Д-р Манджукова

10 мита за стареенето на кожата

Желанието за запазване на младежкият вид, както и полагането на всекидневни грижи, са в основата на здравата, гладка и изпъната кожа. Разбира се, разучаването на полезните съставки, нанасянето на подходящите козметични продукти, прилагането на естетични процедури, също играят съществена роля в поддържането на външната красота. От почистващи и ексфолиращи продукти, овлажняващи кремове, маски за лице и тонери до  микродермабразио, дермални филъри и ботулинов тоскин, индивидите винаги преследват най-новите стратегии и методи, за да отнемат няколко години от лицето си.

Но светът на красотата е пълен със слухове и дезинформация, което понякога затруднява достигането до мечтаните резултати. Преди да закупят иновативна формула, да размажат нов продукт с мистериозни съставки по цялото си лице или да похарчат половината си заплата за крем против стареене, потребителите трябва да разберат как и защо кожата остарява. В допълнение към това, специалистите дерматолози от години се опитват да развенчаят митове, които засягат  външната обвивка на човека.

1. Бръчките са първият признак на стареене

По-голяма част от хората не се замислят за стареенето на кожата, докато не започнат да забелязват бръчки по лицето си. Въпреки това, дерматолозите отбелязват, че бръчките не са първия и най-ранен признак на остаряване. С навлизането в зряла възраст, е нормално да се появят доловими промени във вида на кожата – фини линии не са незабележими, както и образуването на пигментни петна в следствие на дълго излагане на слънчева светлина. Експертите твърдят, че тъмните петна и загубата от обема на лицето е това, което хората започват да виждат преди всичко друго. Редица изследвания доказват, че след навършването на 20-ата си година, подрастващите споделят, че забелязват тъмни кръгове и суха кожа под очите, както и гънки около устата. Съвсем нормално е и на тази възраст да започнат първите стъпки в изграждане на режим за кожата. Превенцията с правилните средства може да забави процеса на стареене, когато кожата в крайна сметка започне да губи своя колаген.

2. Стареенето зависи от гените

Всъщност, стареенето на кожата е обвързано и с наследствения генетичен фонд, но не е задължително то да протече при даден човек така, както при родителите му. Стареенето на кожата се определя както от вътрешни, така и от външни фактори. Вътрешните засягат цялото тяло, включително и защитените от слънцето зони; тук съществена роля играе генетичното предразположение, наличието на стрес, приемът на медикаменти за лечение на заболяване. От друга страна обаче не следва да се забравят и рисковете, свързани с околната среда (външни фактори). Те водят до ускоряване на естествения процес на стареене поради продължително излагане на слънчева светлина, замърсен въздух, резки климатични промени. Въпреки доброто генетично предразположение при някои хора, външните фактори могат да повлияят негативно върху вида на кожата.

3. Химическият пилинг уврежда

И двете думи „химически“ и „пилинг“ може да накарат незапознатите потребители да го избягват, но всъщност не трябва да действат първосигнално, а да разберат малко повече за тази фантастична процедура. Голяма част от съставките при повечето пилинги, които се използват в наши дни, щадят кожата и не причиняват вреда, ако се използват правилно. Дори напротив, химическото почистване от наслоените мъртви клетки, предоставя възможност на кожата за обновяване, изчистване на пигментните петна и намаляване на видимите линии и бръчки. Препоръчително е този тип процедура да се извършва от квалифициран и опитен дерматолог, който познава действието на съставките и може да прецени в каква дълбочина следва да навлязат, за постигане на оптимален резултат.

4. Слънцезащитните продукти трябва да се нанасят само при ясно време

Голяма част от хората се съобразяват с прогнозата за времето и когато хоризонта е покрит с облаци те игнорират поставянето на слънцезащитен крем. Предположението е абсолютно грешно, тъй като слънчевите лъчи са способни да преодолеят мрачното небе и да достигнат до кожата. Известно е, че ултравиолетовите А лъчи са свързани със стареенето на кожните клетки и са причина за появяването на бръчки, фини линии, слънчеви петна и други видове увреждания. Ултравиолетовите Б лъчи са основната причина за изгарянето, директно увреждат ДНК в кожните клетки и са рисков фактор за повечето видове рак на кожата. Именно поради тази причина е необходимо през всеки един ден от годината, независимо от сезона и прогнозата, да се поставя предпазващ крем със силен защитен фактор (над 30).

5. Продуктите против стареене имат незабавно действие

Въпреки че рекламите на козметични продукти все наблягат на обещанията за бързи и трайни резултати, благодарение на някое ново чудодейно тонизиращо или магическо растение, борбата срещу признаците на стареене изискват упоритост, преди да се появят първите резултати. Случайната или нередовна употреба на средства рутинна грижа е най-честата причина за неуспех при предотвратяване на стареенето. Подходящият за съответния тип кожа препарат – овлажнител, хюмектант, емолиент – изисква търпение и упоритост преди да се появи видим ефект от употребата му.  Естествено, най-близките продукти, които се доближават до обещанието за незабавен ефект, са ексфолиантите – те помагат за премахване на мъртвите клетки на повърхността на кожата.

6. Скъпите продукти са по-ефективни

Високата цена не гарантира, че даден продукт ще има траен и значителен ефект в сравнение с по-евтиния му еквивалент. Експертите съветват потребителите да се ръководят първо не от цената, а от етикета със съставките. Ценообразуването в грижата за кожата понякога е по-скоро отражение на маркетинга и марката, отколкото на качеството. И въпреки че много хора вярват, че трябва да вложат средства в скъпи изделия срещу стареене, най-простите и евтини предпазни мерки за грижа за кожата често са по-ефективни от скъпите алтернативи. Съставките трябва да варират в зависимост от типа на кожа и съответните целеви проблеми.

7. Нощната рутинна програма против стареене е по-важна от сутрешната

Концепцията „сън за красота“ създава впечатлението, че нощната рутинна грижа е по-важна от сутрешната.  Дерматолозите обаче са на друго мнение – човешката външна обвивка има различни нужди. На първо място сутринта трябва да се положи грижа за защита на кожата, в последствие, през деня, да се овлажнява и освежава, а вечерта е време за възстановяване.

8. За да бъде ефективен ретинолът трябва да се използва всеки ден

Въпреки че ретинолът е ефективен начин за разкриване на по-гладка и свежа кожа, специалистите твърдят, че твърде честото използване на веществото може да навреди. Ретинолът е не само тежка съставка, която е добре да бъде намалена през лятото, тъй като предразполага обвивката към увреждане от слънцето, но когато се използва твърде често, тя може да стане по-малко ефективна.

9. Тъмните кръгове под очите са признак на умора

Обезцветяване около очите се получава, когато кръвта и течностите не циркулират ефективно. Да, липсата на сън определено може да влоши проблема, но това не е единствената причина. В основата на проблема са липсата на желязо или недостатъчното наличие на кислород в тази област. Освен това, колкото по-тънка е кожата, толкова по-видими стават всички несъвършенства, което естествено се случва с напредването на възрастта.

10. Мазният тип кожа няма нужда от овлажнител

Доказано е, че мазните типове кожа също може да се дехидратират. Всъщност прекомерното производство на себум може просто да бъде начин за компенсиране на дехидратацията. Редовното използване на овлажнител в крайна сметка ще направи кожата по-малко мазна, като спомогне за балансиране на производството на себум. Ключът е в избора на лека, безмаслена формула като гел крем с хиалуронова киселина.