Д-р Манджукова

Как да разпознаем безопасната козметика

В последните две десетилетия обстойно се обсъждат грижите, които всеки човек трябва да полага за своята кожа. Телевизията, радиото, списанията и билбордите, които виждаме всекидневно по улиците, предлагат иновативни продукти и модерни техники с бърз ефект за подмладяване, елегантен външен вид и разрешаване на проблемите с чувствителната суха/ мазна кожа. Но как да преценим кои продукти са полезни за нас и нашето семейство, както и коя козметична серия не представлява опасност за тялото или лицето?

Всъщност, ясно е, че всички ние използваме продукти за лична хигиена и козметика, за да изглеждаме, да ухаем и да се чувстваме по-добре. За съжаление, повечето от тях не ни правят по-здрави. Много съставки в продуктите за лична хигиена могат да причинят сериозни проблеми – дали замърсяват въздуха, водата или телата ни, преди да ги закупим, следва да се запознаем със съставките и тяхното действие върху кожата и околната среда.

Всекидневно използваме различни продукти за лице, тяло, коса като:

 • шампоан и балсам
 • сапун, душ гел, соли и масла за баня
 • парфюм, афтършейв, дезодоранти и антиперспиранти
 • червила и балсами за устни
 • пяна, гел, маска за коса
 • грим/ декоративна козметика (сенки за очи спирала, руж и т.н.)
 • бебешка пудра и масла
 • мокри кърпички и дезинфекциращи средства за ръце
 • пяна и гел за бръснене
 • слънцезащитни лосиони и масла
 • кремове за лице, срещу акне, почистващи препарати
 • паста за зъби, вода за уста, конец за зъби
 • лак за нокти, лакочистител
 • продукти за интимна хигиена

Тъй като голяма част от съставките, които се използват в козметичните изделия, не са предмет на регулация, дори и да искаме да направим съзнателен избор, е възможно да не знаем как. А никой не иска да похарчи средства за продукти за красота, които всъщност могат да причинят повече вреди, отколкото ползи, поради съставките, използвани в тях.

Една от важните стъпки за осигуряване на безопасност при избор на козметичен продукт е способността да разчитаме нещата, които етикетите разкриват. За да си гарантирате, че закупувате здравословен крем лосион или гел, не бива да пренебрегвате значението на съставките, използвани за изработването му.

Как можем да тълкуваме най-често срещаните символи, които виждаме в продуктите за грижа за тялото и кожата:

Продуктът е лесно запалим. Обикновено ще намерите този символ на аерозолни лакове, сухи шампоани, слънцезащитни продукти, лак за нокти и лакочистител.

Символ, обозначаващ продължителността, през която даден продукт може да бъде използван безопасно след отварянето му, т.е. след използването от посочения срок концентрацията и ефикасността на продукта намаляват и изчезват напълно.

Този символ е предназначен да покаже „Най-добър до…“ и трябва да се отбележи, че положителните свойства на изделието не са доказани след посочената дата.


Показва, че производителят спазва изискванията на ЕС и регулациите по отношение на козметичните продукти.


Опаковката е рециклируема. Когато символът е обозначен с процент, той всъщност показва частта от опаковката, която е направена от рециклиран материал.


Символът „скок на зайче“ е гаранция, че продуктът и всички използвани в него съставки не са тествани върху животни.

Въпреки съществуването на широка гама стоки в аптеките и магазините за козметика, в крайна сметка много хора в правят своя избор между синтетични и естествени козметични продукти.

Трябва да сме запознати, че синтетичните вещества, използвани в козметиката, оказват влияние върху цялостното здраве и могат да причинят сериозна вреда върху нас и околната среда. Използването на някои синтетични материали в дългосрочен план би могло да нанесе големи неприятности и да влоши вида и здравето на организма. Разграничаването между синтетични и естествени козметични изделя можем да направим на базата на следните характеристики:

Синтетична козметика:

 • Не съдържа природни съставки, а вещества, получени от петрол.
 • Използва катализатори, получени от петрол
 • Продукти, създадени на база химични реакции и притежаващи свойства, различни от тези на естествено добитите.
 • Неразградими в природата продукти, съставени от химически произведени вещества.

За разлика от синтетичната козметика, природните продукти за красота имат растителни, минерални или животински източници като производни:

 • Не са постигнати чрез синтетичен процес и са рафинирани чрез физични и биологични процеси.
 • Използват основни природни химически процеси,
 • Използват се натурални съставки
 • Използват се обикновени технологии за производството

При избор на козметика следва да сме запознати и с опасните съставки, които оказват негативно влияние върху кожата. Препоръчително е избягването на продукти, които съдържат един от следните компоненти:

Триклозан (Triclosan) е антибактериален агент, който се съдържа в някои пасти за зъби и антибактериални сапуни. Има дълготрайни токсични ефекти и може да намали функцията на щитовидната жлеза. Канада и Япония ограничават употребата на триклозан като козметична съставка.

Аромат (Fragrance) – използва се предимно в дезодоранти, лосиони за лице, шампоани, почистващи кожата средства, носни кърпички, слънцезащитни продукти. Терминът „аромат“ може да включва всеки от 3163 различни химикали. Добавеният аромат като съставка се свързва с алергии, дерматит, потенциални ефекти върху репродуктивната система.

Толуол (Toluene) – обикновен разтворител, използван като разредител на бои, може да се намери и в овлажняващи кремове и лакове за нокти. Той представлява мощен невротоксин, който уврежда дишането и предизвиква гадене. Свързва се с нарушение на имунната система и рак, а при бременните може да повлияе при развитието на плода.

Парабен (Parabens) – клас съединения, използвани за удължаване срока на годност и ароматизиране на много продукти. Парабените имитират естроген и водят ендокринни смущения.

Формалдехидни освобождаващи вещества (Formaldehyde) – клас антимикробни консерванти, използвани в около 20% от продуктите за лична хигиена. Те са токсични за имунната система и кожата и причиняват алергични реакции.

Оксибензон (Oxybenzone) – използва се в повече от половината слънцезащитни продукти като абсорбент на ултравиолетови лъчи. Предизвика фотоалергични реакции и може да доведе до еднокринни нарушения.

Въглищен катран (Coal tar) – силноканцерогенно вещество, забранено за използване в ЕС, но основна съставка при някои шампоани за премахване на пърхот.

Как тези химикали влизат в тялото? Можем да ги вдишаме чрез спрейове и дезодоранти или да ги погълнем непреднамерено, когато, например, са използвани като съставка за червило или балсам за устни. За наше щастие козметичната индустрия напредва все повече и известните корпорации, производители на продукти за красота и хигиена, започнаха да залагат изцяло на природните съставки, които оказват благоприятен ефект върху кожата. Използването на натурални съставки, заместители на токсичните вещества, освобождават от страха и безпокойството и въздействат здравословно върху тялото, лицето и косата ни.

АРГАНОВО МАСЛО

Известно като съставка, която може да се бори с бръчките, аргановото масло е естествен продукт, действащ като хидратиращ агент. Използването му допринася за постигането на по-млада и здрава кожа. Има изключително благотворно действие върху суха и застаряваща кожа. Неговото противовъзпалително свойство го прави ефективно средство за лечение на акне.

РОЗОВО МАСЛО

Хидратиращо масло, което може освежава и тонизира кожата, богато е на витамин С. Подходящ е за всички типове кожа, но най-вече за суха, чувствителна или зряла, има и антисептичен ефект.

ОВЕС

Едно от най-популярните съставки, ползващи се с голямо доверие в индустрията от много години насам. Освен че осигурява хидратация на кожата, овесът е ефективен и при лечение на подагра, ревматизъм и обриви, особено при високи нива на бета-глюкан.

ЖОЖОБА

Притежава свойство, приличащо по състав на себума, отделен от кожата, което я прави най-добрият хидрататор, естествен овлажнител на тялото. Жожобата оказва благоприятен ефект върху еластичността на кожата, като същевременно предотвратява дехидратацията. Перфектен за суха кожа, склонна към акне. В натуралната козметика се използва и за удължаване срока на годност на продукта.

НЕВЕН

Тази природна съставка е известна със своите лечебни свойства. Омекотява и помага за намаляване на зачервявания и дразнене на кожата.

ЛАВАНДУЛА

Овлажнява кожата и оставя приятен аромат. Въпреки това, важно е да се отбележи за нея е, че има изразено антисептично свойство, което може да помогне за дезинфекциране на рани.

ПЧЕЛЕН МЕД

Освен антисептичните си свойства, медът може да се използва като овлажнител и дори може да помогне при наранявания на кожата и проблеми с бръчките.

АЛОЕ

Алое не само е ефективен в борбата със слънчево изгаряне, но също така може да помогне на кожа, засегната от акне и залежаване. В проведено изследване се разкрива, че алое има лечебно свойство, което го прави подходящо средство за лечение на кожни проблеми.

ЧАЕНО ДЪРВО

Отлично антисептично средство, може да се използва като алтернатива в борбата с акнето.

ВОДОРАСЛИ

Екстрактите от водорасли работят като омекотители за кожата, но също така могат ефективно да се използват за увредена от слънцето кожа.

Съществува широк избор от продукти за лична хигиена, разкрасяване, подмладяване и хидратиране на кожата, които се предлагат днес на пазара и на база знанията, които имаме, можем да направим избор, гарантиращ безопасността, красотата и здравето ни. Безопасността на продуктите за красота е много важен и съществен въпрос, който ежедневно стои пред нас и на който следва да си отговорим, преди да закупим шампоан, сапун, балсам, лосион, защитен крем и да посегнем към поредната атрактивна опаковка от щанда. Добрата новина за нас е, че има марки, които предлагат безопасни и ефективни продукти за красота, заложили изцяло на природните съставки. Всъщност, те са толкова добри, че трудно ще усетим разликата между тях и другите основни козметични продукти. Зависи само от нас да направим най-добрия и правилен избор!