Д-р Манджукова

Как да преборим стареенето на кожата и появата на бръчки

С напредването на възрастта, едно от най-смущаващите неща, касаещо външния вид на дамите, е стареенето на кожата, появата на старчески петна и бръчки. От научна гледна точка това има своето обяснение – с годините кожата изтънява, започва все по-бавно и малко да се хидратира, а фибробластите (основен брой клетки на съединителната тъкан) не произвеждат достатъчно колаген (придаващ здравина и структура на кожата), еластин (способстващ за еластичността на кожата), както и глюкозаминогликан (отговорен за гъвкавостта, еластичността и плътността на кожата). На свой ред, с напредване на възрастта, по лицето се появяват онези линии и бразди, които ни карат да се чувстваме некомфортно и да търсим начини и възможности за премахването им.

Разбира се, появата на бръчки не е свързана само с броя на годините, а редица други фактори играят важна роля за образуването им. Например:

 • Прекомерното излагане на слънчева светлина и вятър е един от основните фактори за по-сухата кожа, което след себе си води последствията на образуване на бръчки. В това число, може да бъде включено и ползването на солариуми за придобиване на тен, които също изсушават кожата и провокират появата на гънки по лицето и тялото;
 • Нездравословното хранене и прекомерната употреба на храни, съдържащи множество консерванти оказват неблагоприятен ефекти негативно въздействие върху кожата;
 • Злоупотреба с алкохол и тютюневи изделия – оказват изключително вредно влияние върху кожата, забавят производството на колаген, което от своя страна води до преждевременно стареене. В това число трябва да се включат и напитки, съдържащи кофеин, както и такива, водещи до дехидратиране на организма. Приемът на оптимално количество питейна вода, способства за забавянето на процеса на стареене на кожата, както и за нейното хидратиране;
 • Мръсен въздух и замърсена околна среда са условие, които не бива да бъде пренебрегвано, обричащ кожата ни на изсушаване, поява на пъпки, петна, както и бръчки;
 • Стресът и липсата на сън – неизбежно водят след себе си последствията на състарената кожа. Невъзможността за пълно възстановяване на организма, „изхабените батерии“ носят след себе си до неправилно подхранване на кожата. Недостигът на хранителни вещества я правят по-уязвима, което неминуемо води и до появата на бръчки.
 • Използване на гримаси и мимики за изразяване на емоции – навик, появяващ се в ранна детска възраст, който е част от нас и спомага да изразим щастие, болка, разочарование, възхищение. При показването на емоция лицевите мускули се свиват или разтягат, което с течение на времето образува трайни линии около устните, очите, челото.

Не напоследно място по значение е и неправилната грижа за кожата.

Както е известно всяка кожа има своите специфични особености. При едни кожата е твърде суха, при други твърде мазна, при трети чувствителна, което налага използването на определени козметични продукти. Въпреки това, не във всички случаи козметичните продукти успяват да задоволят високите „изисквания“ на външната обвивка на тялото на човека.

В ежедневието все повече се наложи извършването на козметични процедури, оказващи благоприятно влияние върху кожата, даряващо я с подхранване, хидратиране и запазване на благоприятния ѝ вид.

Един от водещите специалисти в областта на дерматологията и естетичната медицина е д-р Манджукова, експерт с богат опит, специализирала както в България, така и в държави като Ливан, Испания, Франция, Италия и др.

Благодарение на дългогодишната си практика, д-р Манджукова е запозната с най-новите и иновативни процедури за възстановяване на баланса на кожата, предпазването ѝ от преждевременно стареене, възможностите за третиране на бръчки.

В обновения дермато-козметичен център Belle Femme д-р Манджукова предлага алтернативи за хидратиране на лицето и шията; процедури,стимулиращи синтеза на колаген, което не само спомага за подобряване на външния вид, но възвръща увереността и самочувствието.

Belle Femme предлага на своите клиенти различни способи за попълване на бръчки и постигане на изключително гладка кожа като:

 • Мезотерапия
 • Инжектиране на ботулинов токсин
 • Лазерна терапия
 • Филъри с хиалуронова киселина

Предпоставка за добро здраве са системните и адекватни грижи за кожата. Премахването на бръчки е естетичен проблем, не признак за заболяване, а повод за премахването е осигуряване на нашия комфорт. Оставяйки се на професионалисте грижи в дермато-козметичен център Belle Femme, можете да си гарантирате:

 • квалифицирано обслужване;
 • консултация и определяне на подходящо лечение
 • процедури, според специфичността на кожата
 • внимание, прецизност и коректно отношение