Д-р Манджукова

4 вида бръчки и процедури за премахването им

С напредването на възрастта човешката кожа е подвластна на различни влияния, които в крайна сметка определят и нейния вид. С течение на времето слънчевата ултравиолетова светлина уврежда еластиновите влакна, което води до отпускане на кожата. Тя се разтяга и губи способността си да възвърне своя предишен стегнат вид. Наред с това вредните навици като тютюнопушене и честа употреба на алкохол, замърсената околна среда произвеждат свободни радикали (бивши здрави кислородни молекули), които са свръх активни и нестабилни. Те увреждат клетките, което води до преждевременно стареене на кожата и образуване на бръчки и фини линии.

Наследствената обремененост, стресът и липсата на сън също могат да бъдат взети предвид, когато става дума за ранно увреждане на кожата. Но какъвто и да е комплексът от причини, зад всяко набраздяване се крият два основни фактора – загуба на здравина и еластичност на кожата.

Кожата следва да се разглежда като съвкупност от няколко пласта, на чиято повърхност е епидермисът, обновяващ се всеки месец с изцяло нови клетки. С течение на времето епидермисът изтънява, а процесът на клетъчното възстановяване се забавя, поради което започва и обезцветяване на обвивката. Под епидермиса се намира дерма – дебел слой, който съдържа всички основни компоненти на кожата. Това са кръвоносните съдове, рецепторите на сетивата за топлина и допир, потните жлези и космените фоликули, фибробластните клетки, които синтезират структурните протеини колаген и еластин. Около 80% от дермата е изградена от колаген – главният протеин на съединителната тъкан, която придава на кожата твърдост. Вплетен с еластина, който осигурява на кожата способността да се разтяга, изобилието от двата компонента придава свеж и блестящ външен вид.

Продължителното излагане на вредни фактори и натрупването на години причиняват разрушаване на съединителната тъкан като способността ѝ за самообновяване намалява и здравината на кожата се влошава. Тя започва да се отпуска, разтяга и да губи способността си да възвръща предишната си форма. По този начин се образуват бръчките и фините линии.  

За щастие, напредъкът на медицината и иновациите в козметичната индустрия позволяват забавянето на тези процеси. Опознаването на собствената кожа и процесите, които протичат в нея, определено ще помогне за правилното ориентиране в многообразната вселена на естетиката и дерматологията.

Преди да се пристъпи към подходящия нощен крем, серум или процедура, е най-добре да се научи малко повече за видовете бръчки и причините за тяхното появяване.

  1. Мимически бръчки – известни като линии на изразяване, образуват се заради твърде честата употреба на лицевите мускули. Първоначално този тип линии се показват само при  изразяването на емоции като радост, тъга, ярост възхищение. Години по-късно тези образуващи се при вълнение браздички се вграждат по-трайно в лицето. Разпознават се като хоризонтални линии на челото, линии около устата при усмивка, бръчки тип „пачи крак“ около очите от премигване или свиване на зрителните органи при блестящо слънце. Мимическите бръчки успешно се третират с ботулинов токсин, който успява да намали движението на лицевите мускули. По този начин се намалява свиването и разтеглянето на кожата при изразяването на емоция, а оттам и появата на нежелани линии.
  2. Гравитационни бръчки – както подсказва името, тези линии се дължат на ефекта на гравитацията и стават все по-очевидни, когато кожата започне да се отпуска. Местоположението им е свързано с дебелината на кожата, като често те се появяват в зоните с по-тънък слой кожа. Образуването им е резултат от напредването на възрастта и загубата на еластичност. Въпреки че за отстраняването им най-ефективна е естетичната хирургия, в последните години се появиха някои успешни неинвазивни лечения като поставяне на дермални филъри и мезотерапия. 
  3. Перманентно-еластични бръчки – причината за този вид е прекомерно излагане на слънце. Характеризира се с дълбоки линии, които се появяват в области, където кожата се сгъва по естествен начин – основата на шията, устните и бузите. За лечението и премахването им е подходящо използване на козметични продукти с натурални съставки, подпомагащи хидратирането на кожата, както и задължителното използване през цялата година на слънцезащитно средство с висок предпазващ фактор. Разбира се, естетичните процедури, включително инжектиране на ботулинов токсин, поставяне на дермални филъри и лазерното рефракциониране, значително допринасят за възвръщане на младежкия вид на кожата.
  4. Успоредни линии (Атрофични ритиди) – представляват фини линии по лицето, които са почти успоредни една на друга. Появяват се на различни области на лицето и тялото, като са склонни да изчезват, когато кожата е опъната напречно (това просто означава, че се изместват, когато стойката на тялото/лицето се промени). Тези бръчки също са свързани със загуба на еластичност. Препоръчително е използването на слънцезащитен крем с висок фактор, както и хидратанти за подсилване на кожата. Подходящите козметични процедури за премахването им са методите за увеличаване и запазване на влагата в кожата – дермални филъри с хиалуронова киселина, PRP терапия, мезотерапия и др.

Подходът за отстраняването на всеки един вид дефекти на кожата е строго индивидуален и следва да се предшества от консултация със специалист. В дремато-козметичен център Belle Femme се извършват процедури за намаляване на преждевременните признаци на стареене, като използваните средства и методи гарантират високо качество на резултатите и дълготраен ефект.