Д-р Манджукова

6 факта за хидрокси киселините, които е необходимо да знаем

Когато чуят думата „киселина“ хората обикновено правят асоциация с токсично и разяждащо материята вещество. Този установен стереотип се дължи на безспорния факт за всекидневния досег на индивидите в бита, а понякога и в работата, с опасни киселини (обикновено почистващи разтворители), за които няма две мнения, че могат да навредят сериозно на здравето.

От друга страна обаче, киселините са съвсем естествен компонент от природата и могат да бъдат открити в различните растения и плодове, а някои от тях имат лечебни свойства и помагат за възстановяване, поддържане и подхранване на кожата. Десетилетия наред учените изследват техните качества, доказват техните ползи, които постепенно ги превърнаха в едни от най-известните  и ефективни козметични средства.

В настоящето трудно може да се открие добре съставен режим за красота, в който отсъстват киселините за грижа към кожата, известни още като хидрокси киселини.

Хидрокси киселините са клас органични киселини, съставени от две основни категории – алфа-хидрокси киселини (AHA) и бета-хидрокси киселини (BHA) – видове, които образуват клас съединения с разнообразен набор от ползи за кожата и широко разпространена употреба в козметични и терапевтични формулировки.

Както AHA, така и BHA добиват силна популярност като активни съставки в изделията за красота поради способността им да модулират структурата и текстурата на кожата – предлагайки силата да ексфолират, хидратират и подобряват здравето и външния вид на кожата, включително и за такава, засегната от стареене, акне и хиперпигментация. Хидрокси киселините също така са считани за важни локални козметични и терапевтични инструменти, тъй като предлагат значителни епидермални и дермални ползи за външната обвивка, помагат за укрепване и възстановяване на кожната бариера, както и за поддържане на здрав и балансиран кожен микробиом.

AHA и BHA са органични съединения, които обикновено се използват в грижата за кожата заради техните ексфолиращи свойства, но техните ползи се различават поради разликите в химичните структури и начина, по който действат върху кожата.

Алфа хидрокси киселините са група естествени киселини, които често се срещат в храни като цитрусови плодове (лимонена киселина), захарна тръстика (гликолова киселина) и ябълки (ябълчена киселина), но те също могат да бъдат възпроизведени синтетично (и по-важното, устойчиво). Най-често срещаната хидрокси киселина в грижата за кожата е гликоловата киселина, AHA, използвана широко в козметични формули против стареене, овлажнители и пилинги, както и в продукти за лечение за подобряване на хиперпигментацията и акнето. Други обаче включват млечна киселина, лимонена киселина, бадемова киселина и ферулова киселина.

За разлика от AHA, BHA са мастноразтворими киселини, които могат да проникнат дълбоко в порите, за да ги отпушат и да ексфолират кожата. Това прави BHA особено подходящи за хора с мазна или склонна към акне кожа, тъй като могат да помогнат за подобряване на външния вид, особено при проблем с пъпки. Салициловата киселина е най-разпространеният BHA, използван в грижата за кожата – това е по-мека хидрокси киселина, извлечена от растения, предимно от върбова кора. Някои BHA, като β-хидроксибутанова киселина, също присъстват в телесните тъкани като метаболитни междинни продукти и източници на енергия; въпреки това, те все още не са комерсиализирани в дерматологични формулировки.

Преди включването им в режима за красота, потребителите трябва да са наясно с 6 безспорни истини за хидрокси киселините, които могат да помогнат за извличането на максимални ползи и да предотвратят някои възможни вредни последици от употребата им.

Правилна концентрация и честота на използване

От изключително значение при използването както AHA, така и BHA, е тяхната правилна концентрация и честота, тъй като прекомерната употреба може да причини дразнене или чувствителност на кожата. Нивото на дразнене на кожата, причинено от AHA и BHA, може да варира според индивидуалните характеристики на кожата, но като цяло AHA е по-вероятно да предизвикат ответна реакция. Тъй като AHA са водоразтворими киселини, които действат чрез разрушаване на връзките между мъртвите кожни клетки, те могат да причинят чувствителност и зачервяване, особено ако концентрацията е твърде висока или ако продуктът се използва твърде често. Този риск от дразнене може да се увеличи допълнително, ако AHA се използва заедно с други активни съставки или процедури, като ретиноиди или химически пилинг.

Внимателен избор на продукта

Химията също варира в рамките на двете групи, което прави някои киселини по-подходящи за включване в рутинния режим. Бадемовата киселина, например, е AHA, получена от бадеми и се счита за нежна в сравнение с други като гликоловата киселина, тъй като има по-голям молекулен размер, което я прави по-трудно проникваща и съответно с по-малка вероятност да причини дразнене. Това я прави добър вариант за хора с чувствителна кожа или за тези, които тепърва навлизат в света на хидрокси киселините. Освен това, бадемовата киселина, заедно с някои други AHA като бензилова киселина, успяват да подготвят молекулите за насочване към мазна и склонна към акне кожа.

Различия между AHA и BHA

Всички хидрокси киселини могат да помогнат за справяне с признаците на стареене, включително фини линии, бръчки и нередности в текстурата и тона. Кои от тях ще работят най-добре зависи от конкретния тип кожа. Хората с мазна кожа се справят най-добре със салициловата киселина (BHA), благодарение на способността ѝ да прониква и изчиства натрупаното замърсяване в порите, за да предотврати образуването акне. Сухите, чувствителни и комбинирани типове кожа могат да постигнат страхотни резултати с алфа хидрокси киселини като гликолова, млечна или бадемова киселина. Някои продукти комбинират двата вида хидрокси киселини за най-доброто от двата свята

Обикновено се счита, че BHA са по-нежни към кожата и е по-малко вероятно да причинят дразнене в сравнение с AHA, тъй като вътрешномолекулният водороден мост, който добавя киселинност, трябва да покрива по-голямо разстояние и се образува по-трудно. В резултат на това BHA са свързани с намален риск от дразнене. Въпреки това, BHA все още могат да причинят дразнене или сухота на кожата при някои хора, особено ако концентрацията е твърде висока или ако продуктът се използва твърде често.

Разлики между киселините, използвани за рутинна грижа и киселините, използвани от професионалистите

Дори ако продукт, закупен от магазина, се рекламира като домашен пилинг, той не е толкова силен, колкото предизвикващите зачервяване и прекъсване професионални пилинги, които понякога се използват от дерматолози и естетици. Домашните пилинги са повърхностни и могат да подобрят текстурата и тонуса в епидермалния слой със слабо смущаващи странични ефекти.

Независимо дали потребителите ще изберат метод за домашно ексфолиране, или като естетична процедура, опитният дерматолог може да помогне при и насочи към подходящия метод и тип киселина.

Противопоказания за използване на киселини

Препоръчително е бременните дами да избягват използването на хидрокси киселини. Докато някои от тях са безопасни за употреба по време на бременност в изключително ниска концентрация, като AHA, BHА са забранени по време на бременност. Най-добрият залог, който могат да направят потребителите преди добавянето на киселина към рутинната грижа, е консултация с квалифициран експерт за персонализирани съвети, отнасящи се до конкретните нужди на кожата.

Ползи за микробиома и общото здраве

Въпреки че дългосрочните ефекти на определени хидрокси киселини върху микробиома на кожата следва да бъдат анализирани и характеризирани в детайли, изследванията идентифицират потенциални ползи кожната микрофлора. Например, AHA и BHA могат да помогнат за поддържане на киселинна среда – балансът на кожната флора зависи от нивата на киселинност, които се поддържат предимно от млечната киселина, която се среща в потта и себума. Хидрокси киселините имат свойството да спомогнат поддържането на среда и нивата на киселинност, а от там да повлияят върху здравето и отличното състояние на външната обвивка.

Ползите от хидрокси киселинните могат да се разпрострат и отвъд поддържането на външната красота. Клинични проучвания показват, че пробиотичните бактерии могат да модулират имунната система както на локално, така и на системно ниво, като по този начин те могат да подобрят имунните защитни механизми и/или да намалят имунните разстройства като алергии и чревни възпаления. Известно е, че млечната киселина също така поддържа чревната микрофлора чрез киселинни балансиращи свойства и натрупаните доказателства показват, че чревната микробиома корелира с много здравословни проблеми като затлъстяване, диабет, метаболитен синдром, възпалително заболяване на червата, автоимунно заболяване, рак на дебелото черво и атопичен дерматит.