Д-р Манджукова

10 съставки за здрава и сияйна кожа

Най-големият и същевременно жизненоважен орган в човешкото тяло e кожата – тя осъществява своята роля 24 часа в денонощието, предпазва организма от увреждащи ДНК елементи като токсини, бактерии и инфекции. В резултат на замърсената околна среда, прекомерната употреба на тежки продукти за кожата, прекалено агресивни СПА процедури, здравословни проблеми и употреба на медикаменти, все по-често се наблюдава отслабена дейност на тази защитаваща тялото „стена“.

Недопускащата вредни вещества преграда се нарича кожна бариера, известна още и като бариерна функция на кожата или липидна бариера. Тя е разположена  в роговия слой – най-горния пласт на епидермиса – и се състои от корнеоцити (плоски кожни клетки), серамиди (восъчни липидни молекули), холестерол и свободни мастни киселини. Най-често използваното сравнение, което учените правят е: корнеоцитите са тухлите, а серамидите, холестеролът и свободните мастни киселини са циментът, който държи тези тухли заедно.

Кожната бариера е отговорна за всички аспекти на красотата и здравето на кожата. Липидите в нея осигуряват мекота, свързват клетките заедно и предотвратяват дехидратацията, като запазват молекулите на водата и естествените овлажняващи фактори заключени вътре в роговия слой. Те също така предотвратяват проникването на бактерии, алергени и замърсители от околната среда в кожата и възпаление

С напредване на възрастта липидите естествено намаляват, което в крайна сметка води до дехидратация, сухота, набръчкване, отпускане и фини линии. Липидите в кожната бариера могат да бъдат изчерпани и от факторите на околната среда, начина на живот и личните грижи. Например излагането на слънце, замърсяването и тежките почистващи препарати, съдържащи сулфати окисляват липидите в кожата и предизвикват увреждане на ДНК.

След отслабване на кожната бариера, серамидите, холестеролът и свободните мастни киселини вече не са в състояние да държат клетките заедно и да задържат дразнителите (бактерии, замърсяване, алергени, химикали и др.) По този начин вредните вещества проникват в кожата, което води до преждевременно стареене на кожата, бръчки, сухота, възпаления, обриви, акне, екзема, псориазис и други проблематични състояния.

Изграждането на стабилна външната стена не само ще даде на тялото необходимата подкрепа, но определено и ще подобри външния вид на кожата.  За щастие, напредъкът в медицината е осигурил начини за възстановяване на кожната бариера. С правилната комбинация от продукти, съдържащи ефективни активни съставки, ще може да се осигури адекватна защитна преграда, която да поддържа кожата гладка, еластична и сияеща. Пристъпването към изброените по-долу десет съставки определено може да подобри работата на липидната бариера:

Екстракт от розова вода – осигурява хидратация и намалява възпалението и раздразнението, като същевременно помага за поддържане на pH баланса. Освен това има антибактериални и антиоксидантни ползи.

Козе мляко и млечен протеин – естествени подмладяващи съставки, осигуряващи овлажняване на кожата с алфа-хидрокси киселини и витамини. Козето мляко е известно като „природни липозоми“, тъй като съдържа рН, близко до равнището на киселинност в киселинната мантия на човешката кожа. Това го прави ефективен агент за засилване на хидратацията, понижаване на алкалността и намаляване на признаците на възпаление. Млечният протеин също осигурява мощни антибактериални, антивирусни и противогъбични ползи. Съдържанието на имуноглобулини и витамин Д пък подпомага клетъчния растеж и процеса на заздравяване.

Масло от ший – естествена мазнина, получена от плодовете на дървото карите, осигурява дълбоко овлажняване и предпазва от дехидратация.

L-аргинин – една от 20-те първични аминокиселини, която ускорява зарастването на рани, насърчава синтеза на колаген и повишава еластичността на кожата. Когато се комбинира с други полезни съставки, тя създава вещество, достатъчно нежно за увредената кожа и същевременно твърде мощно за поддържане на клетъчното подмладяване и възстановяване.

L-манделова киселина – извличана от бадемите, L-манделовата киселина е алфа-хидрокси киселина, която увеличава енергията в кожата и помага за намаляване на възпалението и зачервяването.

Епидермални растежни фактори  – съставени са от 53 аминокиселини и представляват важен протеин, който лекува кожни наранявания и стимулира клетъчното делене.

Капсулиран ретиналдехид – подобен на ретинола заради способността си да подмладява и укрепва кожата, той най-малко дразни кожата в сравнение с останалите производни на витамин А. Подпомага възстановяването на кожата, стимулира клетъчната кохезия и елиминира бактериите.

Органични стволови клетки – фантастичен източник за подмладяване и здраве на кожата, тъй като подпомагат възстановяването на увредените тъкани, запазват липидите, повишават антиоксидантната активност и синтеза на колаген.

Хиалуронова киселина – естествен гликозаминогликан, среща се естествено в организма, особено в по-младата кожна тъкан. Хиалуроновата киселина има способността да задържа над 1000 пъти повече от теглото си течност в клетките на кожата. Премахва отпадъчните вещества от клетките и е известна със способността си да възстановява уврежданията на свободните радикали, причинени от слънчевите лъчи.

Цинк и титанов диоксид – два естествено срещащи се минерала, които  образуват защитна физическа бариера над кожата и блокират ултравиолетовите лъчи. Тези два минерала осигуряват широкоспектърна защита, която намалява уврежданията на свободните радикали. Цинкът също така успокоява и лекува.