Д-р Манджукова

AHA, BHA & PHA (Алфа-хидрокси киселини, Бета-хидрокси киселини и Поли-хидрокси киселини)

Ексфолиращите киселини бързо се превърнаха в основен елемент от режима за грижа и красота поради доказаната им способност да „изплуват“ на повърхността на кожата. Въпреки че самото споменаване на термина „киселина“ не звучи никак окуражаващо, този тип вещества могат да се превърнат в оптимално решение на най-често срещаните проблеми – акне, пигментни петна, неравен тен на кожата или груба текстура. От медицинска гледна точка е известно, че химическите ексфолианти действат по два начина: чрез премахване на натрупаните мъртви клетки на повърхността на кожата, като по този начин се разкрива нова и гладка обвивка, или чрез проникване в порите, за да се изчистят натрупаните дълбоко замърсявания и да се предотврати развиването на акне.

Най-общо киселините могат да бъде разделени в три категории: Алфа- хидрокси киселини (AHA), Бета-хидрокси киселини (BHA), Поли-хидрокси киселини (PHA). Потребителите, които използват киселина в грижата за кожата, трябва да са наясно, че тя попада в една от тези три категории.

AHA (Алфа-хидрокси киселина)

AHA или Алфа-хидрокси киселините представляват екстракти от плодове, захарна тръстика или мляко. Този вид киселини са идеален вариант за почистване, като ползите ѝ са най-видими при суха и чувствителна кожа, тъй като премахват сухите и люспести петна. AHA са водоразтворими, което означава, че действат върху повърхностния слой на кожата.

Има много различни видове алфа-хидрокси киселини, които могат да бъдат открити в продуктите за красота:

Гликолова киселина

Това е един от най-популярните AHA в света на грижата за кожата, тя се получава от захарни тръстики и действа чрез изглаждане на повърхностния слой на кожата. И за разлика от други алфа-хидрокси-киселини, има най-малкия молекулен размер, което улеснява дълбокото ѝ проникване в кожата. Именно поради малкият размер на молекулата ѝ е възможно тя да създаде проблем при по-чувствителните типове кожа.

Млечна киселина

Тя се получава от кисело мляко вместо от плодови киселини, но е по-нежна алтернатива, което я прави търсена за чувствителния тип кожа. Има по-голям молекулен размер от гликоловата киселина, което означава, че не дразни обвивката, но за сметка на това отнема повече време за постигане на отлични резултати. Освен ползата ѝ за ексфолиране, млечната киселина може също така да задържа влагата в кожата и да съдейства за заличаване на пигментни петна.

Манделова киселина

Получена от горчиви бадеми, манделовата киселина е популярен химически ексфолиант, предпочитан в азиатските продукти за красота. Манделовата киселина е богата на антиоксиданти и има антибактериални свойства, които могат да бъдат от полза особено за мазна и склонна към образуване на акне кожа. Тя е една от по-нежните форми на алфа-хирокси киселините, идеална за тъмните тонове на кожата.

Ябълчена киселина

Може да бъде намерена в много от плодовете и зеленчуците, но все пак най-често се извлича от ябълки, откъдето носи и своето име. Тя спомага за нежното ексфолиране и озаряване на кожата. Обикновено се намира в съчетание с други по-силни ексфолианти.

Лимонена киселина

Както подсказва името, лимонената киселина идва от цитрусови плодове и често се използва заедно с други ексфолианти за изсветляване на тена. Лимонената киселина работи и за регулиране нивата на рН или действа като консервант.

Винена киселина

Този вид киселина се извлича от гроздето, като основното ѝ предимство е изобилието ѝ от антиоксиданти за защита на кожата. Към момента винената киселина не е толкова широко изследвана като гликоловата или млечната, но въз основа на текущите проучвания може да се направи обосновано предположение, че би могла да подпомогне процесите на овлажняване и заздравяване.

BHA (бета-хидрокси киселина)

BHA или бета-хидрокси киселини представляват мастноразтворими киселини, които могат да достигнат до най-дълбоките части  на кожата, като космените фоликули и порите. Там киселините поемат излишното натрупване на себум и го отстраняват, опазвайки кожата от образуване на акне. BHA също могат да успокоят възпалението и да сведат до минимум появата на разширени пори. Те обикновено са подходящи за повечето типове кожа, но все пак са особено полезни за мазната и склонна към акне обвивка.

Някои от най-често използваните в грижата за външния вид BHA са:

Салицилова киселина

Намира се в почти всички продукти за рутинна грижа – от почистващи препарати, серуми, овлажнители до медикаменти за терапия на конкретен проблем. Нещо повече – в последното десетилетие салициловата киселина се е превърнала в синоним на лечението на акне. Известна е със способностите си да намалява секрецията на себум при хора с кожа, склонна към образуване на пъпки. Също така съдейства и за премахване на отворени и затворени комедони и хиперпигментация.

Бетаин салицилат

Това е бета-хидрокси киселина, получена от захарно цвекло. Тя е по-нежна алтернатива на салициловата киселина и според проучване може да се твърди, че е не по-малко ефективна. (Доказано е, че 4 % бетаинов салицилат са еквивалентни на 2% салицилова киселина.)

Естествени растения: върбова кора (Salix Alba) / зимнозелени листа / екстракти от сладка брезова кора

Всички тези растения съдържат салицилати – известни също като естери на салициловата киселина. Те са по-нежни форми на салициловата киселина, които предлагат ексфолиращо действие без дразнене.

PHA (поли-хидрокси киселина)

PHA или поли-хидрокси киселините, които са считани за следващото поколение алфа-хидрокси киселини. И подобно на AHA, PHA работят върху ексфолирането на най-горните слоеве на кожата, като изглаждат текстурата нѝ. За разлика от Aлфа-хидрокси киселините, PHA имат по-големи молекулни размери, което ги прави нежна алтернатива, особено за тези, които не могат да понасят някои от вариантите на AHA.

Поли-хидрокси киселините са чудесен вариант за намаляване на зачервявания и възпаления, като същевременно внимателно почистват кожата. Освен това те се справят чудесно с чувствителни кожни състояния като екзема или розацея.

Два често срещани типа PHA, които могат да бъдат намерени, включват глюконолактон и лактобионова киселина. И двете действат по подобен начин – ексфолират внимателно, задържат влагата и да укрепват бариерната функция на кожата.

Препоръчително е потребителите без опит в употребата на химически ексфолианти да стартират с продукт, който съдържа нисък процент на киселина. За да се разбере това, трябва да се направи проучване и да проверка дали конкретната марка разкрива точния процент на ексфолианта.

Като общо правило, 5% AHA е добър процент за начало. За BHA се срещат много продукти, съдържащи до 2% салицилова киселина. Обикновено потребителите вярват, че колкото по-висок е процентът на дадена съставка, толкова по-добри биха били резултатите след нанасянето ѝ. И макар че това може да е вярно до известна степен, начинаещите няма как да са сигурни, че кожата им няма да реагира негативно на киселините.

Когато в крайна сметка кожата свикне с киселината, може да започне прилагането ѝ два пъти седмично. И в зависимост от конкретния продукт, може да се включи още един ден след привикване на кожата. След известно време потребителите, ако считат за нужно, могат да опитат с въвеждането на киселини с по-високи проценти.

Експертите съветват да се подходи с търпение и последователност, за да се видят наистина отлични резултати.