Д-р Манджукова

6 основни стъпки в рутинната грижа за кожата при мъжете

По традиция жените са по-склонни да прекарват повече време в усъвършенстване на външния си вид и поддържане на кожата си млада, стегната и бляскава. Една част от тях се вглеждат във всеки малък недостатък и взимат моментални мерки за отстраняването му; други – полагат естествената рутинна грижа, спазвайки общите правила за почистване, освежаване и хидратиране; трети – насочват вниманието си към специализираните козметични центрове, инвестират в подобряването и подмладяването на кожата. Разбира се, има изключения от тези основни типове отношение към външния вид, но в крайна сметка с ясно съзнание можем да кажем, че жените влагат много повече енергия, внимание и загриженост в сравнение с мъжете. През годините силно се е затвърдило мнението, че представителите на силния пол предпочитат по-прости, не отнемащи от времето им процедури, които в същото време ще допринесат за приветлив и свеж вид.

Противно на вкоренения стереотип, в наши дни все повече и повече мъже залагат на изпитани методи за подобряване на своя облик. Процесите по премахване на бръчки, тъмни кръгове около очите, белези от акне добиха еднакъв смисъл и за двата пола, което е съвсем естествено, особено когато се говори за напредване на технологиите в областта на козметиката и медицината, като цяло. Въпреки че има ключови разлики между мъжката и женската кожа – например, кожата на мъжете е доста по-дебела от тази на жените – основните елементи на грижите за кожата остават непроменени.

Инвестирането в красотата е нещо нормално – особено, когато това е обвързано и със здравето. Първото и особено важно за всеки е идентифицирането на типа кожа:

  • Чувствителната кожа – може да се възпали или пламне при използване на неподходящ козметичен продукт
  • Нормалната кожа е чиста и слабо чувствителна към различните съставки
  • Сухата кожа е люспеста, сърбяща или груба
  • Мазната кожа е предразположена към акне, изисква търпение и продължителна грижа
  • Комбинираната кожа е суха в някои области и мазна в други

Установяването типа на кожата определено съдейства за намиране на подходящите козметични продукти и за установяване на режим и начини на ползването им. Като дерматолог бих препоръчала да се следват следните съвети за развиване на навици:

Избиране на козметика според марката и съставките: Изборът на продукти е изцяло зависим от вида на кожата. В случаите, когато тя е склонна към акне, е редно да се използват средства, които не запушват порите – „некомедогенни“ почистващи кремове и овлажнители „без мазнини“. При чувствителна кожа използването на леки продукти без аромат не дразни кожата и не причинява допълнително сухота. За тези, които страдат от суха и груба кожа, най-добрият вариант са кремове и лосиони, съдържащи допълнително хидратиращи съставки.

Измиване на лицето сутрин и вечер (както и след тренировка): Тъй като сапуните за масова употреба често съдържат по-силни съставки и могат да раздразнят или изсушат кожата, съветвам при измиване на лицето да се използват меки почистващи препарати за лице и хладка, а не гореща вода.

Използвайте правилни техники за бръснене: Една голяма част от мъжете използват самобръсначки за многократна употреба, които бързо се захабяват и се налага с всяко следващо бръснене да се прилага все по-силен натиск към окосмените зони. Това може да предизвика дразнене и зачервявания. Именно за това ножчетата трябва да са достатъчно остри, почистени и дезинфекцирани. Наред с тези неща е необходимо да се омекоти кожата и космите за по-леко плъзгане на бръснача. За тази цел лицето следва да се намокри с вода, а след това да се приложи овлажняващ гел/крем. Бръсненето се извършва по посока на косъма, като след всяко плъзгане, бръсначът се изплаква. След приключване може да се постави успокояващ лосион или гел с хидратиращи и антибактериални съставки.

Овлажнявайте ежедневно: Основната задача на овлажняващите продукти е задържане на влагата в кожата. Това от своя страна помага за запазване на нейния млад и гладък вид, както и предотвратява появата на фини линии и бръчки. Най-добри резултати се постигат, когато съответният овлажняващ продукт се нанесе веднага след почистване, къпане или бръснене, когато кожата е все още мека и влажна, а порите отворени и готови да абсорбират.

Проверявайте редовно кожата си: Нови петна или бенки, които причиняват сърбеж, кървене или промяна на цвета, често са ранни предупредителни признаци за рак на кожата. Всеки един от тези признаци е сигнал за посещение на дерматолог. За мъжете над 50 рисковете за развитие на меланома са значително по-високи и не бива да пренебрегват предупрежденията, които отправя организмът. Все пак, ранното диагностициране позволява успешно лечение на кожните карциноми.

Използвайте целогодишно слънцезащитни средства: Те предотвратяват увреждания от слънцето – изгаряния, бръчки, дори рак на кожата. Тридесет минути преди излизане на открито (особено в летните месеци) е задължително поставяне на слънцезащитно средство върху всички открити области – включително скалп, уши, шия и устни. Най-добра защита осигуряват широкоспектърните, водоустойчиви слънцезащитни кремове с предпазващ фактор над 30. Прилагането им върху кожата се извършва на всеки два часа или веднага след плуване и изпотяване.  Осигуряване на протекция на тялото може да се осъществи и чрез престой на сенчести места и носене на предпазващи средства като слънчеви очила, шапки с широка периферия.