Д-р Манджукова

9 естествени съставки за изсветляване на кожата

С течение на времето човешката кожа търпи редица промени и преминава през различни състояния, породени от влиянието на външния свят и случващите се в организма процеси. От една страна, климатичните промени през последните две десетилетия оказаха сериозно въздействие върху покачването на температурите, което на свой ред, особено в определени части на планетата увеличи зависимостта от промяна на цвета на кожата, поява на тъмни петна, хиперпигментация, обезцветявания и др. От друга страна, появяването и лечението (с медикаменти) на проблеми, засягащи вътрешните органи също има значение за текстурата на кожата. И именно тези, понякога трудно контролируеми ефекти, са основната причина страдащите от пигментационни промени на някои места от тялото да прибягват до естествени или фармацевтични изсветляващи средства за кожата.

Кремовете за избелване на кожата определено са силно търсено и предпочитано средство, което има положително въздействие при разрешаването на този проблем. Разбира се, в търсенето на такъв тип продукти следва да се има предвид, че по-слабите от тях взаимодействат по-бавно в сравнение с тежките химични съединения за изсветляване на тена, които обаче навлизат в дълбоките слоеве и оказват влияние върху организма.

Известно е, че едно от най-добрите средства за балансиране на тена е хидрохинонът – мощен и ефективен агент за избледняване на кожата, който въпреки положителните резултати, тревожи дерматолозите заради някои от страничните си ефекти.

Химичните изсветляващи вещества като хидрохинон действат, като блокират ключови ензими по протежение на меланина. През последните години изследователите започнаха да поставят под въпрос безопасността при използването му заради повишения риск от развиване на охроноза – състояние, при което (по ирония на съдбата) кожата потъмнява. „Хидрохинонът е едно от най-изследваните изсветляващи средства, но може да причини силно дразнене и хиперпигментация, ако не се използва правилно“, споделя д-р Мишел Грийн, сертифициран дерматолог от Ню Йорк и сътрудник в платформата RealSelf.

За щастие, научните изследвания предоставиха на обикновения потребител редица естествени избелващи съставки, които действат също толкова добре, колкото и синтетичните, но без вредните странични ефекти.

Арбутин

Арбутинът е естествен компонент, извлечен от плодове като черната и червената боровинка или листата на мечото грозде. Известно е, че този компонент има свойствата да избелва кожата, като инхибира активността на ензима тирозиназа, който е отговорен за образуването на меланин. Най-хубавото е, че арбутинът няма нито един от страничните ефекти на хидрохинон и може да бъде използван за продължителен период от време.

Арбутинът присъства в два варианта: Алфа-арбутин и Бета-арбутин, като по-добри резултати дава алфа формата, която за разлика от втория вид, не причинява дразнене на кожата.

Бадемово масло

Бадемовото масло се използва като естествен продукт за грижа за кожата от години, в това число и за премахване на тъмни кръгове под очите. Прилагането на бадемово масло може да доведе до значителни промени в тонуса на кожата, като същевременно ще я подготви за по-добро абсорбиране на съставките за подхранване, като премахва мъртвите кожни клетки на горния ѝ слой. За ефективни изсветляващи резултати този продукт се смесва с масло от сандалово дърво и се нанася директно върху кожата.

Алантоин

Алантоинът е химичен продукт, екстракт от растението кофри, който отделя най-външния слой на кожата и по този начин позволява появата на млада и здрава тъкан отдолу. По време на този процес алантоинът изглажда кожата и ѝ помага за абсорбирането на повече влага. Много е ефективен при лечение на рани, кожни язви, изгаряния, екземи или ожулвания.

Цитрусов екстракт

Лимоните и другите цитрусови плодове са естествени избелващи средства за кожата, тъй като съдържат големи количества Витамин С – отговорен за производството на колагенови влакна, които поддържа кожата силна и здрава. Когато се прилага върху засегнати от тъмни петна участъци, Витамин С минимизира хиперактивните меланоцити.

Масло от жожоба

Маслото от жожоба има характерни свойства, които почистват порите на кожата и премахват мръсотията, мъртвите кожни клетки и излишният себум. Витамините и минералите, присъстващи в маслото от жожоба, навлизат дълбоко в долните слоеве и премахват тъмните петна отвътре. Жожобата има хидратиращи свойства, които поддържат влагата и премахват появилите се раздразнения.

Черница

Известно е, че екстрактът от черница притежава многобройни ползи, що се отнася до здравето, предотвратявайки сърдечни заболявания, диабет и холестерол. Подобно на арбутина, черницата инхибира активността на  тирозиназа. Журналът за лекарствата в дерматологията посочва, че направени клинични изследвания определят бялата черница, като безопасно средство за избелване на кожата. Проведеното проучване твърди, че едва 0,4% концентрация на екстракта има потенциал да намали активността на ензима тирозиназа с 50%.

Гликолова киселина

Гликоловата киселина е напълно безопасно вещество за избелване на кожата, получавано от алфа-хидрокси киселина, намираща се в множество хранителни продукти като захарна тръстика, мляко, цитрусови плодове и др. Гликоловата киселина действа като ексфолиант, ускорява обменът на клетките и по този начин изравнява тонуса на кожата. Освен това помага в борбата с фините линии и бръчки на лицето.

Коджикова киселина

Коджиковата киселина представлява кристален бял прах, който се получава от азиатска гъбичка. Този вид средство срещу изравняване на тена се използва от дълго години в Япония като алтернатива на хидрохинона. Установено е, че коджиковата киселина може да бъде ефективна за лечение на хипер-пигментация, тъй като инхибира активността на ензима тирозиназа.

Куркума

Употребата на това пикантното растение от семейството на джинджифила се използва днес под формата на прах за хранителни, терапевтични и козметични цели. Основната активна съставка в куркумата е куркуминът, за който е доказано, че притежава мощни противовъзпалителни, антибактериални и антиоксидантни свойства. Куркуминът също така инхибира меланогенезата в кожата.