Д-р Манджукова

Черният кимион – скъпоценната съставка за подобряване на външния вид

Заобикалящият ни свят предлага богато разнообразие от природни средства, които по различен начин подпомагат здравето от организма. Някои от тях, позабравени в настоящето заради навлизането на модерните медицински открития, с основание могат да претендират за първи избор при лечението на характерни състояния. Например, рициновото масло е особено подходящо за подпомагане на имунната система, лечение на кожни инфекции, засилване на кръвообращението; ябълковият оцет – срещу подуване на корема, намаляване на холестерола, здравето и растежа на косата.

Голяма част от експертите все по-често търсят начини за комбинирането на компонентите – дар от природата с някои конвенционални медицински продукти. От другата страна, потребителите се интересуват от съдържанието на купуваните от тях препарати, търсят натурални средства за укрепване на здравето и се стремят да избягват химически съединения, както и тествани върху животни активни съставки. Не по-различна е ситуацията в козметичната индустрия, където клиентите се надяват най-новите продукти да съдържат естествени природни съставки за подобряване на външния вид. Търсенето на натурална, ефективна козметика и откриването на формули, които отговарят на нуждите на консуматорите, в наши дни оказват сериозно влияние върху грижата за външния вид.

Хората, употребяващи продукти за кожата без химикали, вероятно вече познават свойствата на аргана, кокоса, авокадото и жожобата. Наред до тях, обаче може да бъде поставена и още една съставка, която използва своите естествени сили за постигане на гладка, гъвкава и еластична кожа – черният кимион. Без съмнение, познато още от древността – в Близкия изток, Азия и Африка – маслото от черни семена допринася в борбата с ранните признаци на стареене и може да заеме своето заслужено място до другите подмладяващи продукти.

Маслото от черни семена, познати още като семена от черен кимион или с латинското си наименование Nigella Sativa, са истинско спасение за кожата, скъпоценна съставка за подобряване на външния ѝ вид, подхранване и хидратиране. Семената от кимион се използват най-вече в индийската кухня, притежават изцелителни сили заради богатия на антиоксиданти и противовъзпалителни елементи състав – есенциални мастни киселини, витамини, аминокиселини и флавоноиди, които работят заедно и осигуряват на овлажняващ, подхранващ и подмладяващ ефект. Описван в древността като „лек за всичко, освен за смъртта“, към днешна дата са проведени над 600 проучвания върху семената на кимиона, които безспорно доказват неговото магическо действие. Маслото от черни семена е идеална добавка за всекидневието, заради:

1. Богатата на Витамин А и аминокиселини структура, поради което спомага за предотвратяване появата на пъпки, а също намаляване на белезите от акне. Противовъзпалителните свойства на маслото намаляват появата на други проблематични състояния, особено при хората с чувствителна кожа.

2. Силно подхранващия ефект поради изобилието на растителни киселини и есенциални мастни киселини, които помагат за поддържане на липидната бариера на кожата и я предпазват от изсушаване.

3. Естествените си антихистаминови и антимикробни свойства. Маслото  подхранва кожата, осигурява ѝ необходимото овлажняване, което го прави идеален продукт за лечение на обриви и екземи и дори псориазис.

4. Разнообразието от мощни антиоксиданти, които предпазват кожата от преждевременно стареене. Ключов активен компонент е тимохинонът, основен елемент в борбата със свободните радикали.

5. Противоалергичните си свойства. Множеството проведени проучвания доказват, че маслото от черни семена притежава противоалергично и антиастматично действие, като в зависимост от причинителя на състоянията, може да бъде по-ефективно средство от конвенционалното лечение.