Д-р Манджукова

7 начина да се предпазите от рак на кожата (и три съвета, които не включват шапка или слънцезащитни мазила)

Наричат го “тихия убиец”. И обикновено са прави, защото критичните му форми най-често се диагностицират в напреднала фаза, където лечението или е много трудно, или невъзможно. В световен мащаб всяка минута по един човек умира от рак на кожата, като 90 % от случаите са причинени от вредните УВ-лъчи. У нас, по данни на статистиката, за 2016-та година са регистрирани 4478 нови случая на меланома или други злокачествени новообразувания.

Ракът на кожата не е шега, предупреждават всяка година здравните власти и то най-често когато наближи лятото и времето за плаж. Истината е, че грижата за предпазване на кожата ни от вредните слънчеви лъчи трябва да е целогодишна. Разбира се, през лятото е наложително да вземете по-сериозни мерки и да отделите значително по-голямо внимание, особено ако сте със светла кожа, склонна към алергии и зачервявания, имате руси или червени коси или пък фамилна обремененост. И, противно на очакванията, мъжете са много по-предразположени и заболяват по-често от жените.

Ако спазвате тези простички правила, имате възможност да намалите драстично вероятността да се сдобиете с меланомно новообразувание, било то и доброкачествено.

  1. Търсете сянката

Ако сянката Ви е по-ниска от Вас, най-добре се приберете на закрито или под някой чадър. Слънцето е най-силно в часовете между 10 и 16, затова е по-добре да се отдадете на почивка вкъщи или на освежаваща напитка в някой плажен бар.

  1. Носете дрехи с ултравиолетова защита.

УВ-защитата е важна. Освен при подбора на очила и при избора на шапка, следва да се замислите за облекло, което предпазва тялото от силните слънчеви лъчи. Тениските и плажните клинове са популярни предимно сред сърфистите, но не са за пренебрегване, особено ако смятате да прекарате доволно количество време и във водата.

  1. Мажете се обилно със слънцезащитни лосиони.

Дори и в облачни дни, вредните слънчеви лъчи пак причиняват неприятности. Не забравяйте да се намажете обилно поне половин час преди да излезете. Изключително важно е лосионът да попие добре в кожата. Освен това, когато купувате слънцезащитен крем, обърнете внимание дали предпазва и от двата вида вредни лъчи – UVA и UVB. И не на последно място – слънцезащитният продукт трябва да е поне 30 фактор.

  1. Не се подлъгвайте по рекламите

Не съществуват водоустойчиви слънцезащитни продукти. Да, те може да се отмиват в по-малка степен, но веднъж влезли във водата, трябва да сте наясно, че вече не може да разчитате на добра защита. Щом излезете, отново намажете обилно и стойте на сянка поне 30 минути, за да се “активира” спасителният слой. Същото важи и при обилно изпотяване.

  1. Подхождайте с внимание когато шофирате.

Стане ли дума за безопасност на пътя, първото нещо, за което се сещаме са колани, столчета за децата, съобразена скорост. Но вредните лъчи на слънцето проникват и през прозорците. Установено е, че половината от случаите на злокачествени кожни образувания са регистрирани върху участъци от лявата страна на тялото, т.н. “шофьорска част”. Не забравяйте да се намажете преди да тръгнете на път. За децата правилото важи в още по-голяма степен. Бъдете и изключително предпазливи около вода, пясък, бетон или сняг, защото тези повърхности отразяват слънчевите лъчи и повишават риска от изгаряне.

  1. Не прекалявайте със солариума.

Дали ще са от слънцето или от ултравиолетова лампа, вредните лъчи благоприятстват появата на злокачествени образувания. Освен това изсушават и предизвикват преждевременно стареене на кожата. Ако искате да сте имате прекрасен тъмен тен целогодишно, може да прибегнете до автобронзант.

  1. Редовно проверявайте кожата си за “странни” новообразувания.

Ако забележете увеличаване на броя бенки, втвърдяване на някое кожно образувание или разширяване на друго такова, особено ако някъде Ви боли, сърби или кървите, веднага се обърнете към специалист. Добре е веднъж на 3 месеца да правите щателна проверка за обезпокоителни знаци и да се консултирате с дерматолог поне веднъж годишно!

БОНУС:

3 съвета, които ще подпомогнат защитата на кожата.

  1. Ограничете консумацията на алкохол!

Въпреки че не e категорично доказано, алкохолът влияе върху регенериращите процеси в клетката и увеличава с 14% риска от кожно образувание на дневна база. Особено трябва да внимават любителите на бялото вино. Както обикновено става, говорим и за предозиране в количествата, но имайте предвид, особено когато седнете на плажа с джин с тоник в ръка.

  1. Внимавайте с медикаментите!

Някои лекарства, особено диуретиците или тези с доксициклин като активно вещество, могат да увеличат допълнително чувствителността на кожата.

  1. Приемайте витамин комплекс!

Ако не можете да си позволите да ядете по всичко и по много (да си признаем – лятото винаги сме на диета), то пийте витамини. Благоприятни за функциите на кожата са Витамин C, D и E, селен, цинк и Омега 3. Не подценявайте и полифенолите в зеления и черния чай.