Д-р Манджукова

10 неверни твърдения за слънцезащитата

В разгара на летния сезон, когато всеки от нас очаква с нетърпение почивката на лазурния бряг, трябва да отделим внимание на защитата на тялото от ултравиолетовите лъчи. Слънцето може да бъде верен приятел, осигуряващ спокойствие и възможност за различни развлечения; но в същото време може да бъде и безпощадно, особено когато не сме взели необходимите мерки. Адекватната слънцезащита е едно от първите неща, които трябва да намерят място в багажа за жадуваната почивка.

Въпреки многобройните предупреждения на дерматолози и здравни организации, все още част от хората не взимат присърце проблемите, които могат да създадат слънчевите лъчи. Не са малко и онези, които считат, че съществуват определени обстоятелства, предпазващи ги от увреждания на кожата. Именно за това е редно да бъдат разгледани всички възможни „легенди“, според които ултравиолетовата светлина не нанася поражения. И дали изобщо има нещо вярно в тях?

1. Увреждането на слънце не е възможно при ветровити, облачни или хладни дни.

Невярно Увреждания от слънцето могат да се получат и при ветровити, облачни и хладни дни, тъй като в основата е не температурата, а ултравиолетовото лъчение. Хладен или облачен ден през лятото може да има сходни нива на ултравиолетово излъчване, както при топло и ясно време. Изгарянето е възможно и при облачно време, тъй като лъчите могат да проникнат през облаците и дори да бъдат по-интензивни заради отразяването им от водната повърхност.

2. Фалшивият тен потъмнява кожата и по този начин я предпазва от слънцето.

Невярно Бронзантите, които се впръскат по тялото и придават по-тъмен цвят, не подобряват способността за защита от слънцето. Някои лосиони за „фалшив тен“ имат в себе си защитен фактор, но това не осигурява надеждна и продължителна защита.

3. Слънцезащитният крем не е необходим, когато се използва козметика със слънцезащитен фактор.

Невярно Освен ако козметиката не е обозначена с предпазващ фактор над 30, трябва да се използва допълнителна слънцезащита под грима, особено ако предстои продължителен период навън. Следва да се има предвид, че повечето козметични продукти не предлагат защита, а ако все пак е обозначена такава, тя е много по-ниска от препоръчителната.

4. Хората с тъмна кожа не са изложени на риск от рак на кожата.

Невярно Въпреки че при естествено тъмните хора съществува много по-малък риск от рак на кожата, отколкото при онези със светъл цвят, това не ги прави имунизирани срещу развиване на меланома. Мъжете и жените с по-тъмна кожа задължително трябва да предприемат действия, за да защитят тялото и очите си от прекомерно излагане на слънце. Нещо повече, именно заради това погрешно схващане ракът при хора с по-тъмна кожа често се открива в по-късен етап, което може да има фатални последици.

5. По-високият слънцезащитен фактор позволява по-дълго оставане на открито

Невярно Нито един слънцезащитен крем не представлява броня, която защитава от ултравиолетовите лъчи. Именно за това той никога не трябва да се използва, за да се удължи времето, прекарано на слънце.

Въпреки че на пръв поглед разликата между слънцепредпазващ фактор 50 и 30 е двадесет единици, предлаганата защита е незначителна. Защитните филтри при фактор 30 обхващат около 96,7% от лъчението, докато при фактор 50 – 98%. Здравните организации за борба с рака на кожата препоръчват нанасяне на лосион срещу слънце половин час преди излизане навън и употреба на всеки два часа след това, както и веднага след плуване, изпотяване или изсушаване с кърпа.

6. Необходимо е често излагане на слънце, за да се избегне недостигът на витамин Д.

Невярно Изследванията показват, че продължителното излагане на слънце не води до увеличаване на нивата на витамин Д, но увеличават риска от рак на кожата. При силни нива на лъчение (в топъл и ясен ден) хората получават достатъчно витамин Д само за няколко минути излагане на слънце, докато изпълняват ежедневните задачи – като ходене на работа или до магазина. По време на пиковите часове е важно да се вземат мерки, за да се намали рискът от рак на кожата.

Хората, които могат да бъдат изложени на по-висок риск от недостиг на витамин D, са тези с естествено много тъмна кожа, както и тези, приемащи лекарства, които влияят върху усвояването на витамин Д, и индивиди, които покриват кожата си поради религиозни или културни причини.

7. Тийнейджърите и младите хора не трябва да се притесняват от рак на кожата. Засяга само по-възрастните.

Невярно Меланомът е най-честата форма на рак при младите хора на възраст от 25 до 29 години. Той също така е срещан при жени на възраст от 15 до 29 години, отколкото при мъжете в същата възрастова група. Необходимо е кожата да се проверява постоянно и да се съсредоточи вниманието за промени в броя, размера, формата или цвета на бенките по кожата. Специално внимание да се обърне на образуванията, които наскоро са променили вида и размера си, кървят или сърбят.

8. Само хората, които стоят твърде често на слънце развиват рак на кожата.

Невярно Умишлено търсене на тен не е единственият вариант за прекомерно излагане на слънце. В среда, която предполага постоянни „срещи“ със слънцето – работа на открито, градинарство, пикник и разходка на кучето, хората се подлагат на опасни нива ултравиолетово лъчение. Това всекидневно показване на открито драстично увеличава риска от рак на кожата.

9. Хората, които загарят, но не изгарят, не е нужно да ползват защита от слънце.

Невярно Не съществува понятие като безопасен тен. Кожата потъмнява, тъй като се опитва да се защити, а кожните клетки образуват завишени количества меланин. Ултравиолетовите лъчи увреждат живите клетки и това предразполага организма към развиване на проблематични състояния, включително и меланома.

10. Не можете да се изгори в колата през прозорец.

Невярно Неоцветеното стъкло, което обикновено се използва в страничните прозорци на автомобила, намалява, но не блокира напълно предаването на ултравиолетово лъчение. По-дългото време зад волана и проникващото слънце през прозореца може да доведе до сериозни увреждания, затова е препоръчително да се нанася предпазващо средство половин час преди шофиране.