Д-р Манджукова

9 съществени грешки в грижата за косата

Вероятно няма жена на този свят, която не иска да има здрава, красива и блестяща коса. И съвсем няма да е прекалено да се каже, че косата играе съществена роля в оформянето на цялостния външен вид и привлекателност. Поради това немалка част от дамите инвестират значителни суми в козметични продукти, като в същото време пренебрегват основни принципи в грижата за косата. А не винаги скъпите шампоани, балсами и маски компенсират допусканите съвсем неволно, заради забързаното ежедневие, грешки.

И когато ситуацията достигне до етап, в който, въпреки скъпите и маркови средства, косата все още не изглежда като тази от рекламите, трябва да се погледне по-сериозно към рутинната грижа. Не винаги добрите намерения се увенчават с успех, особено ако липсват някои базови знания. Ежедневно, съвсем неосъзнато, хората допускат редица грешки в грижата за косата, които оказват влияние върху здравето на скалпа. Предпазването от тях не само ще възстанови силата на косъма, но и ще позволи на добрите козметични изделия да подпомогнат укрепването и постигането на желания резултат. Кои са пропуските и по какъв начин се отразяват, ето и отговорите:

Използване на прекалено топла вода за измиване

Колкото и релаксиращ за тялото да е горещият душ, той определено не е най-добрият начин за поддържане на косата здрава. Използването на прекалено топла вода за измиване на косата може да причини огромни вреди, тъй като тя отделя естествените масла и хранителни вещества от скалпа. Изплакването на косата с хладка вода би позволило на скалпа да диша и оптимално да абсорбира активните съставки от шампоана. 

Твърде често/твърде рядко измиване

Не съществува набор от правила, които посочват колко пъти трябва да се мие косата. Твърде честото ѝ миене може да премахне естествените масла от скалпа, оставяйки кожата суха и раздразнена, а косата уморена и безжизнена. Същевременно, рядкото измиване може да бъде също толкова лошо, колкото и непрекъснатото използване на шампоан. Мръсната коса не само придава омазнен и слепнал вид на косата, заради прекомерното натрупване на себум, но може да причини сериозни проблеми на скалпа.

Препоръчва се косата да се мие, когато е мръсна с мек шампоан и балсам, които не съдържат твърди съставки и вредни химикали. За да не се случва това всеки ден, понякога косата може да бъде изплаквана без шампоан, за да се освободи от натрупалия се прах и мръсотия.

Пренебрегване на балсама

От значение е използването на балсам, след изплакване на пяната от шампоана. По този начин косата става мека и лесна за разресване. Въпреки ползите от употребата на кондиционер, не се препоръчва нанасянето му върху скалпа, а само върху краищата на косата.   

Разресване на мокра коса

Това е една от най-често срещаните грешки за грижа за косата. Препоръчително е да се сресва още преди измиването, тъй като използването на гребен или четка, докато е влажна, води до счупване или отскубване на косъма.  Хората с буйна, гъста, къдрава коса е редно да я сресват поетапно, на отделни пасажи, за да могат да премахнат заплитанията и възлите без да нанесат увреждания. За по-тежки случаи е разумно да се употребяват гребени с по-широка разредка или специални спрейове за разресване на коса.

Изгаряне на косата със сешоар

Не са много хората, които обичат продължителното използване на сешоара, за това използват най-мощната и гореща настройка за бързо изсушаване на косата. Те обаче не знаят, че по този начин могат да изгорят косата си. Най-новите марки сешоари притежават различни настройки и режими на работа.  Въпреки че отнема повече време за изсъхване, се препоръчва използването на най-слабата топлинна струя, която ще запази косата здрава, мека и гладка на допир.

Заспиване с мокра коса

Заспиването след изкъпване, без последващо подсушаване на косата, може да причини увреждания. Важно е да се има предвид, че в по-честия случай калъфките за възглавници са направени от памук, който абсорбира и задържа влагата – това може да доведе до постоянно овлажняване, от което следва – начупена и изтощена коса.

Претоварване с химически вещества

Макар че няма нищо лошо да се спестят средства от продукти за коса, понякога по-евтините продукти и неизвестни марки използват по-тежки химикали за постигане на обещаните ефекти. И докато това може в краткосрочен план да помогне на косата, то в по-дълъг период от време оказва негативно влияние. Все пак трябва да се внимава за някои от съставките, например, сулфатите. Това са химикали, които първоначално добре почистват косата, но в замяна на това отнемат от естественото омазняване на скалпа. В последствие може да се стигне до раздразване, зачервяване, сърбеж или образуване на пърхот.

Също така, стилизиращите продукти като лак за коса, гелове, серуми съдържат химикали, които нанасят изключително тежки вреди на косъма за дълго време напред. Поради това е подходящо да се използва ограничен брой от тези продукти, възможно по-рядко.

Здраво стягане на косата в плитка или кок

Ето това е една от най-често срещаните грешки, особено в топлите дни, в които косата спарва лицето и шията или по време на работния процес, когато тя просто пречи. Тогава дамите обикновено прибягват до прекалено силно стегнат кок или плитка. Здравото завързване дърпа космите от корените по начин, който им нанася трудно поправими щети.  Препоръчително е връзването да се прави в редки случаи и да не се стяга изключително силно. Важно е да се избягва употребата на гумени ластици, като вместо това се изберат текстилни ластици или шноли. 

Пренебрегване на защита от слънчеви лъчи

Също както кожата, косата е уязвима и лесно може да бъде увредена от вредните ултравиолетови лъчи. Прекомерното излагане на слънце може трайно да увреди косата в корените, като изсуши естественото омазняване на скалпа, изтрие здравословните масла и трайно увреди косата. Предпазването на косата от слънцето може да се случи чрез прилагане на  кондициониращ спрей с UV защита. Шапките или шаловете за глава също могат да бъдат от помощ за изграждането на бариера между косата и слънцето. 

Изброените по-горе грешки, които всеки човек е склонен да прави, не претендират за изчерпателност, но дават ясна представа за това как трябва да се мие, подсушава и предпазва косата. Те не биха разрешили някой по-сериозен проблем, но са добра отправна точка за постигането на така желания и мечтан здрав, обемен и сияен вид на косата.