Д-р Манджукова

Чудноватите и необикновени съставки в грижата за кожата

Новото хилядолетие определено предложи на потребителите нови възможности във всяка сфера. Не по-назад останаха и онези от тях, които са издигнали на пиедестал грижата за външния си вид. Рафтовете в козметичните магазини изобилстват от алтернативи за всекидневна грижа за кожата. Лосиони, кремове, почистващи препарати, маски и серуми – всеки от тях предлага решение, адресирано към конкретен проблем – минимизиране на бръчките, пълно обръщане на процеса на стареене, премахване на пигментни петна и обезцветяване, както и стягане на кожата.

Формулите на някои от най-дръзките предложения са сложни и обикновено строго пазени, но все пак търговците имат задължението да изброят съдържащите се в продукта съставки. Не винаги обаче хората са способни да разберат какво се крие зад сложните имена, поставени върху етикета и опаковката. Да, разбира се, някои от веществата са познати на широката публика от векове – нашите древни предци са използвали различни естествени смеси, за да съхранят кожата си. Розово масло, киви, невен и мед са основни компоненти, включвани в изделията за кожа поколение след поколение, доказали своите ползи за различни състояния и верни спътници, успокояващи и даряващи сияйност.

Непосредствено до тези дарове от природата могат да бъдат поставени и недотам известни на масовия потребител съставки, които тепърва набират популярност. Тяхната условна популярност не отнема и част от фантастичните свойства, които те предлагат за кожата. Произлизащи от непознати култури, с характерен климат и природа, те са използвани години, но наскоро получават своето признание. Но понякога проблемът с известността не е заложен в липсата на доказателства или в безспорно доказаните ползи. Често източникът на съставката и самото ѝ име озадачават хората и ги карат да се отдръпнат, насочвайки се към добре познати имена и съставки. Но ако за момент тесногръдието отстъпи пред реалните предимства, които идват с определени естествени елементи, то потребителите ще се сдобият с нов верен съюзник в борбата срещу стареенето.

За някои може да звучат странно, а за други да са минало, настояще и бъдеще в грижата за кожата:

Пчелна отрова, известна още като Мелитин

Пчелната отрова се появи на сцената за грижа за кожата преди няколко години като естествена алтернатива на изключително популярната тенденция на ботокс, която може да се похвали със свойства за възстановяване и плътност, особено при кожа в менопауза.

Мелитинът, основният протеин, открит в нея, има противовъзпалителни, антибактериални и антивирусни ефекти. Когато се добави към кремове, маски или серум за устни като козметична съставка, той имитира ужилване (разбира се, без ефектът на болка и подуване), което води до увеличаване на кръвообращението и стимулиране производството на колаген и еластин. В резултат на тези процеси кожата се усеща плътна и стегната, а фините линии и бръчки чувствително намаляват.

И тъй като пчелната отрова е анафилактична и има способността да стяга отпуснатите мускули на лицето, някои от дерматолозите я описват като „временен естествен ботулинов токсин“).

Костен мозък, известен още като Глюкозамин

Заредено с полезни киселини и противовъзпалителни свойства, веществото, което се намира в костния мозък, прониква лесно в кожата и образува защитна бариера, която поддържа подхранваща влага. Доказано е, че глюкозаминът подобрява производството на колаген и стимулира хиалуроновата киселина, което помага за укрепване и плътност на кожата.

Най-богат на глюкозамин е пилешкият костен мозък, подходящ за кремове за лице и овлажнители, подпомагащи борбата с преждевременното стареене.

Слуз от охлюв, известен още като Муцин

Муцинът от охлюви (известен още като филтрат на секрета от охлюв) се превърна в популярна съставка в корейската грижа за кожата поради своята гъвкавост при лечението на много кожни проблеми и неговата пригодност за всички типове кожа. Муцинът всъщност е слузта, която охлювът произвежда (блестящите следи, които охлювите оставят на земята) и представлява богата на протеини, медни пептиди, антимикробни пептиди, хиалуронова киселина и гликолова киселина съставка, подходяща за прилагане против стареене и използвана за хидратиране, леко ексфолиране, изсветляване и успокояване. Всички тези качества на слузта от охлюв го превръщат в една от най-бързо набиращите популярност съставки през последното десетилетие.

Драконова кръв, известен още като Кротон Лехлери

Драконовата кръв всъщност е плътна червена смола, която се получава от отделен растителен вид, наречен Кротон Лехлери (родом от южноамериканския дъждовни гори). Наричана още sangre de grado (на испански), смолата помага за успокояване на възпаления и раздразнения, както и подсилва защитата на обвивката от външни дразнители. Драконовата кръв притежава уникални възможности, които помагат за възстановяване структурата на кожата, а противовъзпалителните и антиоксидантни ѝ свойства стимулират растежа на фибробластите, което от своя страна съдейства за възстановяване при нараняване.

Динамит, известен още като диатомит/диаторнит

Диатомитовата пръст (DE) е един от двата основни компонента на динамита, но въпреки първата асоциация, която хората правят с веществото, следва да се уточни, че диатомитът предлага редица ползи за тялото и външния вид. Той е естествен продукт, получен от вкаменени останки от диатоми, вид морски водорасли, и обикновено се предлага на пазара като бяла пудра, част от състава на маски за лице, спомагайки за детоксикацията на организма и извличането на излишния себум. Поради тези си качества диатомитът е подходящ за лечението на акне, а също така и за подобряването на неравномерния тен.

Мая, известна още като екстракт от дрожди/бета глюкан

Известни с това, че помагат за втасването на хляба, дрождите са и отличен източник на фибробласти – същият тип клетки, които генерират колаген. В допълнение може да се каже, че маята изобилства от антиоксиданти, витамини от група В, протеини и минерали, които я правят идеално средство за различни състояния – от стягане на кожата, през успокояване на дразненето, до коригиране на хиперпигментацията. И още един основен плюс – питера,  течността, получена от процеса на ферментация на дрожди, е богата на витамини, минерали и аминокиселини, които подсилват бариерната функция на кожата.

Овча плацента

Стволовите клетки на овчата плацента наподобяват човешките, така че тялото е в състояние да усвои и да го разпознае като свои собствени. В резултат на това протеините, които се съдържат в нея, започват да работят на вътреклетъчно ниво, а не само на повърхността. Поради тази причина не са засичани химически реакции към този тип съставка, което я превръща в една от перфектните терапии за подхранване на кожата. 

По данни на различни изследователски групи овчата плацента притежава противовъзпалителни, аналгетични, антиоксидантни, цито- и радиопротективни и антиалергични свойства и стимулира пролиферацията и репаративните процеси.