Д-р Манджукова

10 причини за стареене на кожата

Видимите признаци на старостта като фини линии, бръчки, възрастови петна и отпусната кожа зависят както от вътрешни фактори като гени, заболявания, прием на медикаменти или хормонални нарушения, така и от влиянието на околната среда, включително излагане на ултравиолетови лъчи, замърсен въздух и дори резки климатични промени. Съвкупността от изброените по-горе условия активира специфични процеси в кожата, които постепенно отнемат от здравето, свежестта и гладкостта ѝ.

За щастие, напредъкът на медицината и иновациите в света на дерматологията извеждат на преден план продукти за рутинна грижа, както и естетични процедури, които помагат за обръщане и забавяне процеса на стареене. За да разберат потребителите коя е най-подходящата за тях алтернатива за подмладяване, те трябва да опознаят не само индивидуалните потребности на кожата, но и причините за стареенето ѝ как да я предотвратят с изготвянето на правилен режим.

1. Мързеливи клетки

С напредването на възрастта стволовите клетки и фибробластите, които са отговорни за производството на колаген, еластин, хепаран сулфат и хиалуронова киселина, постепенно стават „мързеливи“ или недостатъчно активни. По този начин човешката кожа започва да произвежда все по-малко от тези жизненоважни компоненти, което от своя страна води до отпуснатост, повече фини линии и бръчки.

Локалните ретиноиди, както и витамин Ц могат да направят чудеса със застаряващата кожа, тъй като помагат за стимулиране производството на колаген.

Освен тях, съвременните локални препарати, с наличието на хепаран сулфат и дефензини, също могат да намалят признаците на стареене. Хепаран сулфатът играе важна роля като спомага клетките в производството на колаген и еластин. В същото време, дефензините стимулират специфичен тип стволови клетки и увеличават клетъчния оборот.

2. Хиперактивни меланоцити

Меланоцитите са специални клетки, които могат да бъдат открити в най-дълбокия слой на епидермиса. Вътре в меланоцитите органелите, наречени меланозоми, използват ензим, наречен тирозиназа, за да произведат пигмента меланин. Меланинът, от своя страна, е отговорен за придаването на цвят на косата и кожата.

Когато обаче меланоцитите станат свръхактивни, техните меланозоми започват да произвеждат твърде много меланин. Този процес се изразява в тъмни петна по кожата и неравен тен.

Генетичните особености имат съществено значение в това колко меланин произвежда естествено кожата – това е и основната причина по-тъмните, пигментирани типове кожа да произвеждат в някои случаи прекомерни количества меланин. Излагането на слънце също допринася значително за производството на меланин и е водещата причина за появяването на тъмни петна по кожата.

Ежедневното нанасяне на слънцезащитен крем е най-добрият познат начин за предотвратяване свръхактивността на меланоцитите. Изсветляващи кожата съставки като витамин Ц, коджикова киселина и хидрохинон могат да помогнат за избледняване на пигментните петна и осигурят равномерен и ярък тен.

3. Гликация

Гликацията е химичният процес, при който захарните молекули като глюкоза и фруктоза се свързват и увреждат протеини като колагена. Диетите с висок гликемичен индекс или храните с прекомерни количества захар ускоряват процеса на гликиране, което допринася за увреждането на жизненоважните колагенови протеини.

Най-добрият начин предотвратяване на тази причина за стареене е ограничаване приемът на захар.   

4. Увреждане на ДНК

Ултравиолетовата (UV) светлина уврежда ДНК на кожните клетки. Тя създава реакция между две тиминови молекули, които са основа на ДНК. Организмът има способността да се справя с такъв тип увреждане, когато то не е в особено големи размери. Честото излагане на слънце, пренебрегването на предпазващите продукти и изгарянето на кожата обаче може да доведе до трайни увреждания, развиване на меланома (рак на кожата) или клетъчна смърт.

Експертите съветват да се използва всеки ден продукт, независимо от климатичните условия (облачно или ясно небе), със защитен фактор + 30 или дори по-висок.

5. Увредени митохондрии

Митохондриите са „електроцентралите“ на клетките като са отговорни за производството на аденозин трифосфат (АТФ) или енергия, така че клетката да може да изпълнява нормалните си функции.

Въпреки това, митохондриите произвеждат отпадъчни продукти, наречени реактивни кислородни видове. Когато се натрупа твърде голямо количество отпадъчни продукти, митохондриите стават мудни и не толкова ефективни. Това забавя клетъчната функция и по този начин възстановяването увредената ДНК, както и производството на колаген, хепаран сулфат и хиалуронова киселина.

Антиоксидантите като зелен чай, арганово масло, витамин Ц, ресвератрол и коензим Q10 работят за намаляване и неутрализиране на реактивните кислородни видове, помагайки на митохондриите да се справят много по-добре със своите функции.

6. Нарушения на лизозомна функция

Лизозомите са специализирани клетки. Те съдържат храносмилателни ензими, които разграждат износените клетъчни компоненти, и спомагат за изхвърлянето на токсините и вредните бактерии.

Когато лизозомите не функционират правилно, токсините и други вредни съединения могат да се натрупат в клетките и да причинят увреждане.

7. Забавяне на клетъчния оборот

С напредването на възрастта клетките в тялото – в това число и в кожата – не се регенерират толкова бързо. Кератиноцитните клетки се появяват в базалния слой на кожата, който е в самата дълбочина на епидермиса. В последствие те се издигат към роговия (най-външния) слой на кожата, където изтласкват и заместват старите клетки. Това води до свеж, сияен вид на повърхността.

С течение на времето скоростта на клетъчния оборот се забавя, отнема все повече и повече време на нови кератиноцити да заемат своите места на повърхността. Това забавя процеса на заздравяване на увредената кожа.

Химическото ексфолиране е един ефективен начин за ускоряване процеса на клетъчен оборот. Алфа хидрокси киселините (гликолова киселина) постигат невероятен резултат, като изчистват старите клетки и освобождават място за издигащите се към повърхността кератиноцити.  

За постигането на максимален ефект е препоръчително да се посети лицензиран и доказал се във времето си дермато-козметичен център и тази терапия да бъде извършена от експерт в областта.

Локалните ретиноиди също ускоряват скоростта на клетъчния оборот, като в допълнение стимулират и производството на колаген.

8. Дехидратация

В човешката кожа има вградена хидратираща система, наречена естествен овлажняващ фактор, която се състои от аминокиселини и овлажнители. С възрастта количеството на естествения хидратиращ фактор, което кожата произвежда, намалява. Това означава само едно – суха, раздразнена, понякога и лющеща се обвивка, както и нарушаване на естествената бариерна функция.

За да рехидратирате експертите препоръчват използването на овлажнител за възстановяване на бариерата, който подсилва функциите на серамидите, мастните киселини и холестерола. Компоненти, от които кожата се нуждае, за да запази влагата и да предпази тялото от дразнители и алергени.

Едни от най-препоръчваните варианти са естетичните процедури за допълнително хидратиране на кожата и освежаването ѝ с поставянето на хиалуронови бустери, плазмолифтингът или мезоконци терапията.

9. Експресивни движения на лицето

Съвсем естествено е хората да правят мимики ежедневно – от усмивка и смях  до тъга, разочарование или ярост. Година след година контракциите на лицевите мускули, необходими за осъществяването на тези изражения, разграждат количествата колаген, оставяйки след себе си статични линии, бръчки и гънки.

Доказано е, че ранното инжектиране с ботулинов токсин помага за предотвратяване образуването на мимически бръчки по челото, околоочния контур, както и между веждите.

10. Стрес

Хроничният стрес засяга негативно почти всяка област от тялото, както и психическото и емоционалното здраве на човека. Когато е под стрес, тялото отделя хормон, наречен кортизол, който повишава нивата на кръвната захар. В определени ситуации тези допълнителни нива на захар помагат за справяне с конкретната ситуация и превъзмогването ѝ. Въпреки това, постоянното състояние на стрес, причинява безброй вредни ефекти върху тялото, включително увреждане на колагеновите протеини, необходими за здрав и младежки вид на кожата.

Най-добрият начин за справяне със стреса е консултацията с експерт в областта, както и използване на ароматерапия, медитация, разходка, джогинг или слушане на успокояваща музика.