Д-р Манджукова

Чудотоврните свойства на Витамин Е

С течение на времето човешката кожа започва постепенно да се поддава на външните фактори и необратимите ефекти на ултравиолетовите лъчи, замърсената околна среда и неподходящите козметични продукти за разкрасяване. Свободните радикални са химически нестабилни съединения, които увреждат нормалното функциониране на клетките, унищожават целостта на кожата отвътре и я карат да изглежда недотам млада, изпълнена с бръчки, по-суха и изтънена.

За щастие съществуват редица безопасни и естествени вещества, за които е научно доказано, че ефективно противодействат на физическите признаци на стареене на кожата, като бръчки и хиперпигментация. Едно от тях е локално приложимият Витамин Е.

Известен най-вече със своите антиоксидантни свойства, които спомагат за намаляване на уврежданията, предизвиквани от действията на свободните радикали, както и защитата на клетките на организма. Витамин Е е използван в дерматологията от 50-те години на миналия век, за да предпази кожата от стареене, възпаление и увреждане от слънцето. Мастноразтворимият антиоксидант е жизненоважен за поддържането на здрава кожа и силна имунна система, защитата на клетъчните мембрани, активните ензими и ДНК. Липидите в клетъчните мембрани на кожата са особено чувствителни към атака на свободните радикали – както от вътрешни, така и от външни фактори, включително слънчева светлина, въздух и химически замърсители. И тъй като Витамин Е е липидо-разтворим антиоксидант, лесно прониква във мембраните на кожните клетки, натрупва се в тях и ги предпазва от зловредното действие на химически нестабилните съединения.

Витамин е срещу стареенето на кожата

Процесът на стареене на кожата е свързан с напредването на годините и уврежданията, които през това време причиняват свободните радикали. Въпреки че зависи от голям брой различни фактори, бръчките по кожата до голяма степен са резултат от влиянието на ултравиолетовата светлина. Слънчевите лъчи разделят кислородните молекули в дермата на два свободни радикала. Разрушителната сила на тези токсични молекули постепенно разграждат здравия колаген и компрометират целостта на кожата. За щастие, учените са установили, че някои форми на Витамин Е регулират генните сигнали в кожата, като помагат да се предотврати увреждането, което обикновено се наблюдава след излагане на силна слънчева светлина.

Безопасен и ефективен за по-светла кожа

Антиоксидантната активност и защитната функция не са единствените предимства, предлагани от Витамин Е. Установено е, че благодарение на свойствата си, той ефективно забавя производството на меланин – кожния пигмент, причиняващ неприятните възрастови петна. Тази способност за блокиране на биосинтеза на меланин дава нужните резултати дори и при приема на ниски дози от витамина. В сравнение с други популярни водоразтворими средства за избелване на кожата, Витамин Е прониква по-дълбоко и доставя своите активни съставки по по-контролиран и постоянен начин, което го прави изключително безопасна и ефективна алтернатива.

Поддържа кожата мека и гладка

Едно от основните свойства на кожата е задържането на влагата чрез производство на колаген. Колагенът поддържа кожата хгидратирана, придава ѝ здрав и тонизиран облик. Въпреки това естественият процес на стареене и въздействията на околната среда водят до разпадане на тази защитна бариера, което позволява на кожата да загуби влагата и да изсъхне. Добрата новина тук е, че Витамин Е играе важна роля в задържането на влагата. Локално приложен той е отличен овлажнител, помагащ на кожата да остане гладка и мека. Това ценно хранително вещество задържа влагата в кожата и предотвратява дехидратацията.

Витамин Е за здрава коса

Списъкът с магическите свойства на Витамин Е не спира до тук. Той включва подпомагане на растежа на косата, нейното сгъстяване, бляскав външен вид. Нежното втриване на витамин Е в скалпа доставя на косата така необходимия старт за съживяване, поддържайки космените фоликули здрави и процъфтяващи. Витамин Е може да бъде намерен в голяма част от продуктите отнасящи се до грижа за косата – шампоани и балсами, като използването им има чудотворно действие за заздравяването и твърдостта на косъма.

От мощните антиоксидантни свойства до способността да предпазва клетките от увреждане, витамин Е притежава огромна сила и оказва мощен ефект върху човешката кожа. Набавянето на необходимото количество от витамина спомага за лечение на определени кожни състояния, стимулира растежа на косата и поддържа зрението в отлично състояние. Намиращ се в голямо разнообразие от храни като плодове, зеленчуци, ядки, семена и масла, витамин Е играе изключително важна роля за общото здравословно състояние на организма.