Д-р Манджукова

6 стъпки за преминаване от зимен към пролетен режим в грижата за кожата

С края на зимата, когато времето започне да се затопля, освен задължителната подмяна на дрехите в гардероба, хората трябва да се замислят и за приспособяване на рутинната грижа спрямо повишаващите се температури. Есента и зимата са тежки сезони за външната обвивка – студеният вятър, горещите душове и сухият въздух на закрито определено оказват негативно влияние върху бариерата. Промяната в рутинния режим изисква включването на силни овлажнители и нежни почистващи средства. Настъпването на пролетта и предстоящото лято обаче изискват коренна промяна на плана и включването в играта на съвсем нов тип „играчи“ в отбора на грижата за кожата.

След дългата и продължителна зима, кожата може да се почувства изтощена и поизсъхнала, тъй като мъртвите и увредени клетки са се натрупали на повърхността ѝ. Краят на студеният сезон е идеално време за ексфолиране. Нежното лечение обикновено е най-доброто, но специалистите знаят от какво точно лечение има нужда кожата през този преходен период. Професионалният химически пилинг е идеален начин за освобождаване и пречистване на кожата от натрупалите се замърсявания. Нещо повече – химическият пилинг задейства естествените свойства на организма за самолечение и по този начин изкарва на повърхността изцяло нова кожа,  подготвена за бъдещите предизвикателства на летния сезон. В последствие хората, които отдават значение на своя външен вид, могат да използват следните съвети за ежедневна грижа:

1. Избор на по-лек и мек почистващ препарат

Силният студ през зимните месеци обикновено лишава кожата от естествената ѝ влага. Ето защо грижата за кожата през зимата е свързана изцяло със задържане на влагата и подсилване на сухата кожа.

Когато температурите започнат да се повишават обаче, кожата не се нуждае от цялата тази допълнителна влага. По-високите температури ѝ позволяват да произвежда повече от своите естествени масла. Поради тази причина плътните хидратиращи почистващи препарати остават настрани, като съвсем спокойно могат да бъдат заменени с по-меки и леки почистващи средства. Почистващи гелове или пенещи се почистващи продукти за лице с вода са страхотни опции за пролетта.

2. Нанасяне на серум на водна основа

Плътните и концентрирани серуми са дар от природата, що се касае до грижа за кожата през зимните месеци. Серумите на маслена основа са особено подходящи за студените месеци, защото могат да проникнат дълбоко в кожата, като същевременно задържат влагата.

С настъпването на по-топлите дни не е необходимо да се зачерква с лека ръка използването на серуми. Просто тези, които са на маслена основа могат да бъдат заменени с други на водна основа – на база вода или алое. Серумът на водна основа съдържа всички концентрирани хранителни вещества за вашата кожа, но е по-лек от масленият.

3. Използване лек овлажнител

По-топлото време е изкушаващо за пропускане на овлажнителя. Не трябва да се забравя обаче, че високите температури са предпоставка за изпотяване и излагане на тялото на слънце – основни фактори за дехидратиране на кожата.

През пролетните или летните месеци плътните овлажнители могат да направят кожата прекалено мазна и да причинят акне, поради това специалистите препоръчват да се премине към по-лека хидратираща формула. Разумно е да се използват овлажнители на водна основа или овлажнители с хиалуронова киселина, която помага за привличането на повече вода, без да прави кожата твърде мазна.

4. Преминаване към отделен слънцезащитен крем

През зимата, когато слънцето се крие зад облаците, хората често забравят да нанесат своя предпазващ от ултравиолетовите лъчи крем някои от тях пък се измъкват с помощта на продукти с добавен слънцезащитен фактор. Сега, когато пролетта е на прага, всеки един човек трябва да осигури адекватна защита от парещите и увреждащи лъчи на слънцето.

Трябва да се подчертае отново, че излагането на слънце е една от водещите причини за преждевременно стареене на кожата, както и за животозастрашаващи състояния като меланома (рак на кожата). Хората, които плануват престой на открито по време на летните горещини, трябва да се уверят, че използват отделен и специален продукт за слънцезащита, който предлага 50 защитаващ фактор.

5. Изхвърляне на стария грим и продукти за грижа за кожата

Пролетното почистване е стара традиция, която трябва да навлезе във всяка една рутинна грижа за кожата. Докато текат промени в режима за новия сезон, потребителите на козметика не трябва да забравят да изхвърлят стария грим и продукти за красота.

За някои от изделията може да се провери опаковката за символа „срок след отваряне“, който обикновено изглежда като малка козметична ваничка и показва броя на месеците, през които продуктът ще остане свеж и мощен. Например, ако пише 24M, това означава, че продуктът може да остане свеж и мощен до две години, ако се съхранява правилно.

Не трябва да се забравя, че бактериите могат бързо да се натрупат върху гримовете за лице и средствата за поддържане на външния вид, особено ако са изложени на открито за дълго време. Така че, ако се появи промяна в консистенцията, текстурата или миризмата, вероятно е най-добре продуктите да бъдат изхвърлени и заменени.

Продължителното използване на компрометирани продукти, може да запуши порите и да увреди кожата.  

6. Дезинфекциране на инструментите за грим и грижа за кожата

Освен изхвърляне на старите продукти, е важно да се дезинфекцират инструментите за грим и грижа за кожата – четки за грим, ролки за лице и гъби изискват редовно почистване, за да се предотврати натрупването на продукта. Това натрупване може да създаде благоприятна среда за микроби и вируси.

Всеки сезон влияе на кожата по различни начини. Суровите климатични условия могат да влошат съществуващите кожни проблеми или дори да създадат нови. Ето защо е толкова важно рутинната грижа за кожата да се адаптира към тези промени и да се създадат условия за постигане на така желания блестящ външен вид за летните месеци.