Д-р Манджукова

Слънцезащита (да подберем подходящият слънцепредпазващ продукт)

Приятно време, лек бриз, звук от морски вълни, топъл пясък… Идеалното лято, което не можем да си представим без хубаво време и постоянни слънчеви лъчи, които достигат до нас и влияят на позитивното ни настроение. Но за да се изпита пълна наслада, да се придобие красив и симетрично разположен тен, се нуждаем от слънцезащитни продукти, които предпазват кожата от вредните ефекти на слънчевите лъчи.

На плажа, на разходка из града или просто на пикник с приятели – във всеки един момент кожата има необходимост да бъде защитена. Не бива да се забравят слънцезащитните продукти, независимо от времето навън –  слънчево или облачно – кожата трябва да бъде предпазена от увреждане.  Слънчевите ултравиолетови лъчи не само доставят така необходимия витамин Д, слънчев блясък и златист тен, но и могат да причинят преждевременно стареене на кожата, изгаряния, хиперпигментации и образуването на меланом (рак на кожата).

Нанасянето на слънцезащитен крем е един от най-важните процеси на всекидневната грижа за кожата. Слънцезащитните продукти се предлагат в различни форми – лосиони, гелове, спрейове, в широк спектър, различни марки и възможности за слънцезащитен фактор. Това понякога може да накара човек да се чуди – дали да избере по-скъпата и известна марка, дали да разчита на рекламите и обещанията за 100 % защита или максимален ефект за придобиване на тен.

Дали избраното средство за слънцезащита е правилното и доколко ще предпази кожата?

 1. Дата на производство

Колкото по-нов и свеж е слънцезащитният крем, толкова по-добра е ефикасността му. Съставките на слънцезащитните продукти обикновено се разпадат много лесно, дори и опаковката да не е отваряна за употреба. Ето защо е важно да бъде закупен възможно най-свежият продукт.

 1. Добър марков слънцезащитен крем

Известната и наложила се на пазара марка винаги е важна. Потърсете международни марки, ако е възможно. Марките в САЩ и Европа имат много строги правила за сертифициране на слънцезащитни продукти.

 1. Слънцезащитните продукти не трябва да съдържат опасни съставки

Проверете списъка със съставките на опаковката. Това ще ви помогне да установите дали слънцезащитни продукти съдържат оксибензони, хормонни разрушители, които причиняват алергични реакции.

 1. Слънцезащитен крем, вместо спрей или прах

Слънцезащитните спрейове и продуктите на прах са минерални и съдържат наночастици, които могат да навлязат в кръвта и да причинят различни здравни проблеми. Избягвайте такива продукти и се придържайте към кремове, гелове, спрейове  за слънцезащита.

 1. Слънцезащитен крем, който предлага защита и срещу UVA, и срещу UVB лъчите

Важно е да се използва защитен крем, който блокира както UVA, така и UVB лъчите, тъй като и двата вида радиация увреждат кожата. UVA лъчите проникват дълбоко в кожата и допринасят за преждевременното ѝ стареене. Те са отговорни за алергични реакции при хора, чиято кожа има непоносимост към излагане на слънце и могат да доведат до пигментационни разстройства (например тъмни петна). UVA лъчите също причиняват някои видове рак на кожата.

UVB лъчите причиняват слънчево изгаряне – вид увреждане на кожата, което трябва да се избягва на всяка цена. Изразява се в зачервяване и удебеляване на кожата, тъй като се увеличава производството на меланин. В резултат на това UVB лъчите значително увеличават риска от рак на кожата.

 1. Слънцезащитен крем, съдържащ UV филтри

За оптимална защита, слънцезащитните продукти трябва да съдържат филтри, способни да абсорбират или отклоняват UV лъчите. За да осигурят много ефективна UVA и UVB защита, продуктите могат да съдържат няколко различни филтъра с допълващи се свойства.

 1. Продукт с висок защитен фактор

Следва винаги да се проверява защитният фактор, който предлага продуктът за предпазване от слънчевите лъчи. Всичко над 15 фактор се счита за прилична защита, но безупречно предпазване може да се получи с 30 или по-висок фактор.

 1. Наличие на титанов диоксид или цинков оксид

В случаите, когато се проверява списъкът със съставки, следва да се потърси наличието на титанов диоксид или цинков оксид. Това са съставки, добавени към продукта за UV защита, но цинковият оксид може да направи кожата бледа и прозрачна.

 1. Устойчивост на вода и изпотяване

В голяма част от случаите слънцезащитните кремове се използват на плажа или край басейн. Не рядко след нанасянето им се влиза във водата като не всички марки произвеждат продукти, които устояват на вода и не се отмиват.

 1. Продукти за податлива на акне кожа

На пазара се предлагат водни слънцезащитни продукти. В случаите на мазна и склонна към акне кожа е добре да се използва слънцезащитно средство на водна основа. То не причинява дразнене на кожата и съответно няма да доведе до образуване на нови пъпки, както обикновено се случва с кремовете, чиято основа е масло.

 1. Цената не е критерий

Само защото слънцезащитни средства имат високи цени, не означава, че са най-добрите. Скъпите марки могат да донесат фалшиво чувство за сигурност, но не във всеки случай са толкова ефективни, колкото други по-евтини марки.

Съветвам да се използва слънцезащитен крем, който си пасва идеално с определения вид кожа. За тази цел можете да се посъветвате със специалист, който да препоръча съответстващи на кожата ви марки и продукти. Употребата на слънцезащитните изделия следва да се случва като се разстилат равномерно върху всички области, изложени на слънце, включително задната част на краката, ушите, краката, около устните. Кремът се втрива добре в кожата, за да се абсорбира напълно. Използването му е необходимо да се случва на всеки два часа, като първоначално е добре да се нанесе 30 минути преди излизане или плаж. И все пак, не разчитайте единствено на слънцезащитните кремове и лосиони. Те не предпазват напълно от силните ултравиолетови лъчи, носете очила, шапки и по-възможност дрехи, които допълнително ще защитят кожата.