Д-р Манджукова

Подхранване и възстановяване на кожата с безиглена мезотерапия

Широко практикувана в Европа, традиционната мезотерапия е насочена към проблемни области на лицето и представлява  микроинжектиране на лекарства, витамини, минерали, аминокиселини и лекарства в мезодермалния слой (т.е. само на милиметър) на кожата. Създадена като медицинска техника в средата на 20-ти век от френския учен д-р Мишел Пистор, първоначално тя се използва за лечение на състояния като ревматизъм, спортни травми и подобряване на кръвообращението. В наши дни тази процедура бързо набира популярност в дерматологичния свят като все по-успешно се използва за лечение на козметични състояния, включително подмладяване на кожата, възстановяване на косата, локализирано намаляване на мастната тъкан и лечение на целулит.

Съставът на коктейла от активни елементи, който предстои да бъде инжектиран, изцяло зависи от лекувания проблем. Като цяло, използваните съставки включват: локална упойка, вещества за намаляване на възпаления, мускулни релаксанти, ензими, витамини, минерали, растителни екстракти, хормони и хормон блокери, аминокиселини и др. Методът се прилага чрез многократни микроинжекции, като за целта се използва „мезо-пистолет“, който задейства влизането на миниатюрна игла в кожата и доставя определената от лекаря доза от подхранващи вещества.

Когато се използва за терапия против стареене на кожата, мезотерапията има за цел да замести минералите, витамините и аминокиселините, които се срещат в по-ниските нива на кожата в намалени нива с напредването на възрастта. Тя се използва и за повишаване нивото на друг важен компонент в кожата – хиалуроновата киселина, която е отговорна за поддържането на еластичността и текстурата на кожата, които намаляват с възрастта. Инжектирането на повече хиалуронова киселина точно под повърхността на кожата стимулира производство на колаген, което на свой ред подобрява тонуса на кожата и спомага за намаляване на фините линии и бръчки.

Въпреки своите безспорни резултати, все още част от пациентите, подлагащи се на този метод, не се чувстват комфортно заради концепцията за многократно пробождане на кожата с игли. Именно заради това производителите на естетични устройства намериха начини да предложат алтернативи, които не включват използването на игла.

Безиглената високочестотна мезотерапия има за цел да постигне същите резултати, но без да предизвиква болката, свързана с инжекциите. Чрез комбинирането на ултразвукова технология с изключителна гама от подхранващи кожата продукти, този метод успява да даде нов здрав, гладък и блестящ вид на кожата. Ултразвукът действа като механизъм за доставяне на активните съставки, като въвежда полезните съставки през мезодермалните слоеве на кожата. По време на процедурата високочестотната енергия отваря клетъчните мембрани, което позволява на клетките да абсорбират подхранващите вещества, съдържащи се във всяка активна съставка. По този начин безиглената мезотерапия постига изключително добри резултати за различни състояния на лицето и тялото. Тя предлага и различни по вид сесии:

  • Мезо-жизненост – Подмладяване и хидратиране на лице, шия, деколте и ръце – Курсът подобрява качеството на кожата, нивата на хидратация и стимулира производство на колаген. Този тип терапия е особено полезен за увредена от ултравиолетовите лъчи кожа след края на летните дни.
  • Мезо-слим – хидратиране, изглаждане и стягане. Подходящ за лечение и премахване на целулит и увиснала кожа. Хранителните вещества и витамините затискат и укрепват кожата, стимулирайки нов клетъчен растеж и ефективно лечение на целулита.
  • Мезо-коса – подхранваща, възстановяваща и стимулираща. Предотвратява загубата на коса при мъжете и стимулира същевременно растежа на косата при жените. Курсът от лечения стимулира микроциркулацията и доставя витамини в космения фоликул.