Д-р Манджукова

8 аювердични терапии за блестяща кожа

В днешния свят, в който се поставя върху външния вид, грижата за кожата се е превърнала във фундаментален ритуал, сравним по значение с поддържането на личната хигиена. В стремежа си към блестяща външност, хората си поставят амбициозни цели (благодарение на социалните медии) и са склонни да използват масови козметични продукти, препълнени с химикали и съставки, за които не знаят нищо. Но само потърпевшите от зловредните ефекти на некачествените формули, могат да споделят своя опит и да обяснят защо отправят своя поглед към използването на аюрведични билки за блестяща кожа – точно като предците, които векове наред са включвали в традиционната медицина и грижа за красотата естествените дарове от Майката природа.

Аюрведа е древна, естествена медицинска система за цялото тяло, започнала своето съществуване преди повече от 3000 години в Индия и практикувана все още и в наши дни. Терминът  Аюрведа означава „знание за живота“, така че аюрведичната практика се използва за възстановяване на живота и баланса в организма. Системата се основава на идеята, че има 5 елемента, които съставят 3 ключови доши (жизнени сили на тялото). Всеки човек има доминираща доша, която оформя неговата физическа конституция и личност.

Заболяванията възникват при нарушен баланс на дошите, който може да бъде причинен от изградения начин на живот – прием на вредни храни, алкохол, тютюнопушене, стрес, замърсяване на околната среда и други негативни въздействия, които могат да доведат до заболяване.

Аюрведа леченията включват пречистване,  диета,  йога , медитация, масаж и използване на полезни билки, които възстановяват баланса в организма и увеличават жизнената сила. Спазването на тези ритуали могат да помогнат на тялото да:

  • Премахне правилно токсините, отпадъците и примесите
  • Премахне стреса
  • Изграждане на устойчивост и подсилване на имунната система
  • Възстановяване на баланса и хармонията

Аюрведичните процедури за грижа за кожата се основават на типа кожа. Според Аюрведа типът кожа на човек се основава на трите доши. Това са биоенергийни или жизнени сили, които изграждат тялото и ума – вата (вятър), питта (огън) и капха (вода и земя).

Вата

Според аюрведическата традиция човек с доминираща вата кожа има суха и груба кожа, която е склонна да се набръчква , ако не се овлажнява редовно.

Питта

Хората с висока питта са склонни да имат мазна кожа, която може да е предразположена към акне и розацея .

Кафа

Кафа кожата е склонна да бъде студена и мазна и може да е склонна към пъпки, бели точки и задържане на вода.

Аюрведичните процедури за лице представляват билкови лечения, прилагани за третиране на проблеми, свързани с кожата. Благодарение на естествените свойства на натуралните съставки, кожата може да постигне онзи дълго търсен блестящ вид. Някои марки предлагат аюрведични комплекти за лице, подготвени за специфични типове кожа, но все пак преди прилагането им е добре да се потърси аюрведичен специалист.

Така или иначе сияйната и здрава кожа е не само блян, а отговорът могат да бъдат именно тези древни и изпитани средства:

1. Масажиране на кожата с алое вера

Известно е, че алое вера има противовъзпалителни и антибактериални свойства, а освен това предпазва кожата и я поддържа хидратирана. Чудотворното растение дарява кожата с гиберелини и ауксин, които съдействат за намаляване на възпалението и насърчават заздравяването. Масажирането на гел от алое вера помага за премахване на зачервявания и раздразнения, които идват със сухотата на кожата.

2. Нанасяне на Кумкумади Тайлам върху кожата

Маслото от Кумкумади (или Кумкумади Тайлам) е важно аюрведично решение за суха кожа. То представлява смес от различни етерични масла и билки, въпреки че шафранът е една от основните съставки. Маслото от кумкумади може да работи като овлажнител, почистващ препарат и тоник за хора със суха кожа.

3. Ашваганда за вътрешна и външна употреба

Ашваганда е традиционен индийски билков лек, който има прекрасни свойства за терапия на сухата кожа. Той помага за завишаване производството на хиалуронан в кожата като не само овлажнява, но и съдейства за изглаждането и омекотяването на външната бариера.

4. Смесване на големи количества куркума с оризово брашно

Куркумата е пълна с противовъзпалителни, антиоксидантни, противогъбични, антимикробни и антибактериални свойства. Куркуминът, активна съставка в куркумата, лекува различни кожни състояния, включително грапавост и сухота.

5. Шафран и мед за подхранване

Медът е мощно средство за успокояване на кожата, заради своите антибактериални свойства, благодарение на които могат да се инхибират повече от шестдесет различни вида бактерии. Шафранът е най-скъпата подправка в света и не без основание. Тя е почитана аюрведична съставка, която балансира и трите доши, подхранва кожата и я прави сияйна.

6. Дневна доза Амла за суха кожа

Aмла е естествена съставка, получавана от растението Phyllanthus emblica, заредена с витамин Ц – подходящ за хидратиране на кожата.

7. Трифала аюрведичен лек за суха кожа

Трифала притежава противовъзпалителни, антиоксидантни, антимикробни и антибактериални свойства, които подобряват кожата отвътре. Може да засили имунитета и да поддържа червата здрави.

8. Тонизиране на кожата с розова вода

Розата е специална аюрведична съставка, която има успокояващи свойства. Тя премахва стреса и замърсяванията от кожата и помага за получаване на естествен блясък.