Д-р Манджукова

Лечение на акне

Лечение на акне

Акнето е сред най-разпространените кожни заболявания, което обхваща около 85 % от населението на земята. Както знаем, появата му е свързана с наличието на пъпки по кожата на лицето, гърба, раменете, гърдите или иначе казано на места, където количеството на мастните жлези е преобладаващо. Именно запушването на мастните жлези в т.нар. себорейни области води до увеличаване на броя на мъртвите клетки и оттам се превръща в основна причина за появяването на акне.

От медицинска гледна акнето представлява поява на силен обрив, характеризиращ се с различни видове образувания:

  • Комедони – черни точки, съдържащи секрет на мастните жлези
  • Папули – малки червени пъпчици
  • Пустули – големи червени пъпки с гноен връх
  • Нодули – кисти по кожата, което може да се счита за най-тежкото състояние на акнето

Преобладаващите фактори, които отключват заболяването, а в някои случаи играят значителна роля за разпространението му на различни места по тялото, се разделят на вътрешни – наследствена обремененост – твърде вероятно е, ако някой от родителите е страдал от акне, това да се предаде и на неговите деца; хормонални изменения – появата на обриви е често срещана в юношеските години, когато тялото се развива, а хормоните стимулират производството на себум от мастните жлези; външните фактори касаят недостатъчна грижа за кожата, занижена хигиена, неправилно хранене, замърсен въздух, а също така и прекомерна употреба на неподходяща козметика.

Неглижирането на проблемите при появата на кожни лезии, каквито са пъпките при акне, може да доведе до задълбочаването им. В очакване за затихване на огнищата на акне, прилагането на самолечение, както разчоплянето и раздразването на пустулите, може да доведе на образуването на неравности по кожата и белези.

Консултацията със специалист-дерматолог е силно препоръчителна, тъй като той би дал най-точна оценка за развитието на заболяването и обективно да прецени подходящо лечение.

Дермато-козметичен център Belle Femme предлага на своите клиенти многообразие от процедури за премахване на акне и отстраняване на белези, причинени от акне. Условията на новия и оборудван център, съчетани с компетенциите на опитен експерт в дерматологията в лицето на д-р Манджукова, осигуряват бързи и видими резултати при лечението на комедони, папули, пустули. Belle Femme подхожда индивидуално спрямо потребностите на клиента и в зависимост от етапа на заболяването и областите за третиране. Лечението на акне може да се осъществи чрез:

  • Мезотерапия – подкожно въвеждане на коктейл от витамини, аминокиселини, цинк, хомеопатични екстракти, лечебни медикаменти. Намалява мастната секреция и стимулира свиването на порите.
  • Химически пилинг – терапия с химични вещества, оказващи влияние върху кожата. При химическия пилинг горният слой се излющва, което стимулира клетъчното делене и израстването на нова и здрава кожа.
  • Дермални филъри – използват се за запълване на белези от акне. Инжектирането на хиалуронова киселина подхранва кожата и стимулира производството на колаген, което подхранва кожата и ѝ придава стегнат и елегантен вид.
  • Микродермабразио – естетична, безболезнена процедура, при която по механичен начин се премахват мъртвите клетки, с което се активизира израстването на нова и здрава кожа.
  • Лазерно лечение – чрез контролирано насочване на лазерна светлина към определени зони се постига максимален ефект дори и при по-тежки случаи на акнеCutera лазер стимулира производството на колаген, като същевременно премахва мъртвите клетки и създава предпоставки за израстването на здрава кожа. Подходящ е за лечение на белези от акне.

Назначаването на определен вид процедура, както и възможностите за комбинирането им следва да е решение не само на пациента, но и на лекуващия лекар. Алтернативните методи за лечение, предлагани в Belle Femme са доказателство за бързо навлизащите у нас иновативни методи и нови технологии, позволяващи ни да възвърнем отдавна забравения блясък на кожата и да премахнем психологическия дискомфорт, причиняван от появата на пъпки.