Д-р Манджукова

7 начина за постигане на съвършени устни

Гримът е неизменен спътник на модерната жена – с него тя подчертава своите естествени черти или прикрива несъвършенствата, които я безпокоят. Преди важна вечеря, празнично събитие или просто като част от начина на живот, дамите отделят от своето време за полагане на сенки, очна линия, фондьотен и спирала. Финалният акорд идва с поставянето на червило – било то с живи и ярки нюанси или с пастелни, приглушени цветове. Но нито едно червило не може да създаде перфектен и зашеметяващ ефект, ако устните не са получили необходимата за тях грижа!

Нека си припомним, че кожата на устните е много по-тънка от тази, с която е обвита останалата част от тялото. Те имат много по-малко количество мастни жлези и нямат способността да създават слънце-филтриращия естествен меланин. Това на практика означава, че нямат своя собствена защита, а напротив – изпитват нужда от допълнително внимание и грижа. Независимо от сезона – през зимата студеният въздух ги изсушава и напуква, а през лятото слънчевите лъчи и морската вода ги дехидратират – устните трябва да получат очакваната доза защита и подхранващи вещества.

Редовната употреба на специален балсам за устни дава бързо решение на проблемите, свързани със сухота и възпаление. Благодарение на своите безценни съставки тези изделия се превръщат в задължителен аксесоар, който трябва да присъства във всяка дамска чанта. В някои от продуктите за устни присъстват вещества като восък, ментол или камфор, които успокояват сухотата и паренето; други съдържат във формулата си алантоин или алое вера за ускоряване на заздравяването. Много от тях включват и слънцезащитни вещества, като авобензон, титанов диоксид или цинков оксид.

В допълнение към горното има още няколко неща, които може да бъдат опитани, за да подпомогнат ефекта на балсама за устни.  

Поддържане на хидратирани устни

Водата представлява приблизително 50% до 60% състава на тялото, което прави очевидна необходимостта от хидратиране на целия организъм. Видимите признаци на дехидратация се забелязват най-вече в зоните с тънка епидермална обвивка, в които е трудно запечатването на влага – устните, около очите, горната част на дланите. Липсата на овлажняване в тези зони се забелязва лесно, като при устните се изразява с напукване и разраняване. Запазването на естествения им цвят и здраве е свързано с поемането на големи количества вода през целия ден. Включването на високо съдържание на вода към хранителния режим е също от огромно значение, като в него могат да бъдат включени  краставица, диня, портокал, грейпфрут и лимон.

Избягване на облизване или хапане на устните

Отделянето на слюнка, облизването и прехапването на устните не постигат желания от хората ефект на хидратиране, а дори напротив – изсушават естествената влага от тях. В тези случаи дерматолозите съветват да се употребяват овлажняващи средства като балсам, който ще даде необходимата влага и ще предотврати нежеланото напукване и разраняване.

Използване на продукти със слънцезащитен фактор

Излагането на слънчеви лъчи може да причини увреждане на кожата. Продължителното стоене на слънце може да има същия ефект и върху устните, като не само може да ги изсуши, но и да причини разраняване.  Препоръчително е винаги да се закупуват и нанасят продукти, които съдържат слънцезащитен фактор, особено в летните горещини, в които целият организъм се нуждае от допълнителен предпазващ щит.

Ексфолиране поне веднъж седмично

Процесът, който поддържа кожата мека и еластична, е свързан с постоянно отделяне на нови клетки от по-дълбоките слоеве към външните. Именно за това кожата се нуждае от постоянно почистване на достигналите повърхността ѝ вече мъртви клетки. Без организирането на този процес, чрез който се прави място за нови и свежи клетки, кожата изглежда стара, отпусната и груба. По същия начин реагират и устните, които имат нужда от почистване поне веднъж седмично. Използването на естествен скраб за устни ще премахне мъртвите клетки и сухата кожа от устните. Най-простият и лесен вариант е смесването на зехтин и захар, с който да се почисти горният замърсен слой. След изплакване може да се постави лечебно масло за устни.

Предотвратяване на бръчките около устните

Причини за бръчките около устните могат да бъдат прекомерното излагане на слънце, напредване на възрастта или тютюнопушенето. За избягването на този проблем могат да се използват специални овлажняващи продукти или естетична процедура за възстановяване на колагена и еластина в тази зона на лицето.

Заличаване на херпеси по устните

Този тип рани се причиняват от вируса на херпес симплекс тип, който съществува в латентна форма в 90% от хората по света. Намаляването на имунитета е основна причина за отварянето на вируса и образуването на рани около устните. Предотвратяване на действието на вируса започва с взимането на мерки за засилване на имунната система, успоредно с което протича използването на локални медикаменти за отстраняване на образуванието върху устните.

Сигурност в използваната козметика

Твърде честото използване на червило или друга изкуствена козметика върху устните може да бъде вредно. Това се дължи на наличието на корозивни и нездравословни химикали в тях. Прекалената и продължителна употреба на козметика, особено на евтините и с ниско качество изделия, може да причини проблеми с пигментацията. Препоръчително е да се използват продукти, съдържащи подхранващи вещества и естествени екстракти като жожоба, масло от ший, масло от семена от нар и др. Задължително е преди закупуването и нанасянето на което и да е средство, да се провери датата на годност, тъй като продуктите извън периода за употреба могат да бъдат опасни и да причинят алергичен отговор.