Д-р Манджукова

8 мита за кожата и студеното време

Когато настъпи студеното време, трябва да знаем, че дрехите в гардероба не са единственото нещо, което трябва да заменим. Зимното време е период от годината, в който следва да обърнем сериозно внимание на нашата кожа. Защото зимните дрехи може да предпазват тялото ни от студа, но колкото и да се стараем, винаги остават области като лицето и ръцете, които в повечето случаи остават минимално защитени.

Вярно, рутинните процедури изискват големи промени през всеки сезон, но когато температурите паднат, е добре да се вземат предвид характерните особености през този период от годината и да се съобразят с изискванията на  кожата. Предпазването от мразовития вятър и изсушаващия кожата студ може да се случи в няколко лесни стъпки, стига те да са достигнали до нас от надежден и проверен източник. Но понякога, когато се допитваме до Google, можем да попаднем на противоположни мнения и противоречащи си статии, отнасящи се до разрешаването на даден проблем.  Именно в такъв момент, преди изготвянето на зимен план за освежаване на кожата, е необходимо да се потърси експертно мнение. То ще очертае правилните насоки в рутинната грижа, както и ще развенчае някои митове, които могат да направят преходът към студеното време още по-сложен.

Благодарение на своя опит квалифицираният дерматолог лесно може да разграничи вярната от подвеждащата информация, както и да развенчае няколко мита, отнасящи се до кожата и студеното време:

Мит: Колкото по-гъст е кремът, толкова по-добре хидратира.

Факт: Гъстотата на продукта не е непременно равна на оптимална хидратация. По-гъстите консистенции понякога могат да навредят на кожата, тъй като високата концентрация на липиди се улавя от мъртвите клетки, а това води до изтощен и твърде изсъхнал вид на кожата.  Вместо това, за допълнителна хидратация се препоръчва наслояване – първо серум след това крем. Въпреки че се усещат като много по-леко средство, серумите представляват продукти с висока концентрация на активно вещество, а молекулярната им структура позволява оптимално абсорбиране в дълбоките слоеве.

Мит: Облачното време през зимата означава, че можем да пренебрегнем слънцезащитния крем.

Факт: Изтъняващият озонов слой отдавна е направил ултравиолетовите лъчи достатъчно опасни за организма, независимо от сезона и времето навън. Поради тази причина, ако искаме да запазим здравето на кожата, следва да знаем, че използването на слънцезащитен крем трябва да бъде приоритет през всеки един ден от годината. Подходящо за зимния период е използването на продукт с висок защитен фактор (над 30), като преходи в планината и каране на ски изискват по-често нанасяне. В плюс за кожата може да бъде и прилагане на овлажнител с широк предпазващ спектър за осигуряване на допълнителна хидратация.

Мит: Ексфолирането през зимата влошава сухата кожа

Факт: Премахвайки мъртвите кожни клетки, ние всъщност премахваме изсъхналата и лющеща се кожа. Нежният ексфолиатор почиства наслоилата се мръсотия и остатъците от суха кожа, преди да влезе в порите и да „извлече“ оттам бактериите, причиняващи акне. Мъртвите клетки определено допринасят за грубия и изсъхнал външен вид, така че прилагането на почистващо порите средство определено подобрява тонуса на кожата.

Мит: Горещият душ отваря порите и добавят влага

Факт: Порите не са чувствителни към температура. За сметка на това горещата вода кара външните слоеве на кожата да се подуят, а това рефлектира върху вида на порите като ги прави да изглеждат по-отворени. Но реално, те не се отварят заради температурата. Измиването на лицето и тялото с топла  вода, чиято температура надвишава 35 градуса, води до разширяване на кръвоносните съдове, а оттам и до загуба на вода в целия епидермис. Тъй като всички знаем за привлекателността на горещите душове през това време от годината, се препоръчва престоят под топлата струя да се ограничи до 5-6 мин,  тялото да се мие с възможно най-леките и нежни съставки, които няма да заличат естественото омазняване на кожата.

Мит: Отоплението на закрито е причина за сухата кожа

Факт: Не е толкова топлината, колкото ниските нива на влага във въздуха. Известно е, че топлият въздух има способността да задържа големи количества влага, съответно, със застудяването тези количества започват да намаляват. Когато в хладно помещение въздухът се нагрява, температурата се повишава, но не и нивото  на влага.

Мит: Свежият въздух навън придава на кожата здравословен блясък

Факт: Редовното излагане на студеното време може да доведе до пукане на капилярите по лицето, което определено може да изглежда като блясък, но в никакъв случай не здравословен. Нещо повече, честите срещи с ледения вятър може да доведат до трайно зачервяване, известно в дерматологията като розацея. В тези случаи е подходящо да се използват овлажняващи продукти за отминаване на възпалението.

Мит: Мазната кожа не се нуждае от овлажнител.

Факт: Студеният и сух климат оказва зловредно влияние върху всички типове кожа. Дори и хората с мазна кожа изпитват проблеми през зимата, защото без допълнителни овлажняващи средства защитната функция, която предпазва от ултравиолетовите лъчи и замърсяването, се компрометира. Освен това, колкото по-рядко се употребява овлажнител, особено за изложените на студа зони (чело, бузи, нос, устни), толкова по-големи количества естествено омазняване (себум) произвежда кожата, което означава само едно – появяване на акне.  

Мит: Пристрастяване към балсамът за устни

Факт: Прилагането на балсам за устни следва да се превърне в редовна практика, особено в мразовитите декемврийски дни. Това обаче не означава, че средствата за хидратиране на тази чувствителна област от лицето съдържат съставки, способни да причинят истинска физиологична зависимост. Често срещана причина за постоянно нанасяне на балсам е привикване към усещането за восък върху устните.