Д-р Манджукова

6 полезни качества на доматите в грижата за кожата

В епохата на дигиталните технологии, интернет е средата, чрез която отдадените на своя външен вид хора разбират най-бързо и лесни новите тенденции в грижата за кожата. Глобалната мрежа изобилства от нови методи за борба срещу стареенето; техники и съставки, които целят подобряването на външността; естествени дарове от природата, даряващи кожата със супер сили. Познаването на нуждите на собствената кожа е основата, на която всеки потребител на козметични продукти трябва да стъпи в изграждането на ежедневен режим за запазване на нейния млад облик. По този начин лутането в интернет пространството и търсенето сред изобилието от методи и съставки ще бъде сведено само до най-необходимото и полезното.

Все пак в необхватната вселена на козметиката съществуват елементи, чието значение е валидно за всеки тип кожа, а включването им в рутинната грижа спомага за заздравяването ѝ и нейния блестящ вид. Широко приет факт е, че естествените храни, които са питателни, когато се консумират прясно поднесени, също са до голяма степен ценни за кожата, косата и други цели, свързани с красотата.

Доматите не са изключение – лесно достъпни, намирани в почти всяка кухня и обичани от всички, те са пълни с хранителни вещества, включително витамин А, витамин В , витамин С , магнезий, калий. Освен това те съдържат ликопен – антиоксидант, който помага в борбата със свободните радикали в тялото. Той е мощен фитохимикал, който се освобождава и става достъпен за тялото при консумирането на този фантастичен плод. Ликопенът е една от основните причини доматът да бъде считан за уникален по рода си – той е в основата при предотвратяването на заболявания като рак, както и при развиването на инфекции. Важно е да се знае, че ликопенът става много по-бионаличен (което означава по-полезен за тялото), когато доматите са сварени. С други думи, топлината разгражда клетъчните стени на плода и това от своя страна освобождава тази магична съставка. Фитохимикалът е мастноразтворим, което означава, че варени в зехтин, например, доматите могат да донесат много повече ползи за организма.

Освен това, качествата на доматите съдействат за лечение на кожни проблеми, свързани със стареене и увреждане от слънцето. Те са необходими за кожата, тъй като ексфолират, борят се с увреждането на клетките, овлажняват и намаляват риска от слънчево изгаряне. Доматите също могат да помогнат за намаляване на омазняването, предпазват от акне, облекчават дразненето на кожата, изсветляват кожата, намаляват признаците на стареене и свиват порите.

Консумирането на домати и включването на някои от техните ценни съставки във формулите за красота определено съдействат за доброто здраве на всеки тип кожа.

Доматите ексфолират кожата

Доматите са пълни с ензими, които ги правят страхотни като ексфолиант –  отличен начин за премахване на мъртвите кожни клетки и подобряване здравето и външния вид на лицето. Веществата в тях почистват в дълбочина и помагат за отстраняване на черните точки. Доматите са меки, но ефективни, което ги прави чудесно средство за хора с чувствителна или склонна към акне кожа.

Доматите намаляват сухотата и стимулират овлажняването на кожата

Доматите са неизчерпаем източник на калий, липсата на който допринася за облекчаване на сухата кожа. Поради тази причина нанасянето на домати директно върху кожата е свързано с овлажняването ѝ и справянето с нейната сухота. Освен това те са източник на витамин С, който освен, че засилва имунната система, помага за стимулиране на производството на колаген.

Доматите помагат в борбата с акнето

Акнето е сред най-често срещаните кожни проблеми при възрастните. Доматите съдържат витамини A, C и K, а също така имат киселинни свойства, които помагат за поддържане на правилно ниво на pH на кожата и имат дълбоко почистващи свойства. Използването на домати може да не е достатъчно, за да излекува основната причина за образуването на пъпки, но със сигурност помага за минимизиране на появата им.

Доматите облекчават дразненето на кожата

Дългите часове под парещите ултравиолетови лъчи, честото нанасяне на грим и прекомерната употреба на продукти против акне могат да раздразнят кожата. Доматите са богати на противовъзпалителни средства, които се борят с възпалението и помагат за успокояване на дразненето.

Благодарение на своя безценен ликопен, те предпазват от вредното въздействие на слънчевите лъчи. Разбира се, слънцезащитния крем не може да бъде заменен от този прекрасен плод, но пък консумирането му определено може да се използва като допълнителна защита.

Доматите изсветляват кожата

Това тяхно свойство е страхотно за хора, които нямат обособена конкретна рутинна грижа за кожата или които пропускат да нанесат слънцезащитен крем. Витамините C, E и бета каротинът в доматите спомага за изравняване тена на кожата, както и за нейното изсветляване до първоначалния ѝ изглед.

Доматите насърчават младежката и еластична кожа

Доматът стимулира синтеза на колаген, който е протеин и придава структурата на кожата, подобрява нейната текстурата и еластичност. Това поддържа кожата мека и еластична на всяка възраст. Наборът от витамини в него допринася за намаляване на видимите признаци на стареене като бръчки и фини линии. В допълнение към това – витамините от група В също допринасят за възстановяването на клетките.

Доматите могат да подобрят много от любимите ястия, но техните ползи не се изчерпват само със задоволяване претенциите на вкусовите рецептори. Те могат също да подобрят здравето на кожата, да придадат необходимия блясък и сияние.