Д-р Манджукова

5 важни въпроса, които трябва да зададем на дерматолога

Началото на годината е обичайният момент за планиране на предстоящите събития в личен план – работа, семейни ваканции и лично време. Изготвянето на примерен график ще спомогне за по-плавно постигане на набелязаните цели и ще позволи да се насладим на постигнатите резултати. Както всяка дейност, постигането на изящен външен вид изисква определено време и ресурси. Въпреки това постигнатият ефект не винаги отговаря на вложените усилия, особено ако живеете в замърсена околна среда или водите стресиращ начин на живот. Ето защо е важно още преди да започването на разчетите за почивки и командировки, да си запазите час при специалист дерматолог, на когото имате доверие и би обърнал необходимото внимание, би дал безценни съвети, които да включите в рутинната грижа за кожата.

Ангажирането на час при кожния лекар не изисква нищо повече освен желание и предварителна подготовка за получаване на отговор на няколко много съществени въпроса:

1.Достатъчно грижи ли полагам за своята кожа и как мога да я преглеждам за ранни признаци на меланома?

Като се има предвид стряскащия факт, че ракът на кожата (меланома) всяка година засяга стотици хиляди души в световен мащаб, ежегодното посещение в лекарския кабинет може да се окаже от жизненоважно значение. Известен като „тихия убиец“, меланомът е едно от най-смъртоносните заболявания на планетата, което става изключително трудно лечимо, когато не бъде диагностицирано навреме. Точно поради тази причина прегледът на цялото тяло може да спомогне за ранно откриване на притеснителни знаци и симптоми. По време на ежегодната среща следва да очаквате от лекаря да извърши задълбочено обследване на кожата. Обърнете специално внимание в случай на притеснение за определени образувания. В голяма част от случаите бенките и петната са безопасни, но това на значи, че следва да бъдат пренебрегвани.  

Годишният преглед при дерматолог е идеалният момент да зададете въпроси за всякакви проблеми, които може да имате, от акне и възрастови петна, до екзема, псориазис, розацея.

Не на последно място, запомнете, че е препоръчително редовно да правите собствен преглед на Вашата кожа. Така ще сте в течение на евентуални настъпващи промени в цвета, размера, границите и формата на бенките. Промените в течение на времето винаги означават, че не трябва да се колебаете, а да се свържете незабавно със своя дерматолог.

2. Кои са подходящите продукти за Вашия тип кожа?

Голяма част от потребителите на козметика се впускат в търсене и купуване на най-новите и модерни съставки за подобряване на кожата. В тези случаи трябва да се знае едно – ако те действат по невероятен начин на част от Вашите приятелки, това не означава, че биха имали същия безупречен ефект и върху Вас. Това е така, защото всяка кожа има нужда от индивидуална грижа и определен тип съставки.

И когато се колебаете дали да посегнете към даден продукт на рафта в козметичния магазин, първо си задайте въпроса „Подходящо ли е за мен и моя тип кожа?“

Тези съмнения могат да бъдат разсеяни след посещение при дерматолог, който първо ще даде най-точно определение за това дали притежавате мазна, суха или чувствителна кожа. В допълнение той може да препоръча подходящи съставки и полезни козметични средства за намаляване на бръчки, изсветляване на тена, за почистване и овлажняване на кожата. Опитайте!

3. Колко често и какъв слънцезащитен продукт трябва да използвам?

Силно се съмнявам, че съществува дерматолог, който няма да отдели нужното време да напомни за използването на слънцезащитен крем. Научно доказано е, че ултравиолетовите лъчи на слънцето причиняват доста сериозни увреждания на кожата. Те не само изсушават естествените масла от нея, предизвикват образуването на фини линии и бръчки, но и водят до опасни изгаряния, последиците от които могат да бъдат алергична реакция, образуване на тъмни петна, както и меланома. Експертите съветват нанасянето на слънцезащитен крем с поне 30 + защитен фактор. От съществена важност е употребяването на предпазващия продукт през всеки сезон от годината. Независимо дали имате планиран излет през пролетта, семейна ваканция на плажа или ще се впуснете в каране на ски през зимата; независимо от това дали небето е чисто и ясно или замъглено от облаци – слънчевите лъчи достигат до незащитената кожа и причиняват увреждания.

При съмнения какъв слънцезащитен продукт е подходящ за вашия тип кожа, не се притеснявайте да попитате лекаря. Напредъкът на козметичната индустрия е предоставил възможности за всеки тип кожа.

4. Влияе ли се кожата от хранителния ми режим?

Изготвянето на здравословен хранителен режим е въпрос, който не само има положителен отговор, но е също толкова важен, колкото и нанасянето на правилните съставки за постигане на блестящ вид на кожата. Дерматологът не може да Ви представи точен график и видовете храни, които трябва да приемате, но за сметка на това може да Ви упъти за безспорните качества на някои продукти, богати на витамини, цинк, протеини, антиоксиданти, пробиотици и др.

Здравият стомах, балансираната чревна флора означават изчистване на токсините, премахване на свободните радикали и подхранване на организма, което не само води до нормализиране на теглото, но и до гладка и изчистена кожа.

5. Кои са подходящите процедури за Вашия тип кожа?

Една от най-важните теми за всяка дама, търсеща бързия и ефективен път към гладка и стегната кожа, неизменно е определянето на подходяща естетична или козметична процедура. Комбинация от процедури и правилен режим на ежедневна грижа за кожата определено съдействат за постигане на търсените дълготрайни резултати.

Началото на годината, когато слънчевите лъчи не са толкова силни, а времето навън не е толкова продължително, е особено подходящ момент за лечение на белези от акне, тъмни петна, зачервявания и бръчки с по-инвазивни методи чрез химически пилинг или лазерна терапия. Същевременно, третирането на бръчки и фини линии, както и подсилването и повдигането на кожата около очите изискват друг тип процедури, които могат да се извършват целогодишно. Но нали всички се подготвят за лятото – защо да не започнете още в първите месеци от новата година. Ботулиновият токсин се използва за намаляване на мимическите бръчки на челото, около учите, а дермалните филъри с хиалуронова киселина помагат за придаване на обем, както и за намаляване на фини линии, бръчки, петна и разширени пори.