Д-р Манджукова

PEARL лазерен пилинг

Поглеждането в огледалото след достигането на определена възраст може да бъде и депресиращо – изтънялата и дехидратирана кожа образува повече набраздени участъци; дългогодишното излагане на слънцето води до появата на тъмни пигментни петна. Всички тези несъвършенства предполагат използване на повече и допълнителни слоеве грим. Това определено не е най-добрата идея, но за известен период от време успява да прикрие някои от дефектите.

Значително по-добро решение е да се подмлади и стимулира кожата, за да се възвърне нейният свеж и гладък външен вид. Посещение в естетичен център обикновено дава всички най-нови опции за освежаване на кожата, като те варират от повърхностен пилинг до лазерни процедури за цялостно обновяване на кожата. Въвеждането в експлоатация на нови технологични решения и свръхмодерни уреди в областта на естетичната медицина дават възможност за цялостно и безвредно подмладяване на определени области – лице, ръце, деколте и т.н.

Перленият лазер Cutera е ново поколение устройство, произведено от Cutera Inc. и проектирано като решение за стягане на кожата, премахване на бръчките и подмладяване на стареещата кожа. Компанията Cutera Inc. е базирана в Сан Франциско и има реноме на водещ производител на козметични устройства, използващи светлина за манипулиране на различни слоеве на кожата. Перленият лазер е само един от многото продукти под марката Cutera, като Лазер CoolGlide –  използван за процедури за постоянно отстраняване на космите; GenesisFlex – радиално импулсно устройство за намаляване на мускулната болка; AcuTip –  за справяне с проблемни кръвоносни съдове. Всички тези устройства работят с максимална точност и прецизност, насочени към справяне с естетични и дерматологични проблеми и гарантиращи бързи и ефективни резултати при справяне с несъвършенствата на кожата. Въпреки това този тип машини имат и потенциал да причинят дългосрочно увреждане на кожата, ако се използват неправилно, като са строго проектирани за употреба от опитен специалист и в условията на медицински центрове.

Пърл лазерната технология, прилагана успешно с Cutera лазер, е създадена основно за лечение на кожни състояния като белези от акне, стареене на кожата и пигментации, причинени от слънцето. Използваната апаратура представлява високочестотен лазер, който третира както дермата, така и епидермиса, но само в определена и предварително избрана част от тялото/ лицето. Именно по този начин навлизащите енергийни лъчи премахват тъмните петна и в същото време достигат до дермата, ускорявайки производството на колаген, което подмладява външния вид и избавя от появилите се бръчки. Не винаги хората осъзнават колко е важен колагенът за поддържане еластичността на кожата и как загубата му води до появяването на бръчки.

Пърл лазерният пилинг е процедура, която не изисква болничен престой, но може да предизвика болка и дискомфорт у пациентите. Терапията започва с поставяне на обезболяващ мехлем върху кожата, който осигурява максимален комфорт по време на процедурата. С насочването на контролирана високочестотна енергия се създават малки дупки (микроувреждания) в определените за лечение зони. По този начин фракционният лазер на Pearl принуждава организмът да реагира, като започне възстановителни и регенериращи процеси, създавайки богата на колаген нова, здрава и тонизирана кожа.

Резултатите от типичният Peral лазерен пилинг на кожата няма да бъдат видими за около една седмица. Видимите ефекти се появяват постепенно с падането на увредения слой кожа. Cutera лазер технологията отнема до 3 месеца за постигане на максимален ефект, което прави този тип лечение дългосрочен ангажимент. Въпреки че при някои пациенти се забелязват резултати само след едно лечение, обикновено са необходими повече от 2 или три процедури, особено когато се отнася за сериозни проблеми, като например дълбоки бръчки и белези.

Перленият лазер за обновяване и подмладяване е неаблативно устройство, което означава, че не унищожава клетките в епидермиса. Обикновено лазерният пилинг унищожава клетките в епидермиса, за да даде път на здравата кожа, но Cutera лазер заобикаля горния слой и се съсредоточава върху усилването на колагенните влакна в дермалния. Въпреки това, терапията с Pearl лазер изисква приблизително една седмица за пълно възстановяване.

След Pearl лазерната терапия е наложително използването на специален обезболяващ и подпомагащ възстановяването мехлем, като същевременно се налага да се избягва престой на слънчева светлина и дразнещите кожата утравиолетови лъчи. Преди започване на процедурата е необходимо да се заредите с търпение и достатъчно време за пълно възстановяване и избягване на ненужното излагане на слънце и други екологични патогени.