Д-р Манджукова

6 стъпки за оформянето и поддържането на брада

Десетилетие след десетилетие модните тенденции се изменят – понякога ни сюрпризират с нови, невиждани досега неща, а друг път на преден план излизат малко позабравени или останали назад традиции. И докато през 90-те години на миналия век беше приемливо мъжете да поддържат гладко избръснато лице, то от една декада вече силният пол залага на добре поддържана и оформена брада. Типичният лъмбър мъж – дълга брада, пригладена коса – се наложи като тенденция в цял свят и във всички сфери на живота, като вече не представлява изненада появата на мъж със строго официално бизнес облекло и перфектно оформена брада.

И ако отстрани изглежда съвсем лесна задача, то постигането на идеалната брада изисква определена доза търпение и усилия, особено когато лицето е свикнало с острието на бръснача и поставяния след това успокояващ кожата лосион. Липсата на бръснене за по-дълго време може да раздразни определени зони и да откаже и най-големите ентусиасти, приканвайки ги отново да посегнат към самобръсначката. Разбира се, при наличието на гъсто окосмяване и то на места като лицето, където кожата е много по-нежна, е съвсем нормално да се натрупват повече замърсители, които водят до дразнещ и неприятен сърбеж. Не бива да се забравя, че някои типове кожи са така или иначе сухи, като израстването на брада определено може да попречи на тяхното хидратиране и съвсем естествено да образува възпаление, зачервяване и непоносимо дразнене.

Всички тези неща могат да бъдат счетени като съвсем основателна причина за отказването от така желания лъмбър стил. Но при добро желание и спазване на няколко важни стъпки оформянето на брада би се превърнало в приятно занимание за всеки представител на силния пол:

Измиване на брадата

Всеки ден брадата събира прах, мъртви кожни клетки и дори част от храната, която поглъщаме. Тъй че измиването ѝ е една от най-важните стъпки за предотвратяване на бъдещи раздразнения. Препоръчително е използването на хидратиращ и недразнещ кожата почистващ продукт, който да се използва редовно като част от рутинната грижа за кожата.

Ексфолиране

Ексфолирането на брадата веднъж седмично помага в борбата със запушените пори и враснали косми, които също причиняват възпаления и дразнене. Използването на по-силни продукти, съдържащи например малки ексфолиращи топченца жожоба, могат да проникнат дълбоко през брадата. Също така, продукти, които не съдържат сулфати, могат да донесат ползи, тъй като не дразнят кожата.

Използване на балсам

Използването на балсам върху брадата е друга основна стъпка за защита срещу появяващия се сърбеж. От една страна той помага на брадата да поддържа необходимата хидратация, от друга – омекотява кожата, което също предотвратява появата на зачервявания и възпаление.

Съветвам използването на балсам, който е специално създаден за брада, с подхранващи съставки, който не само ще осигури мека брада, но ще предпази и от дразнещите сърбежи.

Хидратиране

Оформянето на брада изисква постоянно хидратиране на кожата. Изборът на специализиран овлажняващ крем може да бъде от полза, особено когато се е появил дразнещ сърбеж. Съвсем нормално е в студените зимни месеци кожата да губи част от своето естествено овлажняване и да изпитва необходимост от допълнителна помощ. Сухата и дехидратирана кожа засилва възпаленията и сърбежа, които се появяват при растежа на космите по лицето.

Подрязване на брадата

Желанието за промяна на външния вид и влизането в лъмбър стила, изисква и постоянно подрязване, скъсяване и оформяне. Брадата расте по същия начин както косата, тъй че се нуждае от своя собствена прическа. Препоръчително е да се потърсят враснали косми, които мога да предизвикат дразнене. Отстраняването им се извършва с добре почистена и стерилизирана пинсета. В последващ етап подкъсяването може да се да се извърши с електрическа самобръсначка. Тя осигурява безопасност и оформя брадата равномерно във всички зони.

Разресване

Редовното сресване придава на брадата гладка текстура, като в същото време помага за растеж в една посока, което намалява рисковете от възпаления и сърбеж. Съветвам да се инвестира в нова четка, а специално пригодените модели с твърд косъм успяват да пригладят брадата във всички зони на лицето. С увеличаването на ефективността на сресването се намаляват шансовете за получаване на разделени краища на отделните косъмчета.

При всички положения поддържането на брада изисква както търпение, така и специални грижи. Следването на посочените по-горе стъпки значително ще намали рисковете от появата на проблематични състояния и ще позволи израстването на така желаната и оформена спрямо модните тенденции брада.