Д-р Манджукова

Топлинен обрив (Милария)

Основната функция на кожата е да предпазва вътрешността на тялото от влиянието на външния свят. Тя действа като превантивна бариера срещу вредителите, които причиняват инфекции, химикалите или ултравиолетовата светлина. Не на последно място, кожата играе основна роля в контролирането на телесната температура, а един от начините, чрез който тялото се охлажда, е изпотяването. Потните жлези, произвеждат пот, като по този начин изхвърлят натрупаните токсини в организма. Те са разположени по цялото тяло на човека (изключение правят някои области като ноктите на ръцете и краката, ушния канал) и се намират в дермата или в дълбокия слой на кожата, регулирани от центровете за контрол на температурата в мозъка. Потните канали спомагат за излизането на потта на повърхността на кожата, като по този начин тялото се охлажда и не прегрява. Запушването им обаче може да причини специфични проблеми на целия организъм, които да повлияят и върху външната обвивка на човек. Един от тях се нарича топлинен обрив (милиария) и причинява леко възпаление или обрив.

Miliaria rubra, както обикновено е наричан топлинния обрив от дерматолозите, е кожно състояние, което обикновено причинява появата на дребни пъпичци (обрив), зачервяване на кожата, усещане за парене и убождане. В по-редки случаи обривът се характеризира с повдигнати петънца или мехури. Милиарията причинява сърбеж и е срещана еднакво и при мъжете и при жените във всяка възраст. Все пак децата са по-често засегнатата група, тъй като техните потни жлези не са така добре развити и силната топлина обикновено засяга най-често тяхната кожа. Топлинният обрив може да засегне всяка една точка на тялото, но най-често се проявява по лицето, шията, раменете и гърдите.

Съществуват три вида Miliaria rubra:

Ярка (miliaria crystallina): най-мека форма, обикновено мехурите не са сърбящи или болезнени

Червена (miliaria rubra): появява се във външния слой на кожата, сърбяща с червени и болезнени пъпчици.

Дълбока (miliaria profunda): най-често срещана форма, обикновено при възрастни с плътно оцветени лезии.

От медицинска гледна точка все още не са ясни причините за появяването на милиария. Тръбите на потните жлези се запушват, когато се появи излишно изпотяване и потта не излиза на повърхността на кожата. Например, носенето на плътно облекло предотвратява изпарението на потта, в това число можем да сложим завивки и чаршафи, които се ползват при спане. Тежките кремове или лосиони, които се използват за рутинна грижа за кожата могат да причинят запушване на потните жлези и тръби. Топлинният обрив се появява и като страничен ефект от някои лекарства.

Топлинният обрив може да изчезне без да се прилага специално лечение, но при наличието на притеснителни симптоми е препоръчителна консултацията с дерматолог. Той най-точно и ясно може да прецени хода на болестта и дали е необходимо да се изписват медикаменти за локално или перорално приемане. Каламиновият лосион или локалните стероидни кремове помагат за лечение на симптомите на зачервяване, раздразнение и подуване.

Към лечението на болезнените и сърбящи обриви се прибавя и бързото охлаждане на тялото и засегнатите области. Като полезен ход може да се спомене като стоенето пред климатик и вентилатор, както и взимането на прохладен душ в банята.

Камфорът и ментолът имат охлаждащ ефект върху кожата и намаляват сърбежа в областите с милиарен обрив. Хората, чиято кожа е склонна към образуването на този вид лезии, могат да намерят облекчение с редовното измиване на тялото с мек сапун след изпотяване. Това би намалило броя на бактериите на кожата.

Препоръчвам на засегнатите от заболяването да пият повече течности, да избягват дългото застояване на слънцето и да използват хидратиращи и овлажняващи кожата кремове. Само по този начин би могъл да се намали рискът от топлинен обрив и болезнените последици от него.