Д-р Манджукова

4 стъпки за по-здрава коса през есента

Температурите падат, дните стават по-кратки и вечерите по-дълги, постепенно зелените листа по дърветата образуват златист килим на земята – дошла е есента! Неимоверно тези климатични промени оказват влияние върху човешкия организъм и е редно да се отдели адекватно внимание, за да се влезе в ритъма на сезона.

Освен към кожата, есенният сезон отправя предизвикателство и към косата. Тя реагира на температурните изменения и тъй като въздухът става по-сух, това моментално рефлектира върху нея. Наравно с това, не бива да се забравя, че слънчевите лъчи, топлите ветровити дни, басейните с хлор и солената морската вода също са оказали изтощително влияние върху косата.  Оставяйки назад топлите и влажни дни, през есента тя има нужда от освежаване, за да направи преход към суровите и ледени зимни дни.

През есента косата се нуждае от нежна и любяща грижа. И за да не губи своя бляскав вид, да не стои суха и изтощена, а да остане здрава и твърда, е необходимо да се подчиним на някои прости правила:

Да се насочим към хидратиране

Знаете ли, че сухата и сърбяща на моменти кожа е характерна за по-студеното време? Това в пълна сила важи и за косата ни.  Преходът от топлите към хладни дни (т.е. от лятото към есента) оказва силно влияние върху скалпа и съответно рефлектира върху космите. В тези моменти е от изключително значение използването на маски за коса за хидратиране, както и шампоан и балсам с овлажняващ ефект, така че косата да може да се приспособи към температурната промяна. Препоръчвам закупуването на продукти с  допълнителни овлажняващи съставки като алое, маслото от жожоба или борити, за да се осигури нужното овлажняване

Продукти, съдържащи естествени съставки

Използването на продукти, съдържащи натурални съставки може само да укрепи косъма и да го направи устойчив за приближаващите студени и мразовити дни. Използваните маски, шампоани и кондиционери за коса следва да са насочени към хидратацията и предотвратяването на сухия и дразнещ скалп. Съветвам да се използват козметични продукти с обогатени формули от етерични масла. Препоръчително е съдържанието на кокосово масло, масло от авокадо, така любимото ни алое, масло от семки от грозде. Естествените съставки се абсорбират от кожата много по-бързо и не ни застрашават от алергична реакция.

А защо не нова прическа?

Всъщност, независимо дали искаме да се втурнем към новото, с настъпването на есенния сезон, трябва да намалим малко косата си. Излагането ѝ под силните слънчеви лъчи през лятото оставя косата суха, увредена и начупена. И колкото по-дълга е косата, толкова по-податливи са космите ни на счупване. Ето защо е важно да ѝ подарим въздух и да я заредим с нови сили за прииждащата зима.

Опитайте с избистрящ шампоан

Лятото си отива и оставя своите характерни знаци върху скалпа – спрейове богати на соли, слънцезащитни продукти, солената вода и пясъка причиняват изтощени и замърсени корени. Подходящо е да започнем новия сезон със силна детоксикация на натрупалите се в скалпа вещества и използването на избистрящ шампоан веднъж на всеки две седмици. Този тип шампоани регулират секрецията на себум и допринасят за постигане на оптимална микрофлора върху скалпа.