Д-р Манджукова

PRP терапия за косопад

Косопадът, известен също и като „алопеция“, е една от най-честите причини, заради която хората се консултират с дерматолог. В зависимост от начина на загуба на коса – временен или постоянен, предизивикан от болест или генетичен – медицината различава няколко вида на заболяването. Андрогенната алопеция, например, е състояние, което се свързва с генетични фактори и повишени андрогенни хормони. Определяна е като най-сериозният тип косопад, обичайно засягаща и двата пола (70 % от мъжете и 40 % от жените). Характеризира с влиянието на хормона дихидротестостерон върху космените фоликули и изтъняването на косъма. В резултат на развиващите се процеси (загуба на над 100 косъма на денонощие), при мъжете се наблюдава оплешивяване на предната линия и върха на скалпа, докато при жените косопадът започва със загуба на коса от короната на скалпа.

Въпреки напредъка на медицината и иновативните решения за подобряване на външния вид, лечението на косопад все още представлява огромно предизвикателство за дерматологията. Падането на косата  може да бъде твърде сериозен удар върху самочувствието, изключително силно да влияе върху поведението и социалните контакти. Реалната липса на ефективни терапии определено води до търсене (и намиране) на скъпи алтернативи. Локалното приложение на миноксидил предлага ограничена помощ и краткотрайно действие; финастеридът помага за частичното възстановяване на коса при мъжете, но същевременно нулеви резултати при жените; трансплантацията на коса пък е ефективна, но и скъпа, хирургична процедура за присаждане.

За щастие, в последните години при лечение загубата на коса все по-усилено се налага терапията с богата на тромбоцити плазма (PRP). Тя представлява усъвършенствано, нехирургично решение, с доказани ползи за страдащите от косопад. Използвана е в продължение на повече от десетилетие в ортопедията за бързо възстановяване след операции и наранявания, а днес е основен играч за подобряване на растежа на косата. А каква всъщност е тайната на това лечение? В допълнение към белите и червените кръвни клетки, кръвната плазма съдържа тромбоцити, които съдържат високи нива на растежни фактори. Те, от своя страна, играят ролята на „пратеници“, които спомагат за оптималното функциониране на клетките. Така, богатата на тромбоцити плазма насърчава възстановяването на косъма, стимулира растежа и здравината на косата.

Процедурата стартира с изтегляне на между 8-10 мл. кръв от пациента. Тя се преработва в специална центрофуга до получаването на течност (плазма), съдържаща обогатени клетки.  Количествата обогатена с тромбоцити плазма се инжектира в предварително набелязани области в скалпа. Този вид плазма съдържа есенциални протеини, които стимулират естествения растеж на косата, а изключително високите концентрации на биологично активни агенти модулира пътища за възстановяване на тъканите. В допълнение, един от големите плюсове на този метод е използването на тромбоцити от собственото тяло на пациента, което от своя страна елиминира възможностите за странични ефекти и отхвърляне на агентите.

След предварителна консултация с опитен експерт в областта се назначават определен брой процедури (сесии). Всяка сесия от лечението включва 10 до 20 инжекции, в зависимост от размера на третираната площ. Препоръчителният период за провеждане на терапия е на всеки три месеца за първата година. В по-късен етап могат да бъдат проведени и поддържащи получените резултати процедури.

PRP е обещаваща терапия за възстановяване от андрогенна алопеция, подходяща и даваща изключителни ползи и за двата пола. Въпреки че е сравнително нова в областта на дерматологията, много от специалистите констатират отлични резултати за минимално кратко време, в сравнение с по-инвазивни процедури като трансплантация на коса.