Д-р Манджукова

Как да защитим косата си от вредните слънчеви лъчи

Съвсем нормално е през зимните месеци, когато въздухът е сух, а температурите ниски, кожата губи значително количество вода, става суха, което води до раздразването ѝ, а върху скалпа – до изтъняване и начупване на косъма. В този период от годината за кожата на главата е важно да се осигури допълнително хидратиране, витамини, протеини и други подхранващи я вещества. И след като се знае, че зимата причинява увреждания на скалпа и косата, то лятното слънце може да влоши нещата – незащитената от слънцето глава води до сух скалп, което в определени случаи може да бъде болезнено състояние, предизвикващо сърбеж.

Уврежданията, които причиняват ултравиолетовите лъчи следва да се приемат като сериозен проблем, да не се пренебрегват, тъй като не са нещо леко, особено когато става дума за опазването на цялостното здраве и конкретно кожата на скалпа. И докато хората с по-чувствителна кожа, рядко окосмяване, плешивите и поддържащите гладка кожа на главата са изложени на по-голям риск и директно увреждане от слънцето, то гъстата коса също не е гаранция за предпазването на скалпа от вредните лъчи на слънцето.

В случая, важно е да се знае не само какви мерки следва да се вземат за защита на главата и косата от евентуално нараняване, но какво е подходящото лечение в случаите на увреден от слънчевите лъчи скалп. Вземането на правилните предпазни мерки и постоянната грижа за косата, гарантират предотвратяването появата на по-сериозни здравословни проблеми. Защото сухият скалп може да предизвиква дразнене, но травмите в горната част на главата, причинени от слънцето, водят до някои други сериозни проблеми, включително косопад, тежки изгаряния и дори рак на кожата.

Тепърва настъпват летните горещини, а влиянието на слънцето ще достигне своя пик през следващите месеци. Без съмнение, всеки човек улавя слънчевите лъчи в дневните часове. Голяма част от хората знаят, че предпазването на кожата и организма се осъществява чрез ползването на слънцезащитни продукти. Но дали са запознати със защитата на косата от ултравиолетовите лъчи? От една страна излагането на слънце осигурява така необходимия имунната система, костите и косата Витамин Д, но прекомерното стоене под силните и парещи лъчи може да причини сериозни проблеми на кожата и целия организъм.

Как слънцето оказва положително влияние върху косата?

Изследванията показват, че слънцето подпомага осигуряването на хранителните вещества, които са необходими на организма, за да поддържа пълен цикъла на растеж на косата. Някои проучвания доказват, че загубата на коса (оплешивяването) се дължи на липсата на витамин Д. Все пак необходимият витамин, може да се набави не само от слънчевите лъчи, но и от храни, богати на веществото – риба, млечни продукти, гъби, жълтък от яйца и др.

Важно е да се отбележи, че докато тялото естествено произвежда витамин Д, когато е изложено на слънце, то ултравиолетовите лъчи са основна причина за меланома и друг вид рак на кожата. Поради тази причина препоръчвам, вместо продължително стоене на пряка слънчева светлина и увеличаване на рисковете за кожата и косата, необходимият витамин Д да се набавя с хранителни добавки храни, със завишено количество на витамина.

Кога слънцето оказва отрицателно влияние върху косата?

От една страна витамин D подпомага и поддържа растежа на космите, но от друга ултравиолетовите лъчи сериозно изсушават и увреждат косата. Причината, поради която косата се чувства особено суха през летните месеци, е, че UV лъчите изгарят вътрешния и външния слой на космения фоликул, което води до крехки и безжизнени краища. Освен това слънчевата светлина отнема естествената влага от косата,  оставяйки я по-суха и с по-груба текстура.

Всеки един от нас знае, че е от изключително важно значение да защити кожата си със слънцезащитен продукт. Но знаем ли как да защитим косата? Независимо дали се намираме на почивка на морето, на басейн, на разходка в планината или просто ни се налага да извършваме работа в най-горещите часове от деня, трябва да следваме следните правила:

  • Покрийте косата и скалпа с шапка.
  • Придържайте се към сянката, когато е възможно.
  • Избягвайте слънцето от 11 до 16 часа, когато лъчите са най-силни.
  • Използвайте продукти за коса с UV филтри.
  • Ако имате изтъняване на косата, не забравяйте да поставите слънцезащитен крем върху скалпа.

Здравата, блестяща и обемна коса изисква изключителни грижи и внимание. Не се колебайте да се посъветвате със специалист в областта, тъй като пораженията, които оставят слънчевите лъчи може да се окажат трайни и особено сериозни. Използвайте проверени и препоръчани ви от дерматолог слънцезащитни продукти, които не само ще защитават кожата, но ще окажат благотворно влияние върху нея.