Д-р Манджукова

Хемангиомът – струпване на малки кръвоносни съдове

От самото си раждане до преклонна възраст върху човешкото тяло се появяват различни образувания – бенки, лунички, фиброми, ангиоми. И никой от нас не е застрахован – нима сте срещали човек, който няма нито едно петънце върху кожата? Голяма част от тези лезии не представляват сериозен здравословен проблем, напротив – проблемът (доколкото може да се нарече „проблем“) касае изцяло външния вид, представлява козметично състояние и в определени случаи предизвиква притеснения. Именно чувствителността и психологическото безпокойство ни карат да търсим начини за отстраняване на този тип кожни образувания.

Tипичен пример за кожно състояние, което не застрашава здравето, но определено причинява неудобство, e хемангиомът. Характерно за него е струпването на малки кръвоносни съдове, които формират бучка под кожата с повдигната червена повърхност. Наричан понякога „ягодов ангиом“, тъй като външно той наподобява обвивката на ягода, в 80 % от случаите хемангиомът не предизвиква никакви проблеми. Поради тази причина е считан за доброкачествено образувание, което не развива ракови клетки.

Хемангиомите могат да се появяват навсякъде по тялото, като най-често изникват на лицето (бузата, устните, горния клепач), шията или скалпа. Разбира се, не е изключено да се развият и върху области от торса като гърдите или гърба. Концентрация на кръвоносни съдове, образуващи хемангиом, може да се срещне и в някои вътрешни органи като черния дроб, стомашно-чревната система, мозъка или органите на дихателната система.

Към днешна дата медицината не е установила точната причина за групирането на кръвоносни съдове на едно място, но се счита, че това главно се дължи на някои протеини, произведени от плацентата по време на бременността. Именно този факт показва и защо ягодовият ангиом е най-често срещан при новородени и в ранна детска възраст. Въпреки че не е изключено да се появи и в по-късен етап от живота, специфично е нарастването само през първата година от образуването му, след което – в по-голяма част от случаите – започва да се разсейва.

В повечето случаи към хемангиомите трябва да се подхожда внимателно, тъй като при надраскване или разчесване може да прокървят. В подобни случаи натиснете ягодовия ангиом с чиста кърпа поне за пет минути. Ако кръвта попие през кърпата, следва да се постави още една върху нея, вместо да се свали напоената, тъй като това може отново да стартира кървенето.

Хемангиомите се нуждаят и от защита от слънцето, подобно на останалата част от кожата. Препоръчва се използване на слънцезащитен крем с висок фактор за всички засегнати места по тялото или лицето.

Малките образувания не изискват лечение, тъй като с времето избледняват и изчезват сами. Някои случаи обаче изискват лечение, като например кожни хемангиоми, които развиват лезии или рани.

Кортикостероидни лекарства: Кортикостероидите могат да се инжектират в хемангиома, за да се намали растежът и да се спре възпалението.

Бета-блокери: Топични бета-блокери, като тимолол гел, са подходящи за лечение на малки и повърхностни хемангиоми, като се нанасят по няколко пъти на ден в период от 6 до 12 месеца.

Лазерно лечение: Все по-разпространено лечение за премахване на ягодовия ангиом.  Целта на лазерните лечения е напълно да се отстрани лезията, да се определи мястото за по-нататъшни лечения, да се лекуват усложнения или натрупаните на едно място кръвоносни съдове, образуващи хемангиома.  Импулсният лазер дава отлични резултати при третирането на повърхностния съдов компонент на хемангиома. Той може да се използва за забавяне на разпространението, за намаляване на зачервяването или пълно отстраняване на лезията. Все пак, необходимо е да се знае, че този тип лечение изисква търпение и следва да се извършат няколко сесии преди да се достигне до желания резултат. В зависимост от лезията, възрастта и местонахождението, лечението може да бъде направено със или без упойка.

Препоръчвам леченията на хемангиоми да се извършват от доказани експерти в областта на дерматологията и естетичната медицина. Използването на лазер за отстраняване на такъв тип образувания изискват не само познания, но и натрупан опит, който би гарантирал, безболезненото и пълно отстраняване на лезията.