Д-р Манджукова

Най-честите причини за косопад

Модерната жена е организирана и успява да съчетае своите задължения на работното място с грижата за себе си – фитнес, режим на хранене, любими занимания и поддържане на блестящ вид. Външната красота изисква търпение и внимание към всеки компонент на тялото, ръцете, краката и главата. Не всеки път, обаче, отделеното време е достатъчно да обхване всеки от тези компоненти, а понякога част от тях остават на по-заден план.

Точно както рутинната грижа за кожата, тази за косата е също толкова значима – за да бъде постигнат перфектен външен облик, трябва да се отдаде значение и на нуждите на скалпа и косата.  

Грижата за косата често може да бъде предизвикателство, особено когато времето е ограничено, но поддържането на здрав косъм, прическа, стил и обем помага за самочувствието и увереността. Създаването на рутинна грижа за косата може да бъде лесно и да се съсредоточи само в подкъсяване и прилагане на полезни продукти върху нея. За щастие тя не винаги се нуждае от внимание всеки ден и много от процедурите се извършват само веднъж или два пъти седмично.

Въпреки това не винаги полаганите грижи за косата са достатъчни за нейния безупречен вид. На преден план могат да се появят различни фактори, които да повлияят върху нейния обем и плътност. Изтъняването ѝ може да се превърне в неприятно преживяване, особено когато не е ясна причината за появата му.

Науката е доказала, че леката загуба на коса е знак, че върху скалпа израстват нови и здрави косми, които заменят старите и достигналите последната си фаза на развитие. Всъщност, загубата до 100 косъма на ден е напълно приемлива и не е причина за безпокойство. Но когато върху възглавницата или четката за коса са се отделили големи количества косми, то тогава може би става дума за състояние, причинено от възникнал първичен проблем.

Разбирането на това защо косата внезапно започва да пада и оредява, е непосилна задача за обикновения потребител и изисква намеса на специалист. Причините и факторите за това могат да бъдат от различно естество, като хората трябва да се заредят с търпение и да са наясно, че лечението може да отнеме време.   

Някои състояния, като наследствена загуба на коса (андрогенна алопеция), всъщност не са под контрола на индивидите, но други, като тракционна алопеция (много често срещано състояние, наречено телогенен ефлувиум), могат да бъдат лекувани и спрени, ако бъдат хванати рано. Все пак специалистите считат, че най-честите причини за косопад могат да бъдат сведени до:

Андрогенна алопеция

Най-честата причина за косопад, която е характерна и за двата пола, е известна в медицината като андрогенна алопеция. Обикновено при мъжете се забелязва изтъняване около слепоочията и темето, а при жените – по-общо в предната част на скалпа. Това е процес, който протича в продължение на много години, и причината за него могат да бъдат както генетични фактори, така и нарушения в хормоналния баланс в организма (стрес или прием на силни и тежки медикаменти за лечение на заболяване). Дерматолозите обикновено изписват лечение с миноксидил лосион или финастерид, които са достатъчно добри средства, за да обърнат процеса на косопад. Понякога експертите препоръчват лечение с таблетки за контролиране на хормоните и техните ефекти върху фоликула.

Телоген ефлувиум

Повишено падане на косата, със забележимо допълнително отделяне на косми при разресване и измиване, може да бъде причинено от телогенен ефлувиум. Това е често срещано състояние, причина за което са хормонални промени, стрес, заболяване, бременност, дефицит на желязо, лекарства или проблеми с щитовидната жлеза. Заболяването предизвиква безпокойство и психологически дискомфорт, тъй като може да възникне внезапно, причинявайки забележимо изтъняване. Tелогенен ефлувиум не причинява пълно оплешивяване и често правилното лечение възстановява напълно изгубената коса. Специалистите препоръчват избягване на стреса, пълноценна почивка и съставяне на подходящ хранителен режим, както и локално приложение на миноксидил лосион.

Алопеция ареата

Внезапна неравномерна загуба на коса, оставяща напълно оголени области на скалпа, може да бъде причинена от алопеция ареата – състояние, което засяга до 1 на 50 души и при което имунната система атакува локалните космени фоликули. Растежът на косата при много хора се възстановява, когато се приложат инжекции на стероид в засегнатите зони. Експертите съветват терапията да се извършва веднъж на 6 седмици. Въпреки това, тя може да не подейства при 1 на всеки 5 души, като е силно вероятно оредяването на косата да продължи до пълно оплешивяване. Светлинната терапия, наричана още фотохимиотерапия или фототерапия, е лечение, което също се прилага срещу алопеция ареата. Методът използва комбинация от перорално лекарство, наречено псорален и ултравиолетова светлина.

Цикатрициална алопеция

Дамите, които подлагат косата си на често изправяне с преса,  сплитане, химически релаксанти или екстеншъни, може да забележат оредяване в горната част на скалпа, състояние, което дерматолозите наричат ​​ цикатрициална алопеция. За предотвратяването и лечението на този вид косопад значение има ранното откриване, а неглижирането на проблема може да доведе до необратими последици. Плътното връзване на косата или използването на плитки може да причини тракционна алопеция. Тя е обратима, когато се вземат адекватни мерки навреме и може да доведе до постоянна липса на коса в предната част при силно увреждане на фоликулите. 

Фронтална фиброзираща алопеция

Жените, които са в периода на менопауза, могат да развият отдалечаване на фронталната линия на косата. Това състояние е различно от косопада, но по своята същност отново предизвиква безпокойство и дискомфорт. Терапията включва използване на локални стероидни лосиони и таблетки, които намаляват възпалението в кожата, причиняващо проблема. Ранното откриване на заболяването е ключово за неговото лечение.

Първата стъпка, която следва да се предприеме при значителна загуба на коса е диагностицирането на проблема. Препоръчително е да се посети опитен специалист, който се занимава конкретно с лечението на такъв тип състояния. Той най-ясно би могъл да определи причината за оредяването и да назначи адекватна терапия и средства за отстраняване на заболяването.