Д-р Манджукова

Процедури за възстановяване на кожата в областта на деколтето

Изтъняването на кожата е един от процесите, които настъпват като естествен знак в процеса на остаряване. Неизбежен, но не и непреодолим, този проблем засяга в пълна степен всеки човек, като в следствие се появяват фини линии, бръчки, отпусната кожа и пигментни петна. И доста често, въпреки постоянно полаганите грижи и закупените скъпи козметични продукти, кожата не възвръща онзи така желан младежки и стегнат вид. Разбира се, голяма част от вниманието е съсредоточено върху лицето и ръцете, но за постигане на пълен синхрон между всички зони на тялото, е необходимо да се отдели внимание и върху шията и деколтето.

С възрастта тялото забавя производството на колаген, което води до образуване на бръчки и по-малко еластичност на кожата. Това важи в пълна степен за зони, при които отсъствието на космени фоликули намалява процеса на естествено омазняване и предразполага кожата към отпускане и стареене. Такава област е деколтето, особено при нежния пол, където редуцираният брой мастни жлези, както и тежестта на гърдите, които дърпат кожата надолу, позволяват по-ранна поява на бръчки. Не бива да се пренебрегва зловредното влияние на ултравиолетовите лъчи, които могат да причинят дълготрайни увреждания в областта на гърдите, именно защото кожата в тази зона е три пъти по-тънка от тази на други места по тялото и лицето. Излагането на слънце е може би най-значителният фактор, водещ до стареене на кожата в областта на деколтето и причиняващ фини текстурни линии по повърхността.

Фактори на околната среда като продължителното стоене на слънце и прекомерна чувствителност към впръскването на парфюм могат да доведат до козметични проблеми като вертикални бръчки, трайно бронзов тен, старчески петна или пигментация, причинена от разширени кръвоносни съдове и капиляри. По-особено е състоянието на „пойкилодермия“, което засяга хората с по-чувствителна кожа около шията, раменете и гърдите и се характеризира с пигментни нарушения и атрофия на тъканите.

В унисон с развиващия се свят козметичната индустрия и медицинската технология достигнаха до етап, който може да предложи иновативни решения за стареещата и отпусната кожа на деколтето.

Лазер:

Тази процедура е особено популярна за лечението на бръчки по лицето, но може да бъде използвана и за третиране на фини линии и по-дълбоки набраздявания около гърдите, както и за обезцветявания на кожата, причинени от слънцето. Насочването на високочестотна контролирана енергия към определена зона стимулира и производството на колаген, което е основен фактор за възстановяването на младежкия вид на кожата. Следва да се има предвид, че терапията с лазер не може да помогне за стягане на отпусната кожа, а се счита за ефективно средство за намаляване на бръчки.  Най-вероятно ще са необходими от две до шест сесии за постигане на очакваните резултати.

Инфрачервена светлина:

Прилагането на безопасна инфрачервена светлина директно в дермалния слой на кожата стимулира производството на колаген, което прави този метод съвършен за стягане на отпуснатата кожа. Процедурата може да се използва за различни части на тялото – лице, шия, деколте или корем – посредством новата и модерна технология TITAN. Апаратът е снабден с излъчващ инфрачервена светлина накрайник, който заобикаля повърхността на кожата и се насочва към по-дълбоките слоеве без да създава увреждания или да причинява болка. Създаден, за да достигне оптимални резултати при подмладяването на кожата, TITAN се препоръчва за намаляване на недотам дълбоки бръчки и повдигане на отпуснатите области.

Химически пилинг:

Често е рекламиран като един от най-добрите начини за лечение на бръчките в областта на деколтето. Методът се базира на използването на химически компоненти – гликолова киселина, млечна киселина, салицилова киселина, трихлороцетна киселина и други – за отстраняване на най-външния слой на кожата и предоставяне на възможност за израстване на нова, свежа и млада външна обвивка. Тази процедура е особено полезна за третиране на системно увреждана от слънчевите лъчи кожа, с множество пигментационни проблеми. Като недостатък на това лечение може да се счита необходимостта от множество процедури за постигане на желаните резултати. Повечето от пациентите се нуждаят от три или четири пилинга преди постигане на ефективни резултати.

За съжаление химическият пилинг не се препоръчва за хора с по-тъмна кожа и обикновено не дава качествени резултати при лечение на отпусната кожа и тежки бръчки.

Дермални филъри:

Дермалните пълнители обикновено се използват за лечение на упорити дълбоки бръчки по лицето. Наред с това съществуват и определени продукти, които могат да донесат големи ползи и да доведат до безупречна кожа без бръчки в областта на деколтето. Филърите осигуряват незабавни резултати и изискват нулев престой след инжектирането. Процедурата е подходяща за намаляване на фини линии и не толкова тежки бръчки, както и за стягане на отпусната кожа.

Лосиони и кремове:

Съществуват разнообразни козметични предложения, които може да се използват за коригиране на фините линии и бръчките на гърдите. Продуктите за грижа за кожата, подсилени с изпитани съставки против бръчки – предимно растежни фактори, ретиноиди, витамин А, алфа хидроксилни киселини, кинетин и медни пептиди, дават най-добри резултати.

Добре подбраният крем срещу бръчки възстановява способността на кожните клетки да произвеждат колаген и други компоненти, които помагат в борбата с бръчките. Някои от тези козметични продукти включват в състава си третиноин –  подобна на ретинола съставка, но значително по-силна, което я прави подходяща за по-дълбоки бръчки.