачествени образувания. Силно препоръчително е този метод да се извършва в специализиран дерматологичен център и извършвана от експерт дерматолог.