Д-р Манджукова

6 съвета за хидратиране на омазнена кожа

Себумът, който произвежда кожата, може да бъде един от най-ценните активи за външния вид. Разбира се, с едно условие – хората трябва да знаят как да се грижат правилно за своята кожа, което включва и поддържане на определени нива на омазняване. В тези случаи мазният тип кожа може да бъде благословия, тъй като задържа младия, лишен от бръчки изглед и не позволява преждевременно стареене. Границата между ползите и проблемите с мазната кожа е много тънка, а единственият път за непреминаването ѝ е знанието за правилно хидратиране, без добавяне на допълнително масло.

Мазната кожа се причинява от свръхпроизводство на себум от мастните жлези. Този излишен себум е резултат от фактори като стрес, неправилна диета, хормонални проблеми, замърсяване и неправилна грижа за кожата. С използването на подходящ овлажнител нивата на омазняване ще влязат в допустимите граници, което е фантастичен начин за справяне със състояния като запушени пори и образуване на акне, особено след продължителните зимни месеци, сухия климат и минусовите температури, които по един или друг начин оказват негативно влияние върху различните типове кожа. Поради тази причина, най-вече при настъпване на пролетта, използването на подходящ овлажнител може да подобри вида на изтощената кожа. С няколко прости стъпки могат да бъдат постигнати чудеса при овлажняване на мазната кожа.

1. Избор на овлажнител, подходящ за мазна кожа

Най-общо казано, подходяща е употребата на овлажнител с хиалуронова киселина и антиоксидантни. Хиалуроновата киселина е вид овлажнител, който поема вода до 1000 пъти молекулното си тегло. Действието ѝ се изразява в това да изтегля влагата от атмосферата и да хидратира кожата, без да нанася вреди и излишно омазняване.

2. Лек овлажняващ състав на продуктите.

Кремовете с тежки съставки не позволяват на порите да абсорбират съставките по най-добрия начин, особено ако кожата не е почистена правилно. Препоръчително е да се избират продукти с по-леки молекули, като е подходящо да се проведе консултация с дерматолог.

3. Използване на некомедогенен овлажнител.

Известно е, че комедогенните съставки причиняват запушени пори и черни точки. Те се намират в някои овлажнители, както и в изделията за коса и други продукти за лична хигиена. При развиване на акне трябва да се погледнат съставките на средството, което се използва:

  • Кокосово масло
  • Сафлорово масло
  • Изопропил миристат
  • Полиетилен гликол
  • Червени багрила

Продуктите с висок процент естествени съставки в състава си са възможен подходящ вариант, тъй като имат по-малки молекули и следователно могат да проникнат по-добре в кожата.

4. Подпомагане на основните функции на кожата и избягване възпрепятстването им.

Химическите и синтетичните продукти могат да изсушат кожата и да раздразнят и нарушат естественото й състояние; препоръчителни са естествени алтернативи, които работят в унисон с кожата.  

5. Настройване на режима според нуждите

Повечето видове мазна кожа нямат нужда от ежедневно овлажняващо средство. Това обаче е обвързано на първо място с местоживеенето (голям замърсен град или планински район с чист въздух). В зависимост от климата, времето и други фактори, може да се наложи коригиране на режима на грижа за кожата. Например, мазната кожа в местата с влажен климат може изобщо да не се нуждае от ежедневно овлажняване. По подобен начин някои видове мазна кожа не изпитват никаква нужда от овлажнител през лятото, когато времето е по-влажно.

При пътуване до области със сух климат, с който кожата не е свикнала, може да се наложи добавяне на овлажнител.

6. Пиене на вода и изготвяне на балансирана диета.

Водата е много важна за здравето на кожата, тъй като помага не само за хидратирането на организма, но и за отделяне на токсините от тялото. Същевременно, неправилният хранителен режим води до натрупване на излишни количества токсини в тялото. Комбинацията с нередовен прием на вода създава перфектна среда за появяване на акне.

7. Използване на слънцезащита

Въпреки нарастващия брой налични опции две в едно, овлажнителите, които съдържат слънцезащитен фактор, не са най-добрият избор, освен ако не се използват заедно със самостоятелен предпазващ крем. Повечето хора не прилагат върху кожата си достатъчно продукт, за да получат подходяща УВ-защита. Това е особено често срещано при хората с мазна кожа, които считат, че добавянето на големи количества предпазващо средство ще омазни прекомерно кожата им. С избора на правилните препарати – и овлажнител, и слънцезащитен крем, може да се регулират и нивата на себума, произвеждан от организма, както и да се осигури адекватна бариера от слънчевите лъчи.

Допълнителни съвети за мазна кожа

Отделянето на време за кожата два пъти на ден е задължително (почистване, тонер, овлажняване). Това с пълна сила важи за мазния тип кожа, тъй като двуразовият режим осигурява хидратация сутрин и вечер.

Не бива да се забравя и редовното почистване на четките, гъбите и всички инструменти за грим и разкрасяване и калъфките на възглавниците, тъй като те са място за размножаване на бактерии и натрупване на мъртви кожни клетки, които допринасят за запушване на порите. Почистването на четките и гъбите трябва да става под течаща хладка вода и с подходящ почистващ препарат. Изплакването на средствата се случва отново под течаща вода докато изчезнат и последните остатъци от грим.