Д-р Манджукова

8 мита за ретинола

Стане ли дума за съставки, които се прилагат в грижата за кожата, едно от първите имена, което не може да бъде подминато, е ретинолът. Наричан от дерматолозите „златната“ съставка, той трябва да бъде отличен именно заради невероятните си способности да разрешава различни проблеми – от премахване на акне до намаляване на видимите признаци на стареене. Наред с тези си предимства, ретинолът съдейства за увеличаване клетъчния оборот и стимулира производството на колаген и еластин. Не на последно място вълшебната съставка успява да заличи видимите фини линии и бръчки, да отстрани неравномерния тен, да третира нарушена пигментация и да изглади повърхността на кожата. Всяко едно от тези невероятни качества затвърждава добрата репутация на ретинола и го оставя на челно място като основен елемент в грижата за външния вид.

Години наред науката изучава способностите на това магично вещество, а името му започва да се споменава все по-често още през 20-те години на миналия век. Определен като мастноразтворимо производно на витамин А, ретинолът може да бъде срещнат в определени храни като пълномаслено мляко, риба и черен дроб. Благодарение на свойствата си, той помага на организма да формира и поддържа здрава кожа, играе роля в регулирането на имунната система и предпазва от  развиването на инфекции.

Ретинолът е предпочитан компонент и заради възможността си да прониква лесно в клетките и да стимулира техния оборот. Когато това се случи, клетките са в състояние да функционират с оптималния си капацитет и да възстановяват уврежданията на ДНК, причинени от слънцето и агресорите на околната среда.

Въпреки неоспоримите си качества, към него трябва да се подхожда внимателно, особено от потребителите, които за първи път го включват в своята рутинна грижа. Подходящ е за всеки тип кожа, но с едно наум трябва да подходят хората с чувствителна обвивка. Желателно е избягване нанасянето му преди излагане на слънце и по време на бременност. Именно тези особености са създали и някои митове за ретинола, които ще бъдат разгледани по-долу:

Мит 1 Всички ретиноли са еднакви

Първо, ретинолът и ретиноидът не са синоними и не означават точно едно и също нещо. Терминът „ретиноид“ се използва за наименоване на група производни на витамин А – като ретинол, ретиноидни естери (ретинил палмитат, ретинилацетат, ретинил линолеат), ретин-А или третиноин, както и изотретинон. Доказано е, че ретинолът и ретиноидните естери са по-слаби в сравнение с изотретинона и третиноина. Именно затова, преди започване на терапия с по-тежки ретиноиди, е добре да се проведе консултация с дерматолог, а използването им да се извършва под негово наблюдение. Тук трябва да бъдат споменати и проретиноли, които представляват най-нежното производно на ретинола и същевременно не съдържат в себе си потенциал да причиняват дразнене.

Мит 2 Не трябва да се прилага около очите

Използването на ретинол в зоната около очите е напълно безопасно, стига да се прави внимателно. Околоочната област определено може да се възползва от свойствата на ретинола, тъй като той повишава нивата на колаген. Оптималният вариант е използването му да започне с нанасяне до два или три пъти през седмицата като постепенно се увеличава честотата на използването му. Така обвивката ще може да привикне към него и той няма да предизвиква раздразнения. Специалистите съветват да се нанася обилно количество овлажняващ крем за очи веднага след ретинол, за да се „запечатят“ ползите от веществото.                      

Мит 3 Не трябва да се използва през деня

Много хора смятат, че не е безопасно използването на ретинол през деня, но това абсолютно не е вярно. Самите ретиноли са чувствителни към слънчева светлина и са по-малко ефективни, когато са изложени. Срещата на ретинолът със слънчевите лъчи обаче по никакъв начин не излага кожата на по-голям риск от изгаряне. През последните години са изготвени и нови формули, които не деактивират свойствата на ретинола след досег с ултраволетовата светлина.

Употребата на ретинол по никакъв начин не изключва нанасянето на слънцезащитен продукт за предпазване на откритите части на тялото и лицето.

Мит 4 Не бива да се комбинира с химически ексфолианти в рутинната грижа за кожата

Кожата развива толерантност към ретинола с течение на времето. Това означава, че първите няколко седмици могат да бъдат посрещнати с известно зачервяване, чувствителност или сухота. Но тъй като кожата се приспособява към веществото, тези странични ефекти изчезват с течение на времето. Тъй като химическите ексфолианти (алфа и бета хидрокси киселини) могат да имат същите странични ефекти, не е препоръчителна комбинацията им в началото. Когато кожата привикне към ретинола, към рутинната грижа могат да бъдат добавени и ексфолианти. Специалистите препоръчват обаче да се използват поотделно – ексфолиант сутрин, а ретинол през нощта или всеки от тях в различен ден от седмицата.

Мит 5 Изтънява кожата

Въпреки че в началото на използването ретинолът може да раздразни кожата и тя да започне да се лющи, той по никакъв начин не я изтънява. Напротив! Доказано е, че той изгражда и удебелява колагеновия слой в дермата, което прави кожата по-силна и здрава.

Мит 6 Често използване – незабавен ефект

Честото използване на продукт, съдържащ ретинол, може да причини нежелани ефекти като пилинг и сухота. Препоръчителното количество е около капка с размер на грахово зърно за цялото лице.

Мит 7 Ексфолират кожата

Това е широко разпространено погрешно схващане. Тъй като ретиноидите са производни на витамин А, те са считани за антиоксиданти.

Едно от големите им предимства е определянето им като „комуникираща с клетките“ съставка. Обяснено по-просто – тяхната работа е да „говорят“ с кожните клетки и да насърчават по-здравите и по-младите от тях да си проправят път към повърхността на кожата.

Съвсем естествено е да се предположи, че ретинолът ексфолира, тъй като един от ефектите му може да бъде лющене на кожата. Той обаче е резултат от дразнене и сухота, докато организмът се аклиматизира към съставката.  

Мит 8 Осигурява незабавни резултати

Включването на ретинол в рутинната грижа отнема няколко седмици, преди появяването на значително подобрение на кожата, особено при наличието на проблеми като акне или неравна текстура. В случаите, когато се използва за заличаване на нежелана пигментация, е необходимо много по-дълъг период от време, за да се забележат желаните резултати.  

Както неведнъж са се произнасяли експертите „При използването на ретинол ключът е в търпението!“