Д-р Манджукова

Защо се нуждаем от ексфолиране

Всички знаем, че формулата за чиста и красива кожа започва с правилното ѝ почистване, като за тази цел трябва да се научим как, по колко пъти и защо да го правим. Преходът от топли към студени дни (а и обратното) предлагат множество изпитания пред кожата. Адаптирането ѝ към сезоните зависи изцяло от рутинната грижа, която полагаме за нея, а ексфолирането е ключът към успеха за блестяща и гладка кожа.

С напредване на годините способността на кожата да премахне сама мъртвите клетки намалява, оставяйки кожата суха и люспеста. Поради тази причина вниманието ни трябва да е съсредоточено към почистването, като първа стъпка към подмладяването и здравето на кожата. Без значение какъв е видът на кожата – мазна или суха (а може би комбинация между двата вида) – тя не бива да бъде оставяна сама да се справя с възникващите проблеми. Ексфолирането съдейства за премахване на мъртвите клетки на нейната повърхност и спомага за оптимално абсорбиране на овлажнители, предотвратява разширяване на порите и  избиването на пъпки (акне).

Наред с тези свои функции, ексфолирането улеснява разрешаването на редица кожни проблеми, тъй като увеличава кръвообращението, което подхранва клетките и на свой ред държи кожата тонизирана и здрава.

Защо се нуждаем от ексфолиране? Кожата непрекъснато генерира нови клетки в по-дълбоките слоеве (дермата) и ги изпраща, за да заместят мъртвите клетки в горния слой (епидермиса). С напредването на възрастта процесът на обмен на клетки се забавя – клетките започват да се събират неравномерно на повърхността на кожата, което води до сухи петна, неравномерен тен и липса на блясък. Съществуват два вида ексфолиране, които помагат за премахването на мъртвите клетки, разкривайки място за по-свежите и по-млади клетки отдолу и възстановявайки естествената яснота и яркост на кожата.

Механично (ръчно) ексфолиране – обикновено се извършва със скраб, кърпа или четка. С лек натиск върху третираните области се изтърква мъртвата кожа, освобождават се порите и се дава път на новите и здрави клетки. В наши дни, технологичният напредък осигури възможности за ръчно ексфолиране със специално разработени устройства за домашно ползване. Осигуряващи активен вакумен масаж, те стимулират циркулацията на кръвта и подпомагат клетъчното възстановяване.

Химическото ексфолиране използва активни съставки като алфа или бета- хидрокси киселини (АХК и БХК) – салицилова киселина или пилинг тампон с гликолова киселина, за да се разкъсат връзките, които държат най-горните слоеве на мъртвите клетки. Разликите между двата вида хидрокси киселини е, че АХК са водоразтворими и не успяват да проникнат дълбоко в порите, докато БХК са неразтворими, достигат по-дълбоко в кожата и порите. БХК също така имат противовъзпалителни и антибактериални свойства – и като цяло ексфолират по-задълбочено. Този тип химически ексфолиатор се препоръчва при хора с податлива към акне и мазна кожа.

Препоръчвам почистването на мъртвите клетки на лицето и тялото да се случва 2-3 пъти седмично. Нека да се има предвид обаче, че по-старата кожа е по-тънка и по-чувствителна и поради тази причина следва да се внимава как тя реагира на  ексфолирането. Всъщност, прекалено честото търкане може да доведе до дразнене, сухота, чувствителност и възпаление. Ако сте прекалили, най-доброто, което можете да направите, е да спрете да използвате ексфолианти, докато кожата се излекува. В тези характерни ситуации е препоръчително да се използват нежни кремове и почистващи препарати, за да поддържате кожата чиста и овлажнена по време на лечебния процес.