Д-р Манджукова

Чувствителност към козметика – как да се предпазим?

Използването на козметика за предотвратяване стареенето, прикриване или подчертаване някои особености в структурата на лицето или за третиране на появил се проблем, е съвсем обикновена  дейност, която често се извършва механично и предполага подобряване на външния вид. Изобилстващият от средства за разкрасяване и подмладяване пазар постоянно предлага нови, обогатени формули, които са добре дошли за търсещите още по-бързи и ефективни резултати. Въпреки това, не винаги новозакупените средства си взаимодействат с организма по желания от използващите ги начин. Не са редки случаите, в които даден препарат има положително отражение върху определен тип кожа и съвсем различна реакция върху друг.

Пламването на лицето и образуването на червен обрив, който предизвиква силен сърбеж след използване на козметика е очевиден признак на раздразнение или алергична реакция. Понякога обаче чувствителността към продуктите за грижа за кожата може да причини много по-сериозни състояния – дехидратиране и екстремна сухота, люспести участъци, пъпки и обезцветяване в някои области. Да, определено тези състояния, характерно появяващи се заради климатични особености, влияние на ултравиолетовите лъчи или генетична обремененост, могат да бъдат и знак за чувствителност към козметиката, която се поставя върху кожата.

Всеки случай на появяване на раздразнение на кожата след третирането ѝ с козметично средство може да бъде наречен „контактен дерматит“. Терминът се използва за описание на зачервяване, възпаление, появяване на сърбеж след допир с определено вещество или съставка.

Съществуват различни видове съставки в продуктите за красота, които предизвикват контактен дерматит – аромати, консерванти, оцветители, алкохоли, като в зависимост от реакцията на организма той се дели на два вида:

Дразнещ контактен дерматит – засяга по-голяма част от случаите (около 80 %) и се появява след допир на кожата до специфичен компонент или препарат. Развива се бързо, в рамките на няколко часа или минути, след контакт с нарушаващо вещество. Реакцията обаче не представлява алергичен отговор (алергия), тъй като няма отношение към имунната система и се ограничава само до кожата.

Алергичният контактен дерматит е много по-рядко срещан. Той представлява реална алергия към елемент или продукт, като реакцията е много по-тежка с интензивно зачервяване, сърбеж, подуване. Възможни са и по-тежки проявления като температура и затруднено дишане и в тези случаи е задължително да се потърси медицинска помощ. Обикновено отнема около 12 часа за развиване на отговор от организма, а пиковете на алергичната реакция са около 48 часа след контакта.  

Независимо от вида на дерматита, следва да се предприемат няколко прости, но изключително ефективни стъпки до отшумяване на раздразнението:

Спиране на употребата:

Съвсем разумно е да се спре използването на определен продукт, за който има съмнение, че е отговорен за причиняване на реакция върху кожата. Най-добрият вариант, в такива случаи, е посещение при дерматолог, който може да определи вида на реакцията или при необходимост да назначи изследване.  

Почивка за кожата:

Едно от най-добрите неща, които е редно да се направи след получаване на зачервявания, е кратка почивка от различните козметични продукти – грим, тонер, серум, маски и всичко, което може допълнително да натовари кожата. Съвсем спокойно, за определен период от време – седмица или две – кожата може да получи заслужена почивка и да бъде третирана единствено с леко почистващо средство и хидратиращ крем.

Нанасяне на медикаменти:

Червената, люспеста и сърбяща кожа може да се повлияе добре от хидрокортизонен крем, който е основен представител на кортикостероидните средства. Съдържа определени противовъзпалителни и успокоителни съставки и следва да се използва след лекарска препоръка, въпреки че може да бъде закупен и без рецепта.

Използване на познати продукти:

В заключение съветвам да се използват само познати марки и продукти, които с времето са доказали своето положително въздействие върху Вашата кожа. Закупуването на ново средство за грижа за кожата изисква първоначалната му употреба да се случи върху малка зона на ръката, а едва след това (ако не даде отрицателна реакция) да се прилага в по-големи и открити области.