Д-р Манджукова

5 причини за сърбящ скалп

Постигането и поддържането на привлекателен външен вид е процес, който се отнася до всяка област от човешкото тяло. Хората всекидневно полагат грижи за изваяни тела, гладки и изчистени от проблеми лица, нежна и стегната кожа на ръцете. И обикновено вложените усилия дават необходимия резултат. А можем ли да постигнем цялостен харизматичен и впечатляващ изглед без поддържана, здрава и гъста коса? Без този съществен компонент концепцията за неотразимост и неповторимост ще остане незавършена, а освен това основният акцент ще падне върху мястото, за което не са положени усилия.

Зашеметяващият стил, към който се стремим, е неразривно свързан с нуждите на косата – подхранващи вещества, набавяни чрез различни козметични продукти, оформяне и предпазване от външни влияния. Въпреки това и независимо от полаганите грижи, понякога се появяват някои симптоматични състояния, които разбиват на пух и прах съставения от нас режим.

Точно тук идва моментът, в който трябва да научим, че силата на косъма, бляскавата и сияйна коса са следствие на здравия скалп. Ако си представим горната част на главата като пъстра градина, то всеки косъм е цвете в тази градина. Цвете, което има корен в почвата. Именно скалпът е почвата за развитието на всяко цвете. Без почва, която изобилства от хранителни вещества и кислород, „градината“ няма да има онзи вид, към който се стремим. По същия начин здравето на косата е отражение на всичко онова, което се случва със скалпа. И често, заради недостатъчна или неправилна грижа към скалпа, се стига до изтощен, лесно късащ се и падащ косъм.

Сигнал за развиващи се усложнения по скалпа може да даде появилия се сърбеж – твърде често срещан проблем, който може да причини драскотини и дискомфорт. Понякога сърбящият скалп е придружен от признаци, като лющеща се кожа, докато в други случаи отсъстват видими промени на кожата. Въпреки че може и да не става дума за тревожно състояние, следва да се има предвид, че сърбежът по скалпа е така или иначе симптом на друго вече съществуващо заболяване.

За това е необходимо да знаем какво причинява раздразненията по скалпа, а най-добрият източник на информация за това може да бъде нашият дерматолог. Ето някои от възможностите:

Пърхот:

Пърхотът е една от най-честите причини за раздразване и сърбеж по скалпа. Известен още като себореен дерматит, появата му е резултат от свръхрастеж на дрожди Маласезия. Приемник на този микроорганизъм може да бъде всеки скалп, но неконтролируемото му разпространение означава само едно – пърхот.

Предразположени към пърхот са мъжете, но от появата му не са застраховани и представителките на слабия пол. Обикновено се развива върху омазнена кожа – в случая скалпа – тъй като дрождите от Маласезия процъфтяват във влажна среда. Прогресирането му може да засегне зоните с космени фоликули – главно по лицето (вежди, брада и др.).

Себорейният дерматит има склонност да се обостря през зимните месеци и прогресира до включително емоционален дискомфорт – стрес, недоспиване, депресия. За лечението помага редовна употреба на медикаментозен шампоан, традиционен шампоан против пърхот или такъв против гъбички като кетоконазол.

Алергична реакция:

Някои видове скалп са по-чувствителни от други. Околната среда съдържа разнообразие от дразнители, алергени и сенсибилизатори, които могат да бъдат открити в шампоани, спрейове за коса и стилизиращи продукти.

Когато кожата усети и идентифицира някоя съставка като потенциална опасност, организмът се задейства. Той причинява възпаление, което има за цел да отхвърли неприемливото вещество. Процесът е придружен от парене, зачервяване и сърбеж. Препоръчителна е консултацията с доктор, както и промяна на продуктите, които се използват в грижата за косата.  

Скалп тения:

Заради името, което носи, хората приемат, че tinea capitis или трихофития на скалпа се причинява от паразитен червей. Всъщност това е често срещана гъбична инфекция, която причинява сухи люспести петна в косата и червени кръгове върху скалпа. Понякога инфекцията води до увреждане на косъма и е причина за косопад.

Скалп тенията е заразна и може да се предава чрез четки за коса, кърпи и дори облегалки на столовете. Обикновено се лекува с перорални противогъбични таблетки, тъй като противогъбичните шампоани не достигат до космените фоликули, където се развива микроорганизмът.

Псориазис:

Псориазисът е състояние на кожата, което често засяга скалпа. Около половината от хората с псориазис на плаки (плакатен псориазис) – най-често срещаната форма на състоянието – развиват заболяването и върху скалпа си. Освен това, е възможно състоянието да прояви симптоми единствено и само върху главата, но не и на други части по тялото и лицето.  

Подобно на гъбичните инфекции, псориазисът на скалпа причинява сух, люспест, сърбящ обрив, който е труден за разграничаване от други състояния на скалпа. Обикновено засяга линията на косата в задната част на главата и може да причини „избиване“ на пърхот.

Псориазисът на скалпа се лекува с комбинация от шампоани (на основата на въглен-катран) и понякога по-специализирани лечения. Локалните стероидни терапии се препоръчват по-често при псориазис, засягащ само скалпа, а не други части на тялото.

Въшки:

Въшките са малки сиво-кафяви насекоми, които живеят и се хранят върху човешкия скалп. Разпространяват се най-често при контакт „глава с глава“. Те получават хранителните си вещества чрез изсмукване на кръв и могат да причинят сърбеж, ако скалпът е чувствителен към слюнката или изпражненията на въшките. Лечението се осъществява чрез специализирани препарати, достъпни във всяка аптека.