Д-р Манджукова

Чувствителен тип кожа и кожа, реагираща на определени съставки

Изпълнявайки своята основна функция за защита на организма от външни вредители като ултравиолетова светлина, микроби и токсини, човешката кожа постоянно се сблъсква с различни проблеми и предизвикателства. В различни етапи от своя живот и в зависимост от вида на своята кожа, хората изпитват възпаления, зачервявания и други видове раздразвания, които в някои случаи оказват влияние върху самочувствието, а в други могат да бъдат и по-опасни и да застрашат цялостното здраве.

Независимо дали става въпрос за леко зачервяване, сърбеж, парене или дори лющене, раздразнението на външната обвивка определено създава безпокойство и дискомфорт. И макар че всяко зачервяване най-лесно се обяснява с репликите „чувствителен тип кожа“, задълбочен преглед може да покаже състояние на кожата, което се влияе от определена съставка в козметичните средства. Това състояние в медицинския език се нарича „сенсибилизация“ и означава повишаване на чувствителността към някои вещества.

Разбира се, само опитен специалист и подробно изследване на кожата може да даде отговор на въпроса на какво се дължи зачервяването, както и да направи разлика между раздразнение заради типа на кожата или вследствие на въздействието на външни или вътрешни фактори. Въпреки симптоматичната прилика, причините за образуването на раздразнение могат да бъдат различни и разграничаването им е в основата при избора на адекватно лечение.

Чувствителна кожа

Причините за чувствителния тип кожа са много по-дълбоки, от това, което може да причинят някои неподходящи съставки в козметиката за разкрасяване. В основата стои генетичният фактор и нищо не може да промени този факт, а най-честите проявления и състояния са псориазис, екзема и розацея. Индивидите с чувствителен тип кожа и онези от тях, които имат изброените заболявания, трябва внимателно да подхождат при избора си на средства за рутинна грижа. В тези случаи експертите препоръчват комбиниране на продукти за намаляване на симптомите, както и такива за подхранване на външната бариера.

Сенсибилизирана кожа

Сенсибилизираната кожа не стои върху спектъра на типовете кожа, тъй като основните причини за нея са външни и вътрешни източници, включително, но не само: дим, физически стрес, храна, съставки в продуктите, слънчеви лъчи и емоционален стрес. По същество сенсибилизираната кожа е резултат от нарушена липидна бариера, което затруднява функциите ѝ да защитава от външни агресори.  Добрата новина тук е, че състоянията, в резултат на нарушената защитна преграда, могат да се избегнат и лекуват. Дерматолозите могат да дадат своето мнение при избора на средства за рутинна грижа, както и да препоръчат универсални съставки, които не предизвикват раздразнения. Същевременно, могат да посъветват за премахването на някои определени компоненти от процедурите за подобряването на външния вид:

  • етилов алкохол, t-бутилов алкохол, алкохол, изопропилов алкохол
  • натриев лаурил сулфат, натриев лаурет сулфат
  • изкуствен аромат, парфюм
  • парабени
  • ацетон

Независимо от вида на проблема – чувствителна или сенсибилизирана кожа, следва да се приемат оптимални мерки за справяне със симптомите, които и в двата случая са сходни. Раздразнената кожа се характеризира с червени петна, парене, сърбеж, сухота и люспене. Именно за това лечението на симптомите е доста сходно.

Успокояване на кожата с нежно почистващо средство

Докато кожата е уязвима, не е препоръчително да се използва твърд и засилващ раздразнението ексфолиатор. Редно е вниманието да се съсредоточи върху хидратацията, успокояването на раздразнената кожа и възстановяването на липидната ѝ бариера. Уместно е да се включи в употреба почистващ препарат на основата на гел или крем, който не премахва естествените масла от кожата.

Засилване на липидната бариера на кожата

Каквито и стъпки за грижа за кожата да се предприемат, хората следва да са сигурни, че правилно задържат влагата и хидратацията. Само по този начин може да се сведе до минимум дразненето и зачервяването. Препоръчително е използването на защитен серум, който засилва защитната липидна бариера. Витамин Ц е мощен съюзник в заздравяването на основните функции на кожата, който не само засилва нейните предпазващи организма функции, но същевременно я подхранва и осигурява ползи против стареене.

Използване на овлажнител, подходящ за индивидуалните потребности на кожата

Не всички овлажнители са създадени еднакво. При наличието на чувствителен тип кожа или на сенсибилизирана, трябва да се потърсят по-нежни съставки, които помагат за успокояване на възпаленията и „заключват“ влагата, Хидратиращ гел, който  комбинира витамин B5 и хиалуронова киселина, е идеалното средство за подобряване хидратацията и намаляване на зачервяването.