Д-р Манджукова

7 мита за витамин Ц

Години наред хората посягат към витамин Ц при първите признаци на настинка и въпреки че той не може да ни предпази напълно от разболяване, в качеството си на основно хранително вещество може да укрепи естествените защитни сили на тялото и да помогне за намаляване на тежестта на заболявания, какъвто е грипът. Известен също и като L-аскорбинова кислеина, витаминът играе ключова роля в растежа, развитието и възстановяването на тялото, а наравно с това е сочен за една от най-значимите съставки в грижата за кожата.

Благодарение на доказаните си свойства, той предпазва кожата от оксидативен стрес и играе роля в регулирането, производството и стабилизирането на синтеза на колаген. В допълнение, витамин Ц инхибира активността на тирозиназата, ензима, отговорен за производството на меланин, като помага за намаляване на тъмните петна и изравняване на тена на кожата, в резултат на което кожата се озарява с естествен блясък. Не на последно място по значение витаминът може да бъде използван като мощен антиоксидант, който предпазва кожата от вредните свободни радикали и увреждането на околната среда. Когато се използва последователно, може да помогне за забавяне на признаците на стареене и предотвратяване на бръчки и фини линии.

Съществуват различни специфики, които трябва да се отбележат, и подробности за това как да използваме витамин Ц в грижата за кожата и под каква форма. Понякога огромното количество информация може да бъде объркващо дори за хората, натрупали опит със съставките в грижата за кожата. В това число можем да добавим и неверните твърдения, които се разпространяват от производителите на естествени формули. Именно те  разчитат твърде много на своите суперзвезди, като насърчават използването им по възможно най-много начини. Така се раждат митовете, някои от които надхвърлят възможностите на доказаните активни вещества.

Когато става дума за витамин Ц е твърде вероятно потребителите да са попадали на поне един от тези митове относно формулирането и приложението му в рутинната грижа за външния вид.

Мит 1: Витамин Ц причинява дразнене на кожата

Общоприето мнение: Витамин Ц причинява дразнене на кожата, зачервяване или чувствителност е твърдение, което можем да чуем в разговор с приятел или да прочетем в социалните мрежи.

Развенчаване: Въпреки че високите концентрации или определени формулировки на витамин Ц могат да раздразнят кожата, е слабо вероятно да причинят зачервяване и възпаление.

Истина: Когато е формулиран правилно и се използва в подходящи концентрации, веществото се понася добре от повечето типове кожа. Витамин Ц е безопасна съставка с минимални странични ефекти.

Мит 2: Витамин Ц дестабилизира в продуктите за грижа за кожата

Общоприето мнение: Мнозина от потребителите на козметични продукти вярват, че витамин Ц се разгражда бързо и поради тази причина става неефективен в продуктите за красота.

Развенчаване: Докато витамин Ц наистина е нестабилен и може да се разгради с времето, правилната формула и опаковка могат да гарантират неговата стабилност и ефикасност.

Истина: Продуктите рутинна грижа, съдържащи стабилизирани форми на активната съставка, като производни на аскорбинова киселина или капсулиран витамин Ц, могат да запазят своята сила и ефективност за по-дълъг период.

Мит 3: Само високите концентрации на витамин Ц са ефективни

Общоприето мнение: Твърде много хора вярват, че само високите концентрации на витамин Ц дават видими резултати в грижата за кожата.

Развенчаване: Проучванията показват, че дори по-ниски концентрации на витамин Ц могат да осигурят значителни ползи за кожата.

Истината: Докато по-високите концентрации на витамин Ц могат да предложат по-бързи и по-изразени резултати, по-ниските концентрации (около 10-20%) все още могат да осигурят забележими подобрения в текстурата на кожата, тонуса и цялостния външен вид с течение на времето.

Мит 4: Витамин Ц не може да се използва с други съставки за грижа за кожата

Общоприето мнение: Още едно погрешно схващане е, че витамин Ц не трябва да се използва заедно с определени съставки в грижата за кожата, като ретинол или ниацинамид.

Развенчаване: Витамин Ц може да се комбинира с различни съставки за грижа към външния вид, без да причинява отрицателни реакции от кожата.

Истина: Изследванията показват, че комбинирането на витамин Ц с други съставки като ретинол или ниацинамид може да осигури допълнителни ползи, повишавайки цялостната ефикасност на рутинната грижа.

Мит 5: Всяка форма на витамин Ц е еднакво ефективна

Общоприето мнение: Мнозина от потребителите приемат, че всички форми на витамин Ц осигуряват еднакви ползи и ефективност в грижата за кожата.

Развенчаване: Различните форми на витамин Ц имат различна стабилност, абсорбция и свойства на проникване, което влияе върху тяхната ефикасност.

Истина: Аскорбиновата киселина (L-аскорбинова киселина) се счита за най-мощната и ефективна форма на витамин Ц в грижата за кожата поради способността ѝ да прониква и да взаимодейства директно с клетките.

Мит 6: Кожата може да стане резистентна към витамин Ц

Общоприето мнение: Голяма част от хората считат, че редовната употреба на продукти, съдържащи витамин Ц, може да повлияе върху негативното възприемане на съставката от организма.

Развенчаване: Резистентността се развива само чрез определени механизми – или когато броят на рецепторите намалее, или когато рецепторите станат по-малко чувствителни към веществото. Това обаче не може да се случи с витамин Ц, тъй като той не действа чрез специфични рецептори в кожата.

Истина: Човешкото тяло не произвежда витамин Ц естествено, поради което съставката може да се набави чрез хранителни продукти и локално приложение. Поради тази причина можем да бъдем сигурни, че кожата ни не може да стане резистентна към витамин Ц.

Мит 7: Витамин Ц прави кожата чувствителна към излагане на слънце

Общоприето мнение: Тъй като в чистата си форма витамин Ц е киселинен, много хора смятат, че трябва да се използва само вечер, когато кожата не е изложена на пряка слънчева светлина.

Развенчаване: Проучванията показват, че употребата на витамин Ц през деня помага за предпазване от увреждащото действие на свободните радикали, провокирани от ултравиолетовите лъчи. Това не означава, че можем да пропуснем поставянето на висок слънцезащитен фактор, просто комбинирането на витамин Ц с предпазващ от продукт може да защити кожата много повече. Когато се комбинира с витамин Е и ферулинова киселина (всички са антиоксиданти), неговата сила и стабилност се увеличават и го правят страхотна комбинация и срещу замърсяването.

Истина: Витамин Ц е антиоксидант, което означава, че помага за неутрализиране на оксидативния стрес в кожата, причинена от ултравиолетовата активност на свободните радикали. Те могат да бъдат характеризирани като нестабилни заредени електрони, които увреждат структурата на колагена. Прилагането на ежедневен серум с витамин Ц предпазва кожата от слънцето и възстановява съществуващите увреждания. Препоръчително е да го прилагаме сутрин, за да можем да се възползваме от защитните му свойства през целия ден.