Д-р Манджукова

9 начина да контролираме псориазиса през лятото

Лятото е време за почивка, за време сред природата, за любимо хоби, всички го очакват с нетърпение и започват да правят планове за него още през студените месеци. За хората с псориазис, обаче, лятото може да бъде истинско предизвикателство и да донесе негативни усещания и преживявания. Псориазисът е хронично възпалително заболяване, чиято клинична картина се изразява в обриви по тялото, крайниците и главата. В повечето случаи слънцето и високата влажност влияят благоприятно върху лезиите и намаляват усещането за сухота и неприятния сърбеж. Но има случаи, в които то ги изостря и влошава. За този сезон негативно влияние върху заболяването могат да имат също химическите дезинфектанти по плажове и басейни, климатиците, насекомите. Затова плановете за топлите дни трябва да включват и специфична подготовка.

Висока влажност – тя може да съсипва косата, но за лезиите е истински „балсам“, защото не им позволява да се напукват и да се възпалят. Винаги след плуване, независимо в басейн или в море, кожата трябва да се изплакне с хладка (не гореща вода) и да се нанесе хидратиращ продукт. Това важи и след дълги периоди в помещения с климатик.

Слънчеви бани – Псориазисът възниква, когато организмът произвежда кожни клетки с много по-бърза скорост от нормалното. UVB лъчите забавят тази скорост. Освен това, слънчевите лъчи облекчават кожните възпаления. Препоръчително е обаче дерматолог да назначи слънцезащитното средство и да определи колко време да продължат слънчевите бани, тъй като излагането все пак трябва да е ограничено.

Слънчеви изгаряния – изгарянията по същество са рани, а в много случаи псориазисни лезии се появяват точно на тези места на кожата, по които има рани. Затова, за да се предотврати поява на възпаления, не бива да се допускат нови наранявания. Необходимите мерки включват шапка, слънцезащитен препарат с минерални филтри, блуза против изгаряния.

Хидратиране – дезинфектантите и климатиците изсушават кожата. За да се компенсира действието им, е необходимо доставяне на допълнителна влага за кожата. Експертите съветват да се взима душ веднага след използване на басейн, за да се изплакне хлорът и да се намали рискът от възпаление. За да се „запечати“ влагата в кожата, трябва да се нанесе крем или друг овлажняващ продукт до 3  минути след душа.

Морска вода – макар че няма достатъчно данни доколко солената вода действа успокояващо на люспестата кожа, много хора изпитват облекчение на симптомите след излизане от морето. Морската вода отстранява мъртвите кожни клетки и успокоява раздразненията.  Правилната  комбинация от слънце и солена вода биха могли да подействат особено добре върху възпаленията.

Охлаждане – изпотяването може да влоши симптомите, особено по главата и лицето. Тъй като това е естествен процес, който не може да бъде повлиян, най-подходящо е при изпотяване да се използват мокри кърпички, с които да се попива потта и да се избягва излизане навън в най-горещите часове. В затворени помещения се използват климатици, които изсушават кожата, затова се препоръчва инвестиция в овлажнител на въздуха.

Ухапвания от насекоми – при страдащите от псориазис е характерно влошаване на симптомите, ако кожата се разрани. Ухапвания на кожата биха могли да предизвикат реакция, затова е нужно да се използват репеленти. Важно е да се има предвид, че основната съставка в множеството такива препарати е DEET (диетилтолуамид), който може да причини възпаления. Експертите препоръчват употребата на репеленти с ниски нива на DEET, като продуктът не се нанася директно върху лезиите.

Бръснене – в горещите месеци бръсненето се случва по-често. За да се избегнат порязвания и  рани, които от своя страна да доведат до възпаления, е необходимо кожата да се намокри, а бръсненето да се прави по посока на растежа на косъма.

Алкохол – през лятото, и особено по време на ваканция, човек е склонен да се отпусне и да консумира повече разхлаждащи алкохолни коктейли. За страдащите от псориазис това е особено противопоказно, тъй като алкохолът намалява действието на организма да възприема назначената терапия, а и би могъл да доведе до странични ефекти на съпътстващите лекарства.