Д-р Манджукова

Можем ли да се избавим от разширените пори?

Когато се вгледате твърде отблизо в огледалото, не може да не Ви направи впечатление големият брой пори на лицето, които понякога изпъкват и водят до притеснение и дискомфорт. Кожата на човешкото лице има хиляди пори, които представляват малки отвори за космени фоликули, мастни и потни жлези и осигуряват възможност тялото да се изчисти от токсините, да регулира температурата и да овлажнява сухата кожа. Без тях човешкото тяло няма да може да се изпотява, което съответно би довело до прегряване. Големи или разширени пори са по-видими при някои хора, като обикновено се срещат при тези с мазна и старееща кожа. В случаите, в които кожата се омазнява твърде много (произвежда големи количества себум), порите се запушват и това води до тяхното разширяване. Когато себумът се „улавя“ от мъртвите клетки, кожата се окислява и се образуват черни точки (комедони).

Важно е да се знае, че порите не могат да се свиват, тъй като не са мускули, просто малки отвори, които при определени обстоятелства се разширяват. Една от основните причини за тяхното уголемяване, както вече беше споменато, е завишеното количество себум, което се отделя от кожата. Хората, които имат естествено мазна кожа, са с по-големи пори. Това се случва поради факта, че върху външния слой се събират мазнини и мръсотия, засегнатите места набъбват и порите изглеждат по-големи, отколкото обикновено. Хората с мазна кожа обикновено са склонни към образуване на акне.

Друг важен фактор за разширяването им е възрастта – с напредването на годините кожата губи своята еластичност, което от своя страна прави порите да изглеждат по-големи. Пораженията от слънцето, които обикновено се натрупват година след година, също влияят върху разширяването на отворите по лицето. В тези случаи кожните клетки се събират около краищата на порите, карайки ги да се разширяват.

Третата основна причина е половото разграничаване, като по принцип мъжете имат по-големи пори. Жените могат да получат уголемяване в случаите на хормонални проблеми и по време на месечния цикъл.

Генетичното предразположение може също да бъде фактор, допринасящ за размера на порите. Ако един или двамата родители имат големи пори, съвсем обичайно може да се стигне до нарастването им и при техния наследник.

Добрата новина е, че съществуват начини за редуцирането и скриването на разширените пори:

  1. Почистване

Един от най-лесните и бързи начини е прилагането на ежедневна програма за постоянно поддържане на чисто лице. Използва се мек почистващ препарат за ексфолиране два пъти дневно. Можете да помислите за продукт, съдържащ млечна или салицилова киселина, която да се поглъща от порите..

  1. Премахване на мъртвите кожни клетки

Премахването на тъмния слой от мъртви кожни клетки от кожата ще доведе до по-гладка, здрава, чиста и лъчезарна кожа с мека текстура. За този метод може да се използва и електрическа четка за почистване на запушените пори и отстраняването на натрупалите се количества себум. Черните натрупвания в порите ги карат да изглеждат уголемени и видими, докато почистените изглеждат по-малки и незабележими.

  1. Третиране с козметика

Използването на локални лечения, като ретиноиди, салицилова киселина, алфа хидрокси киселини или бензоил пероксиди, не само ще намали размера на порите, но и ще помогне за унищожаването на бактериите, причиняващи акне.

  1. Химически пилинг

Химическият пилинг използва различни видове козметични киселини –салицилова, млечна, ретинолова и трихлороцетна киселина за отстраняване на външните слоеве от мъртва кожа и за нова по-свежа, по-здрава и гладка обвивка.

  1. Фракционно неаблативно лазерно възстановяване на кожата

Фракционното неаблативно лазерно възстановяване на кожата е метод, чрез който се повишават нивата на колаген и същевременно се разкрива свежа и гладка кожа. Този способ свежда до минимум появата на разширени пори, както и белези от акне. Обикновено серия от 3 лечения е достатъчна за дълготраен резултат.

  1. Интензивна импулсна светлина

Интензивната импулсна светлина също е фантастична процедура за коригиране на текстурата и външния вид на порите. Кожата се чувства свободна и мека дори след една терапия. Този метод  изчиства порите и премахва мъртвия слой клетки, като придава на кожата цялостен блясък

  1. Фотодинамична терапия

Фотодинамичната терапия използва светлинно активиран разтвор за подобряване на текстурата на кожата чрез минимизиране на размера на мастните жлези на лицето. Обикновено 1-2 лечения засягат значително размера на порите, както същевременно намаляват и увреждания на кожата, причинени от слънчеви лъчи.

  1. Грим

Първият инстинкт на хората, страдащи от уголемени пори, е да посегне към масата или чантичката с гримовете и с идеята да заличи външния им вид. Но не винаги използването на грим помага за скриването и намаляването на мастните отвори. Понякога използваните продукти могат да доведат до запушване и задълбочаване на проблема. Именно за подобен род случаи са предназначени козметични продукти за разкрасяване, съставени без маслена формула и без големи количества талк, който в действителност може да се установи в порите и да ги накара да изглеждат по-големи.

И в заключение – ако нито генетиката, нито чувствителността на кожата към различните влияния (на слънчева светлина, на околната среда) не могат да бъдат избегнати, то поне има начин да се сведе до минимум разширяването на мастните отвори.

Препоръчвам използването на лек почистващ препарат, старателно премахване на грима, почистване на кожата всяка вечер и поддържане на порите здрави.

Използването на тонери за бързоомазняваща се кожа би имало благоприятен ефект за предотвратяването появата на големи пори. Ексфолиантите имат своето действие при премахването на мъртвите кожни клетки, затягането на кожата и предотвратяване образуването на разширени пори. Имат благоприятно действие върху затягане на кожата и предотвратяване на появата на големи пори. Овлажнената и хидратирана кожа е от съществено значение за здравия външен вид на лицето, създавайки бариера между големите пори и нежеланото омазняване. Редно е да се използва овлажнител, подходящ за конкретния тип кожа.