Д-р Манджукова

10 най-необходими неща в чантата за плаж

Лятото – най-прекрасният сезон в годината – топлина, слънце и време за почивка. Почти всеки от нас планува своята ваканция и бягство към спокойствието и уединението, с близките до сърцето му хора. Т. нар. „плажен сезон“ умее да ни поднася изкушения и забава, като същевременно крие в себе си и немалко опасности. Главно насочени към нашата кожа. Независимо дали планираме едноседмична почивка на морето или екскурзия за уикенда, а защо не един слънчев ден край басейна: грижата за кожата, докато се отпускаме на пясъка и слушаме шума от вълните зад нас, е просто задължителна.

Самият ритуал по подготовка за плажа е едно от любимите ни неща, тъй като сме оставили забързаното ежедневие зад гърба, в очакване на топлината и  разхлаждащата морска вода. Тогава идва и онзи момент, в който трябва да изберем удобна чанта за плаж и предвид нашите потребности, да подберем правилните продукти за красота и грижа за кожата. Не винаги цялата козметика, с която разполагаме ще ни бъде от полза, когато заемем местата си на пясъка. Основното, за което трябва да помислим е как да предпазим кожата си от силните ултравиолетови лъчи и за възможните начини и средства да я поддържаме хидратирана и влажна.

За това е редно да си подредим приоритетите и да вземем най-необходимото.

  1. Слънцезащитна козметика:

Слънцезащитните продукти са абсолютно най-важната част от нашата чанта за плаж. Те са първото нещо, което трябва да подготвим и без, което не бива да тръгваме.  Маслата и кремовете за слънцезащита е добре да са с най-малко 30+ фактор и да се нанасят равномерно по цялото тяло и главата. Тайната на тяхното действие е прилагането им отново и отново на всеки два часа, както и 30 мин. преди да ни докоснат първите слънчеви лъчи. Поставете шишенцето/тубичката в чантата и не се притеснявайте от излагането на слънце.

  1. УВ защита за косата

Не само кожата на тялото, но косата и скалпът също се нуждаят от допълнителна защита от силните слънчеви лъчи. Скалпът на човек е ултра чувствителен и може да изгори, без да го усетим. За щастие съществуват конкретни слънцезащитни продукти за този проблем. Тъй че, хвърлете защитния спрей за косата и скалп и го поставяйте на определени интервали от време. Водоустойчивите спрейове са подходящи, тъй като не осигуряват защита, но предпазват косата от избледняване и сухота до 16 часа.

  1. Балсам за устни

Точно както кожата, така и устните са уязвими от суровите лъчи на слънцето. Трябва да ги поддържаме здрави, овлажнени, за да не се напукват и цепват, с използването на балсам за устни със слънцезащитен фактор. И както предпазващите продукти за кожата, така и балсамът за устни трябва да се прилага многократно.

  1. Слънчеви очила

След като поставим продуктите за устни, коса и кожа е редно да обърнем внимание и на очите си и да помислим за тяхната защита. Увреждането от УВ лъчи може да окаже влияние върху зрението за продължителен период. Слънцето е опасно не само за кожата, но и за зрителните органи, тъй че не бива да забравяме нашите предпазващи от силна светлина очила. Не бива да се забравя, че кожата около очите е по-тънка и чувствителна и прекомерното излагане на слънце ще доведе до нейното дехидратиране, изсушаване, а оттам до появата на бръчки.

  1. Водоустойчива спирала

Едно от нещата, без които не можем да излезем от хотела и да тръгнем към плажа е водоустойчивата спирала. Между потта, сълзенето и морската вода този вид спирали са задължителни, за да придадат красив и изразителен вид на очите ни (в случаите, когато не сме поставили слънчеви очила).

  1. Прахообразен компактен

Преди да тръгнем за плаж, определено можем да си позволим да оставим чантичката ни с принадлежностите за разкрасяване, но от нея можем да вземем огледалцето и пудрата за лице. Понякога е добре да нанесем от нея, с леко натискане, за да премахнем излишния блясък и да придадем свеж и спокоен вид на лицето. Като бонус може да се приемат пудрите, съдържащи слънцезащитни съставки.

  1. Мокри кърпички за лице

След дългия, слънчев и топъл ден – мокрите кърпички за лице помагат да се почисти натрупаната мръсотия и да се освежи кожата в някои области. След поставянето на различна козметика по лицето в края на деня е добре да помислим за неговото почистване и освежаване.

  1. Лосион за след слънце

Вероятно един от най-важните компоненти, касаещи рутинната грижа за кожата. Лосионът за след плаж е точно това, от което тя има нужда. Слънцето постоянно дехидратира кожата ни и възниква необходимостта от захранването ѝ с полезни вещества. Дори и при правилна защита и в случаите, когато не са настъпили поражения от слънцето, кожата трябва да бъде хидратирана и успокоена.

  1. Ластик или щипка за коса

Всички сме изпитали отчаяното търсене на ластик или щипка за коса, когато сме на плажа. Чувстваме косите си запотени и разпилени по раменете ни, каращи ни да чувстваме дискомфорт и допълнително изпотяване.

  1. Бутилка вода

Абсолютно важно е да поддържаме тялото си хидратирано през летните месеци. Независимо от мястото и времето, което ще прекараме на него, водата е неизчерпаем източник на енергия, предпазваща кожата ни от сухота. Задължително е да не забравяме бутилката с вода, да я пием на чести интервали и когато свърши, да си набавим нова. Приемането на големи количества течности (а защо не и фреш от свежи плодове с много витамини) помагат за правилното функциониране на организма, пречиства токсините от тялото и държи кожата ни в млад, здрав и тонизиран вид.