Д-р Манджукова

7 приложения на гликоловата киселина

Поради огромния набор от предимства, с които даряват кожата, без съмнение, киселините имат значима роля за подобряване на цялостния външен вид. В зависимост от молекулния размер и сила, дозировката и честотата на приложение, те могат съдействат по различен начин за разрешаване на възникнали проблеми – почистване на замърсена кожа, намаляване размера на порите, заличаване на бръчки, постигане на равномерен тен. Най-общо казано, познаването им може да помогне при избора в дрогерията. Въпреки това, част от тях, благодарение на своя състав, могат идеално да се впишат в определението „винаги полезни за всичко“.

Гликоловата киселина често се използва като химически ексфолиант за уеднаквяване на тена, намаляване на белезите и хиперпигментацията, както и за премахване на пъпките при акне. Едно от най-големите предимства на тази съставка е възможността ѝ да бъде част от съдържанието на различни видове продукти за локална употреба и процедури за рутинна грижа.

Тя е основна единица от спектъра на алфа хидрокси киселините и може да бъде срещната в захарната тръстика – именно за това често е наричана „плодова киселина“, въпреки че днес по-голямата част от нея се създава в лаборатории. Гликоловата киселина е мощен естествен ексфолиант, способен бързо да премахва най-горния слой мъртви кожни клетки, като едновременно с това стимулира генерирането на нови клетки и води ди подобрена текстура, тонус и по-сияен тен. И тъй като тя има най-малкия молекулен размер от всички алфа-хдрокси киселини, най-лесно се абсорбира от кожата и прониква бързо в дълбоките ѝ слоеве.  

Но това не е всичко. Освен че осигурява незабавно подмладяване, научно доказано е че, тя стимулира производството на колаген и еластин, което означава, че при продължителна употреба ускорява заздравяването на кожата и намалява признаците на увреждане от ултравиолетовите лъчи и околната среда.

Някои дерматолози я предпочитат пред други киселини, тъй като успява да достигне желаните ефекти за много по-кратко време. Чрез гликолова киселина успешно се третират състояния като черни точки, хиперпигментация, разширени пори, псориазис, кератоза пиларис и хиперкератоза. Освен това, чрез нея може да се премахне излишният себум, което не води обаче до изсушаване и възпаление на кожата.  

В наши дни тази фантастична съставка може да бъде срещната в голямо разнообразие от продукти за разкрасяване, включително изделия за измиване за лице, кремове и тонери, както и по-силни разтвори, които намират приложение в професионалния химически пилинг.

Едно от най-големите ѝ предимства е включването ѝ като съставка в продукти за поддържане и възстановяване на кожата, които имат различно приложение.

  1. В нощен крем, преди лягане – С оптимална концентрация от 10 % гликолова киселина може да се намери точният киселинен баланс на pH, както да се заличат следите на времето върху кожата. Тази концентрация предлага  равновесие между максимална ефикасност и поносимост, което означава, че средството не причинява дразнене и възпаление. Препоръчва се за употреба като алтернативно лечение при непоносимост към ретинол.
  2. Като ежедневно почистващо средство – Използването на препарат за почистване, в комбинация с нощен продукт, съдържащ гликолова киселина, може да подсили постигнатите резултати. Доказано е, че едновременното им използване намалява вида на фините линии и бръчките и подобрява равномерността и яркостта на кожата.
  3. Като екфолиращ овлажнител – Гликоловата киселина може да съчетае едновременно две роли, които неизменно участват във всекидневието. От една страна тя може да ексфолира и почиства натрупалите се наслоявания върху лицето, а от друга – да синтезира производството на колаген и еластин, което значително подобрява хидро нивата в кожата.
  4. Като лек пилинг – едно от най-важните свойства на гликоловата киселина е възможността да действа като пилинг маска, като по този начин подобрява тонуса и текстурата на кожата и намалява признаците на увреждане на слънцето, хиперпигментация и белези от акне.
  5. Като средство за отстраняване на пъпки с бял връх – гликоловата киселина способства за премахването на натрупалите се слоеве от мъртва кожа, като същевременно предпазва от появата на твърди, запушени, червени неравности по лицето. Когато към средството има добавен и ниацинамид, се подпомага изсветляването на кожата и се премахват следите от акне.  
  6. Използване като лосион за тяло – за разлика от други киселини, които са подходящи за използване само върху определени области от тялото, гликоловата киселина е идеална за използване върху цялото тяло. Тя успява да премахне натрупалите се мъртви клетки и да изсветли неравномерния тен в увредените от слънцето зони.
  7. За груба и лющеща се кожа по краката – Гликоловата, ябълчната и млечната киселини отслабват втвърдената мъртва кожа и насърчават меката текстура и новия растеж на клетките. По този начин те оставят крайниците гладки на допир, без излишно струпване на мъртви клетки и неравности.