Д-р Манджукова

HIFU – технология от ново поколение за намаляване на бръчките

В последните няколко десетилетия, благодарение на новите технологии, медицината бележи изключително голям напредък. На план излизат апаратури за диагностициране и лечение на различни заболявания, което неминуемо оказва влияние върху качеството на живот. Към общия случай можем да прибавим козметичната индустрия, където иновациите се радват на все по-голяма популярност сред хора от различни възрастови групи. Лазерни и ултразвукови  устройства навлизат във всекидневието ни и помагат за цялостното моделиране на външния ни вид. Пред младата, здрава и стегната кожа не стои въпросът за хирургичните интервенции, а възможността за няколко безболезнени процедури с подходяща апаратура.

Сред най-разпространените от тях, приковаваща все повече нашето внимание заради бързите и ефективни резултати, е HIFU (ХАЙФУ). Понастоящем, високоинтензивният фокусиран ултразвук (High-End Focused Ultrasound) е едно от най-търсените лечения за премахване на натрупалите се мастни клетки, стягане на кожата и възстановяването на младежкия ѝ вид. Този авангарден, нехирургичен метод е предпочитана алтернатива пред традиционния инвазивен лицев лифтинг, като не само го замества като процедура, но и не отнема време за престой в клиника и възстановяване. И не на последно място, този уникален способ прави кожата по-стегната и гладка за сравнително кратко време – 20% от ефекта на HIFU терапията може да се види веднага след манипулацията, а крайните резултати проличават 3-6 месеца след това.

HIFU като метод за лицева терапия използва концентрирана ултразвукова енергия, насочвайки я чрез ръчно устройство към предварително набелязани зони на лицето и шията – обикновено това са овала на лицето, брадичката, шията. По този начин се стимулира обновяването на клетките, което води до подмладяване на тъканите и производство на колаген. Общият ефект от лечението е насърчаване заздравяването на кожата в третираните области, стягане на съединителната тъкан, разграждане на мастните натрупвания и активизиране на клетъчния метаболизъм.

За разлика от лазерите, които се насочват към най-горните слоеве на кожата (например, за да противодействат на фините линии, бръчките и промените в пигментацията), ултразвуковата терапия на HIFU заобикаля повърхността на кожата и се фокусира изцяло върху дълбоките структурни слоеве, където се стимулира производството на колаген и еластин.

Как се случва всичко това – високоинтензивният ултразвук затопля тъканта, това от своя страна предизвиква естествена реакция на кожата, която инициира регенеративен процес чрез производството на колаген.

Предвид неинвазивния си характер, HIFU терапията превъзхожда останалите конвенционални лечения. Все пак тя притежава и някои други предимства като:

  • Значително намаляване на фини линии и дълбоки бръчки
  • Осигурява забележима еластичност на кожата
  • Ефективна при премахването на стрии след бременност
  • Намалява големите пори
  • Подобрява формата на лицето и челюстта
  • Ефективна при лечение на акне
  • Не е необходима анестезия
  • Бързи видими резултати
  • Може да се използва при всички видове кожа

Лечението с високоинтензивен ултразвук може да се извършва успоредно с други терапии, като не предизвиква усложнения или странични ефекти. То не засяга тъканите, поради което шансовете за придобиване на инфекциозни заболявания са нулеви. Единственият възможен страничен ефект от процедурата е появата на леко зачервяване в областите, към които е прилаган ултразвукът.  Не се забелязва образуване на рани или белези, което позволява моментално завръщане към всекидневните задължения.