Д-р Манджукова

7 пречистващи съставки (Детоксикация на кожата)

Както неведнъж е споменавано, кожата е най-големият орган в човешкото тяло, който изпълнява различни жизненоважни функции – защитава организма от ултравиолетова радиация, навлизане на зловредни микроорганизми, механични травми, както и от детоксикация. Въпреки своята значителна роля за здравето, може да се изведе твърдението, че тя е и един от най-пренебрегваните органи в тялото, към когото не всеки полага необходимите грижи. Когато не се отделя достатъчно внимание и не е утвърден адекватен рутинен режим, могат да се развият проблематични състояния, които предизвикват не само психологически дискомфорт, но и специфични физиологични симптоми като дразнене, парене и сърбеж. Натрупването на мъртви клетки на повърхността, а заедно с тях на остатъци от грим, себум, бактерии и замърсявания от околната среда, както и ненавременното им отстраняване, определено оказват влияние върху вида на кожата, изтощават я и причиняват образуването на състояния като акне. В тези случаи дерматолозите съветват да се пристъпи към пречистване на кожата или така наречената детоксикация.

Точно както хранителния детокс, пълното пречистване на кожата позволява ново и чисто начало за външния вид. Детоксикацията на външната обвивка означава премахване на възможно най-много замърсявания, токсини, мъртви клетки и излишен себум, като по този начин се осигурява лечение, почистване, изсветляване, хидратиране и успокояване до завръщането ѝ обратно в оптималното състояние. Този метод на очистване от вредни субстанции стимулира образуването на здравословна среда, която насърчава синтеза на колаген и еластин, засилва клетъчния метаболизъм, увеличава клетъчния оборот и подобрява кожната бариера.

Съвсем разбираемо за цялостната детоксикация на кожата са необходими желание и използването на правилните съставки. Както при всеки процес в природата, така и при този, в помощ на потребителя на преден план излизат подходящите вещества и формули. Популярни съставки рутинна грижа като бентонитова глина, въглен и морска сол се считат за детоксикиращи агенти, които могат да изтеглят запушванията от порите, да предпазват от увреждане на свободните радикали и да насърчават цялостния здрав вид. Някои от най-добрите детоксикиращи елементи в грижата за кожата трябва да заемат своето заслужено място на рафта с продуктите за красота.

1. Бентонитова глина

Богатата на минерали бентонитова глина е абсорбираща алуминиева филосиликатна глина, изработена от изветряла вулканична пепел, която съдържа изобилие от калций, магнезий и желязо. Тя е използвана за лечение на кожата и скалпа от древни времена поради уникалните си терапевтични свойства. Днес може да бъде срещната в различен набор от продукти за красота – от маски за лице и почистващи препарати до изравняващи тена пудри.

Бентонитовата глина помага на организма да регулира производството на себум, като изсмуква излишното масло, произведено от кожата. Като детоксикиращ агент, благодарение на своите силно абсорбиращи свойства, тя поддържа функциите за възстановяване на кожната бариера, като изсушава замърсяванията от кожни лезии и язви, за да ускори процеса на заздравяване на кожата. Редовната употреба на маска от бентонитова глина може постепенно да помогне за избледняване на тъмните петна по епидермиса (външния слой на кожата), да възстанови здравето на обвивката и да изравни нераномерния тен. И не на последно по важност място, този вид глина има способността да подобрява бариерната функция на кожата, като я предпазва от ултравиолетовата индуцирана светлина и други ежедневни замърсители на околната среда, намиращи се във въздуха, водата и земята.

2. Морска сол

Когато става въпрос за бърза и ефективна детоксикация, едно от най-често споменаваните вещества е морската сол. Минералите, присъстващи в състава ѝ, ефективно помагат за детоксикацията на кожата, тъй като имат стимулиращ кръвообращението ефект върху клетките, доставят свежа кръв и кислород и изхвърлят токсините.

Солта също така помага за укрепване на бариерата и подсилва нейните основни функции за предпазване на тялото от навлизането на външни агресори. Използването на ексфолиант или вана с морска сол може да гарантира пълно и дълбоко почистване на порите, като същевременно благоприятства за по-добро приемане на продуктите за хидратиране и запечатване на влагата.

3. Въглен

Активният въглен, с корени в източната медицина, е широко признат детоксикатор, независимо дали се приема вътрешно или се прилага локално, поради способността му да абсорбира токсините и да ги извежда от тялото. В грижата за кожата силно абсорбиращият активен въглен, въглеродът, останал след изгарянето на дървесината, се добавя към почистващи препарати, ексфолианти и маски, за да изтегли наслоявания, токсини и бактерии. Най-висококачественият активен въглен идва от изгаряне на кокос и бамбук.

4. Водорасли

Още от древността морските водорасли заемат основно място в традиционната медицина и то основно за заболявания на кожата. В наши дни изследванията и новите технологии позволяват създаването на екстракти от водорасли, които намират своето приложение в продуктите за кожата поради богатите си биоактивни съединения. Екстрактът от водорасли се образува от четирите основни класа морски водорасли: червени, кафяви, синьо-зелени и зелени водорасли, като всеки разред съдържа молекули, които насърчават ползите за кожата като: омега 3 мастни киселини, аминокиселини и витамини A, B, Ц и E.

Една от незаменимите аминокиселини, присъстващи в екстракта от водорасли, е микоспориноподобната, която наред с другите съставки, съдържа антиоксидантни свойства, спомагащи ефективно да неутрализират свободните радикали от околната среда. Чрез понижаване на количеството оксидативен стрес, екстрактът от водорасли работи за укрепване на бариерната функция и осигурява спокойствие, което е особено търсено при чувствителния и сухия тип кожа.

5. Екстракт от кафе

Екстрактът от кафе, освен че е един от най-добрите източници на локални антиоксиданти, подпомага детоксикацията, като стимулира кръвообращението, разширява кръвоносните съдове и елиминира задържането на вода. Поради тази причина той е прилаган като ефективна съставка в продуктите за красота, третиращи различни състояния – от подпухналост под очите до целулит. Добавянето на екстракт от кафе към ексфолианти за тяло или маски за лице стимулира кръвообращението, като същевременно насърчава детоксикацията. Освен че има успокояващ ефект, кафето спомага за лекото ексфолиране на кожата и изравняване на неравномерният тен на кожата. Екстрактите от кафе могат да бъдат намерени в широка продуктова гама от серуми, препарати за почистване на  лице, ексфолианти за тяло, сапуни за къпане и др.

6. Кайенският пипер

Кайенският пипер е съставка, предназначенa за елиминиране на токсините от тялото, често използвана и за отслабване. Този естествен елемент, присъстващ в редица детокикиращи еликсири в комбинация с мед и лимон, се вписва идеално и в почистващи кожата препарати, пригодени за локално приложение. Когато се използва пестеливо в грижата за кожата, кайенът стимулира циркулацията, отваря порите и активизира притока на кръв, премахвайки замърсяванията и оставяйки кожата с естествен здрав блясък.

7. Зелен чай

Богат на антиоксиданти, полифеноли и катехини, зеленият чай е отлично допълнение към рутинната грижа за кожата и нейното пречистване от замърсявания. Чаят помага за справяне със зачервяването, успокоява раздразненията и хидратира мощно изтощената и повехнала кожа. Съставката е известна със своите способности, които помагат в борбата със свободните радикали, като помага за възстановяване от вредите, причинени от ултравиолетовите лъчи, както и други външни агресори.